Zapečený lilek s hermelínem

Eliza Kuchařka:

Zeleninová jídla 20 názorů

528

Suroviny

1 velký lilek nebo 2 menší
4 hermelíny (pro každou osobu 1 ks)
100 g parmské šunky anglické slaniny, uzeného boku apod
3 stroužky česneku
200 ml smetany na vaření
olej
sůl
pažitka
Recept si zatím oblíbilo 28 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Lilek nakrájíme asi na 2 cm silné plátky (pro každého strávníka počítáme s jedním hermelínem a třemi plátky lilku), osolíme a necháme nejméně půl hodiny vypotit. Poté opečeme na oleji z obou stran do polovičního změknutí.

  2. Do zapékací misky vrstvíme vždy: plátek lilku, plátečky česneku, 1-2 plátky šunky a polovinu hermelínu řeznou stranou dolů. Končíme lilkem se slaninou.
    Dno zalijeme smetanou, přidáme proužky zbylé slaniny, pažitku a zbylý česnek nasekaný nadrobno.
    Zapékáme asi půl hodiny při 200°C.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 199 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zapečený lilek s hermelínem

  • PatrisK PatrisK

    Tak toto je zatím nejlepší recept s lilkem, co jsem měla. Naprostá lahůdka <3
    Dělala jsem to v remosce a paráda. Nedávala jsem teda šunku, ale jen slaninu a česnek jsem nasypala až na vrch. Dnes jsem si zbytek dala k snídani :-p
    Děkuji moc za tento recept :-K

    Odpovědět

  • Anita888 Anita888

    Naprostá bomba:yes:

    Odpovědět

  • lemeL lemeL

    Bylo to dobré. Místo slaniny jsem dala poličan. :yes:

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Eli tuto dobrotu hned udělám.:-p

    Odpovědět

  • Jindra Jindra(neregistrovaná)

    Na obrázku ten lilek vypadá přímo k nakousnutí. Bohužel po zapékání 30 min na 200°C dílo vypadalo poněkud hůře, nejen že se to celé rozpadlo, ale vše bylo víceméně do hněda připečené.
    Ingredience byly fantastické, ale možná by stačilo to zapéci kratší dobu pod grilem, aby výsledek odpovídal načinčanému fotu.

    Odpovědět

  • alis alis(neregistrovaný)

    vynikajicí :yes: bodíkwww.toprecepta.cz

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Všem děkuji za hezké komentáře a za body...:-)
    Marsí, to co popisuješ, znám pod názvem "Jeanův lilek" a je to opravdu skvělé!! :-p Jednoduché a jednoduše dokonalé. :-)

    Odpovědět

  • Marsí Marsí(neregistrovaný)

    stačí jen lilek rozpůlit, udělat podélně několik zářezů, do nich vložit plátky česneku, polít olivovým olejem;-), posolit a dát do trouby. K tomu bílý jogurt a nebo zakysanou smetanu /může být i nějaká domácí zálivka či dip/ a já osobně se už jen pak oblizuji

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Elizo:-):yes:paráda-oblíbené to jistí a já si k tomu přidám pár jehliček rozmarýnky:-p.

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Eli, tak lilky už mám nakoupené, ale nevím který z tvých receptů si vybrat:-O všechny vypadají tak krásně:yes: no mám o čem přemýšlet:-D +

    Odpovědět

  • dzungila dzungila

    Elizo, dávám bodíka!:yes:
    Jsou tam samé ingredience, které mám moc ráda.:-p:-p:-p
    :yes: Šikulka!

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    No, ještě jsem dnes po delší době pekla - 3BIT řezy, popravdě - je to dobré, ale táák strááášně sladké, že uvažuji, co s tím. Syn to nebude, to je jisté. Já jsem měla množství dvou lžiček a stačilo mi to na půl roku dopředu. To samé manžel. A dcera už večer nechtěla (pochutnala si na jednom kousku k odpolednímu kakau), že by raději jen be-be sušenky, anžto je to moc sladké...:-S
    Nevím...lidé, které znám a mají rádi sladké, tak ho nesmí a ostatní to nejí. Možná to vezmu do práce...
    Prostě lilek s hermelínem je pro mě ten nejlepší zákusek...;-)

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Asi mi to fakt nedá a musím lilek někdy udělat a přesně podle tvého receptu. Zatím jsem z něho nic nedělala.:yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    Elizo, ráno jsi se zmínila, že jsi dnes doma, tak jsem čekala, co uvaříš a - povedlo se, povedlo:yes::-)) Dávám bodík hned, umím si to móóc dobře představit:-p

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Tak to by vážně už nešlo - zachvíli jdu do práce na noční, to už nejím, a teď takhle na mne s hermelínem. Začínám slintat, když si představím, jak se mi rozplývá na jazyku;-(

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo