Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone

Dorty jsou spojeny s oslavami a svátečními událostmi. Čeká-li vás jedna taková a chystáte se péct dort, vyzkoušejte tento. Nadýchaný kakaový korpus je proložen jemným krémem s mascarpone a doplněn lesním ovocem.

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Inna

Náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez doby chlazení a zdobení dortu

65 min (30 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez doby chlazení a zdobení dortu)

Suroviny pro 1 kus

forma o průměru 25 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie30 550 kJ /
7 302 kcal
Bílkoviny115,74 g
Tuky581,76 g
Vláknina11,70 g
Cholesterol 2,73 g
Sodík 1,85 g
Sůl3,68 g
Sacharidy394,84 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Korpus: Vejce vyndáme z lednice aspoň hodinu před přípravou, aby měla pokojovou teplotu. Máslo rozpustíme a necháme ho zchladnout. Dno formy o průměru 25 cm vyložíme pečicím papírem, zbytek formy vymažeme máslem. Krok 2: V kuchyňském robotu vyšleháme žloutky s polovinou cukru. Bílky šleháme zvlášť se zbytkem cukru ručním mixerem. Šleháme cca 8 minut. Mezitím zapneme troubu na program horkovzduch, na 160 °C. Krok 3: K vyšlehaným žloutkům postupně přidáváme rozpuštěné a zchladlé máslo a necháme dobře prošlehat. Krok 4: Mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl smícháme v misce. Postupně tuto sypkou směs a vyšlehaného sněhu z bílků přidáváme k směsi másla a žloutků. Opatrně je zapracujeme do těsta stěrkou, aby sníh nespadnul. Krok 5: Hotové těsto přelejeme do formy a pečeme v horkovzdušné troubě asi 35 minut. Po upečení troubu vypneme a necháme korpus vychladnout. Krok 6: Krém: V kuchyňském robotu vyšleháme smetanu ke šlehaní s moučkovým cukrem, pak přidáme mascarpone a na nízkých otáčkách s nástavcem na těsto (nebo ručně) vmícháme do vyšlehané smetany. Na závěr přidáme citronovou kůru a ještě jednou všechno promícháme. Krok 7: Když máme oba korpusy upečené a vychladlé, rozřízneme je napůl a vzniknou nám tak 4 patra dortu. Krok 8: Mezí každé patro rovnoměrně rozetřeme krém a přidáme borůvky. Na poslední vrstvu a na boky dortu rozetřeme zbytek krému a dle libosti na dortu uhladíme. Necháme chvíli vychladnout v lednici. Na závěr ozdobíme dort borůvkami, malinami a mátou.

TIP: Moderní zdobení dortů

Zveřejněno 23. 5. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z60NQ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z60NQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
vejce, cukr krupice, mouka hladká, máslo, kakao, sůl, prášek do pečiva, máslo, mascarpone, smetana ke šlehání, cukr moučkový, borůvky, kůra citronová, zdobení

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu