Suroviny
Porce: 15 ks
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 329 kJ / 2 230 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 49,26 g |
| Tuky | 49,44 g |
| Vláknina | 3,90 g |
| Cholesterol | 1,30 g |
| Sodík | 603 mg |
| Sůl | 1,85 g |
| Sacharidy | 333,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zapneme troubu na 190° C a plech vyložíme papírem na pečení nebo podložkou. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Do bílků přidáme sůl a vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme cukr, horkou vodu a šleháme do husté bílé pěny. Prosátou mouku smícháme s kypřícím práškem a střídavě se sněhem přidáváme do žloutkové směsi. Zlehka obracíme ruční metličkou, až vmícháme všechnu mouku a sníh, na závěr přidáme olej a ještě lehce promícháme.
Krok 2: Vlijeme na připravený plech, uhladíme a dáme do předehřáté trouby, po 5-7 minutách, když piškot vyskočí, snížíme teplotu na 170° C a dopečeme dorůžova ještě cca 8-10 minut. Když povrch nelepí a začnou se oddělovat kraje od plechu, upečený korpus vyndáme, stáhneme i s papírem na mřížku a necháme zcela vychladnout. Pak vykrájíme vykrajovacím kroužkem o průměru 5 cm kolečka (z tohoto množství vyšlo 30 koleček) a dáme stranou.
Krok 3: Připravíme punčovinu, do nádoby mixéru dáme kousky odkrojků korpusu, nalámané cukrářské piškoty a nasucho podrtíme. Získáme jakousi strouhanku, do které přidáme marmeládu, sirup, rum a vodu dle potřeby, aby promícháním vznikla nepříliš tuhá, ale netekoucí hmota - punčovina.
Krok 4: Pomocí stejného vykrajovátka sestavíme dortíky. Kolem kolečka z korpusu dáme kroužek, na kolečko dáme lžíci punčoviny (na 15 dortíků jsem rozdělila punčovinu na 3 díly a z každého dílu lžící 5 dílků), punčovinu přitiskneme a uhladíme malou lžičkou smočenou v hrnečku s horkou vodou. Na punčovinu přitiskneme druhé kolečko a lehce vytlačíme celý váleček z vykrajovátka (je dobré před každým novým použitím kroužek zevnitř očistit papírovou utěrkou nebo opláchnout, aby se korpus při vytlačování příliš neobarvil punčovinou).
Krok 5: Takto připravené dortíky dáme na tácku do chladu a ve skleněné nebo nerez mističce utřeme polevu. Hustou, lesklou polevou potřeme pomocí stěrky nebo mazacího nože horní část dortíků a dozdobíme ovocem nebo čokoládou.
Zveřejněno 21. 4. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rybízové dortíky s punčovinou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lB81
Moje poznámka
Rybízové dortíky s punčovinou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lB81
Nejnovější recepty
Hovězí roštěná po znojemsku podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 1 hodinou
Bramborová polévka s růžičkovou kapustou a lesními houbami
Přidáno před 1 hodinou
Kakaové muffiny s tvarohem
Přidáno před 9 hodinami
Babiččina hrachová šouletová polévka
Přidáno před 14 hodinami
Losos pečený v listovém těstě
Přidáno před 15 hodinami
Arašídové kytičky
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svíčková na smetaně podle šéfkuchaře Friče
Honzka1974 před 2 minutami
Dušené hovězí s mrkví a fazolkami
SimonkaMona před 11 minutami
Květák smažený v troubě
Milerka před 29 minutami
Zázvorový chlebíček
Dajda před 59 minutami
Kuře na tymiánu
michaelatomastikova999 před 1 hodinou
Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
janhanka před 2 hodinami
Sachr dort z jablek
Mafia před 2 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
SkibidiToilet1234 před 3 hodinami
Žemlovka s jablky a tvarohem
Ryngle před 3 hodinami
Pečená kačena
Kajkajak před 9 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
voda,
sůl,
mouka polohrubá,
kypřící prášek,
olej,
korpus,
piškoty cukrářské,
marmeláda rybízová,
sirup,
voda,
rum,
cukr moučkový,
voda,
šťáva citronová,
potravinářské barvivo,
ovoce
Komentáře (1)