

Zeleninová polévka s ředkvičkovými listy a žervé
Suroviny 4 - 5 porcí
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 120 g očištěné mrkve
- 120 g očištěného celeru
- 160 g pórku
- 300 g oloupaných brambor
- cca 800 ml vývaru (nebo voda a bujón)
- 2 stroužky česneku
- muškátový květ na špičku lžičky
- sůl
- 100 g žervé
- listy ze 2 svazků ředkviček + 3-4 ředkvičky na dozdobení
- bylinky dle chuti: petrželka, pažitka...
Postup přípravy receptu
Na rozpuštěném másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme pokrájenou mrkev, celer, brambory a pórek, jemně nasekaný česnek a ještě krátce smažíme do rozvonění. Nakonec přidáme čerstvé listy (jen v dobré kondici a řádně omyté, cca 120 gramů) z ředkviček a necháme je v zelenině povadnout. Dochutíme muškátovým květem, přilijeme vývar, osolíme a vaříme do změknutí zeleniny, maximálně 15 minut.
Zeleninu v hrnci rozmixujeme na hladký krém, společně s žervé, dle požadované hustoty polévky, můžeme přilít ještě trochu vývaru a dosolíme, je-li třeba.
Polévku dozdobíme tenkými plátky ředkvičky nebo nasekanými bylinkami a můžeme podávat. Kdo rád do polévek krutony, klidně přidá i ty.
Poznámka od kuchařky
Inspirovat jsem se nechal časopisem Albert, ale abych si byl jistý, že polévka bude pro naše mlsné pusy dostatečně vymazlená, přizpůsobil jsem si ji, podle našich chutí.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zeleninová polévka s ředkvičkovými listy a žervé
-
To jídlo je bomba