Čočková polévka s mrkvičkou I.

Suroviny 3-4 porce

250 g černé čočky
1 větší mrkev
2 PL másla
2 stroužky česneku - prolisovaný
1 PL majoránky
2 bobkové listy
1 cibule
1-1,5 l zeleninového vývaru
pepř
sůl
1-2 PL škrobu

Postup přípravy receptu

  1. Čočku zalijeme vodou a necháme půl hodiny namočenou. Propláchneme a proces opakujeme - já jsem opakovala 3x, dokud slitá voda není úplně čistá. 

  2. Ve větším hrnci rozpálíme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a prolisované stroužky česneku. Přidáme čočku, oloupanou a napůl rozpůlenou cibuli, vše koření a zalijeme  1 l vývaru. Při střední teplotě (na mírném plameni) a za občasného promíchání necháme čočku změknout. V případě potřeby přilijeme dalšího půl litru vývaru (čočka má tendenci hodně vody vstřebávat). Nakonec zahustíme škrobem a necháme ještě chvilku probublat.

Poznámka od kuchařky

Můžeme zahustit klasickou hladkou moukou, ale recept je dělaný tak, aby byl bezlepkový. Cibulku můžeme také nakrájet na menší kousky, ale pro ty, kteří si ji chtějí případně z polévky vyndat, ji ponechávám buď vcelku nebo jen rozkrojenou napůl.

Komentáře k receptu Čočková polévka s mrkvičkou I.

K receptu nejsou žádné komentáře.