Žitný kvásek
Kváskové pečivo odjakživa patřilo mezi luxusní záležitost, která vyžaduje znalosti a zkušenosti. Je to taková malá alchymie, aby pečivo bylo dokonalé. Základem je však poctivý žitný kvásek, o který se musíte řádně starat, pokud má dobře sloužit.
Postup přípravy
Ale kvásek opravdu silný máme asi až po 14 dnech pravidelného omlazování. Krok 5: Po čtvrtém dnu kvásek uchováváme buď na lince a krmíme denně (pokud denně pečeme) nebo ho nakrmíme, hodinku necháme v teple a pak, uzavřený, uložíme do lednice. Tam vydrží bez nakrmení 4-5 dnů. Pak je třeba ho vytáhnout, hodinku nechat v teple, přikrmit, zase asi hodinu nechat na lince a teprve pak znovu uložit do lednice.
Zveřejněno 8. 8. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žitný kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0VEL
Moje poznámka
Žitný kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0VEL
Nejnovější recepty
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky pečeně v pikantní směsi
Přidáno před 6 hodinami
Marinované kotlety s koriandrem
Přidáno 12. 7. 2025 18:41:50
Makový dortík
Přidáno 12. 7. 2025 18:37:15
Grilované maso v černém pivu
Přidáno 12. 7. 2025 18:29:14
Ledvinky na špeku
Přidáno 12. 7. 2025 18:23:50
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Farmářská krkovička v cibuli a pivu
Hanka004 před 54 minutami
Rybízový hrnečkový koláč s drobenkou
karinpekarkova před 1 hodinou
Cuketový moučník s jablky
svidrnochovas@seznam.cz před 1 hodinou
Rebarborový koláč
kacaba10 před 1 hodinou
Kedlubnové zelí
jana100 před 2 hodinami
Pomazánka z míchaných vajíček s Hermelínem
mertice před 3 hodinami
Vepřová plec na ajvaru
mertice před 4 hodinami
Karamel
Kristynanelly před 6 hodinami
Borůvkový táč
PavelR před 7 hodinami
Meruňkový koláč
Majkas před 7 hodinami
Tématické fráze:
kvásek,
kvásek recept,
jak udelat kvasek,
výroba žitného kvásku,
domácí kvásek,
výroba kvásku,
jak vyrobit kvásek,
chlebový kvásek,
jak založit kvásek,
z čeho se dělá kvásek používaný při pečení chleba,
příprava žitného kvásku,
jak udělat domácí kvásek,
sušený kvásek,
výroba domácího kvásku,
jak se dela kvasek,
recept na kvásek,
jak zalozit domaci kvasek,
chlebový kvásek recept,
kde koupit chlebový kvásek,
jak se dela kvasek na chleba
Suroviny:
mouka žitná,
mouka žitná chlebová,
voda
Komentáře (128)
tenhle návod jsem měl dělat a nevyplácal jsem na vyhození tolik drahý mouky!
A to že konečně dostali tu žitnou celozrnou mouku (ještě 2x drahou) - to v Litoměřicích v obchodech je rarita :o((
ŽE BY TA MOUKA BYLA VADNÁ? JAKOU PŘESNĚ MOUKU?
http://www.toprecepty.cz/recept/35079-zitny-kvasek...
Rozhodně neplatí, že čím starší, tím hustější kvásek - je hustý tak, jak ho uděláš
Ale chtěla bych kvásek používat při pečení chleba, je nadýchanější a má víc ok. Žádná dusivka. Chápu správně, že tu hustotu si získá tím, jak je starší a udržovanej? Podle fotek ostatních jsou totiž dost řídké a jak ty píšeš, měl by být hustý.
Kvásek se zakládá jen ze žitné mouky. Ale vůbec se s ním nedělej a koukni se na kváskovou mapu. Někdo ti ho určitě rád dá zadarmo a nebo za nějakou maličkost. Najdeš si tam někoho v blízkosti svého bydliště a kontaktuješ ho - je tam @ nebo telefonní číslo. Pšeničný kvásek se dělá z kvásku žitného, on totiž nemá takovou trvanlivost jako žitný. Tak ať se ti daří s kváskem a pak i pečení.
Kvásek po acetonu smrdět nesmí. Pokud je to ještě aktuální, nabídnu ti tuhle diskuzi, kam můžeš i neregistrovaná - vždycky a hlavně rychle poradí
http://diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=24893
Mám jej postavený na Sep Top Boxu,kde má ideální teplotu