Zelňáky od Michaely
Tradiční zelňáky jsou specialita z jižních Čech, kterou připravíme z kysaného zelí, mouky a sádla. Pro vůni a chuť přidáme také kousky uzeného masa. Kynutí je sice delší proces, nicméně výsledek v podobě luxusních placek stojí za to.
Suroviny pro 12 porcí
12porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 331 kJ / 1 991 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 65,96 g |
Tuky | 71,42 g |
Vláknina | 22,90 g |
Cholesterol | 119 mg |
Sodík | 6,07 g |
Sůl | 15,00 g |
Sacharidy | 260,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Droždí rozmícháme s cukrem a až se rozpustí na kašičku, přidáme ostatní suroviny a necháme 1 hodinu kynout.
Krok 2: Na cibulce osmažíme uzené maso nakrájené na kostičky. Pokud máme prorostlý špek, cibuli nemusíme dávat. Necháme vychladnout. Poté do těsta zapracujeme pokrájené zelí a uzené maso.
Krok 3: Necháme opět 1 hodinu kynout.
Pak těsto rozdělíme na 12 ks a dáme na plech s pečicím papírem a opět necháme cca 1/2 hodiny kynout zakryté fólií. Krok 4: Zelňáky před pečením potřeme rozpuštěným máslem a posypeme hrubou solí a kmínem.
Dáme do rozehřáté trouby na cca 200 °C a pečeme 40 min.
Pak těsto rozdělíme na 12 ks a dáme na plech s pečicím papírem a opět necháme cca 1/2 hodiny kynout zakryté fólií. Krok 4: Zelňáky před pečením potřeme rozpuštěným máslem a posypeme hrubou solí a kmínem.
Dáme do rozehřáté trouby na cca 200 °C a pečeme 40 min.
Zveřejněno 31. 1. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelňáky od Michaely
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z64jE
Moje poznámka
Zelňáky od Michaely
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z64jE
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 4 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 4 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 5 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 5 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 5 hodinami
Dortíky s jahodami a rebarborou i pro začátečníky
Přidáno před 5 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 6 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 7 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 9 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 10 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 10 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 11 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 11 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 11 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 12 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 12 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
mouka chlebová pšeničná,
voda,
sádlo,
kmín celý,
sůl,
cukr,
droždí,
maso uzené,
zelí kysané,
cibule,
máslo
Komentáře (1)