

Zapečený lilek s Hermelínem
Suroviny
- 1 velký lilek nebo 2 menší
- 4 Hermelíny (pro každou osobu 1 ks)
- 100 g Parmské šunky anglické slaniny, uzeného boku apod.
- 3 stroužky česneku
- 200 ml smetany na vaření
- olej
- sůl
- pažitka
Postup přípravy receptu
Lilek nakrájíme asi na 2 cm silné plátky (pro každého strávníka počítáme s jedním Hermelínem a třemi plátky lilku), osolíme a necháme nejméně půl hodiny vypotit. Poté opečeme na oleji z obou stran do polovičního změknutí.
Do zapékací misky vrstvíme vždy: plátek lilku, plátečky česneku, 1-2 plátky šunky a polovinu Hermelínu řeznou stranou dolů. Končíme lilkem se slaninou.
Dno zalijeme smetanou, přidáme proužky zbylé slaniny, pažitku a zbylý česnek nasekaný nadrobno.
Zapékáme asi půl hodiny při 200°C.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zapečený lilek s Hermelínem
-
Tak toto je zatím nejlepší recept s lilkem, co jsem měla. Naprostá lahůdka
Dělala jsem to v remosce a paráda. Nedávala jsem teda šunku, ale jen slaninu a česnek jsem nasypala až na vrch. Dnes jsem si zbytek dala k snídani
Děkuji moc za tento recept -
Naprostá bomba
-
Bylo to dobré. Místo slaniny jsem dala poličan.
-
Eli tuto dobrotu hned udělám.
-
Na obrázku ten lilek vypadá přímo k nakousnutí. Bohužel po zapékání 30 min na 200°C dílo vypadalo poněkud hůře, nejen že se to celé rozpadlo, ale vše bylo víceméně do hněda připečené.
Ingredience byly fantastické, ale možná by stačilo to zapéci kratší dobu pod grilem, aby výsledek odpovídal načinčanému fotu. -
vynikajicí
bodíkwww.toprecepta.cz
-
Všem děkuji za hezké komentáře a za body...
Marsí, to co popisuješ, znám pod názvem "Jeanův lilek" a je to opravdu skvělé!!Jednoduché a jednoduše dokonalé.
-
stačí jen lilek rozpůlit, udělat podélně několik zářezů, do nich vložit plátky česneku, polít olivovým olejem
, posolit a dát do trouby. K tomu bílý jogurt a nebo zakysanou smetanu /může být i nějaká domácí zálivka či dip/ a já osobně se už jen pak oblizuji
-
Elizo
paráda-oblíbené to jistí a já si k tomu přidám pár jehliček rozmarýnky
.
-
Eli, tak lilky už mám nakoupené, ale nevím který z tvých receptů si vybrat
všechny vypadají tak krásně
no mám o čem přemýšlet
+
-
Elizo, dávám bodíka!
Jsou tam samé ingredience, které mám moc ráda.
Šikulka!
-
No, ještě jsem dnes po delší době pekla - 3BIT řezy, popravdě - je to dobré, ale táák strááášně sladké, že uvažuji, co s tím. Syn to nebude, to je jisté. Já jsem měla množství dvou lžiček a stačilo mi to na půl roku dopředu. To samé manžel. A dcera už večer nechtěla (pochutnala si na jednom kousku k odpolednímu kakau), že by raději jen be-be sušenky, anžto je to moc sladké...
Nevím...lidé, které znám a mají rádi sladké, tak ho nesmí a ostatní to nejí. Možná to vezmu do práce...
Prostě lilek s hermelínem je pro mě ten nejlepší zákusek... -
Asi mi to fakt nedá a musím lilek někdy udělat a přesně podle tvého receptu. Zatím jsem z něho nic nedělala.
-
Elizo, ráno jsi se zmínila, že jsi dnes doma, tak jsem čekala, co uvaříš a - povedlo se, povedlo
Dávám bodík hned, umím si to móóc dobře představit
-
Tak to by vážně už nešlo - zachvíli jdu do práce na noční, to už nejím, a teď takhle na mne s hermelínem. Začínám slintat, když si představím, jak se mi rozplývá na jazyku