Frgál makový
Frgál je tradiční specialita z Valašska. Díky tenkému těstu, bohaté náplni a křupavé drobence je tento kynutý koláč oblíbený po celém Česku. Tentokrát ho připravíme s výbornou makovou náplní.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 44 282 kJ / 10 584 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 200,63 g |
| Tuky | 580,16 g |
| Vláknina | 83,40 g |
| Cholesterol | 1,89 g |
| Sodík | 930 mg |
| Sůl | 2,19 g |
| Sacharidy | 1 098,28 g |
Postup přípravy
Krok 1: Začneme přípravou těsta. Do velké mísy nalijeme vlažné mléko. Přidáme rozdrobené droždí a moučkový cukr. Jemně promícháme a necháme chvíli odpočinout.
Krok 2: Nyní přisypeme hladkou mouku, přidáme 2 žloutky a špetku soli. Dále přidáme změklé máslo pokojové teploty. Důkladně propracujeme, dokud nevznikne hladké těsto. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme hodinu kynout v teple.
Krok 3: Po vykynutí těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Každý rozválíme do kruhu o průměru přibližně 32 cm. Přeneseme na plechy vyložené pečicím papírem a necháme dalších 25 minut odpočívat.
Krok 4: Mezitím připravíme křupavou drobenku. Nakrájíme vychlazené máslo na malé kostičky. Smícháme ho s moukou, cukrem a mícháme tak, až vznikne drobenka.
Krok 5: Pro lahodnou náplň svaříme v hrnci mletý mák s mlékem, cukrem a máslem. Troubu včas předehřejeme na 185 °C.
Krok 6: Připravené těsto potřeme rovnoměrně makovou náplní, ponecháme asi 1,5 cm okraj. Ten potřeme rozšlehaným vejcem. Bohatě posypeme drobenkou a pečeme 18-22 minut v troubě, dokud okraje nezezlátnou.
Zveřejněno 7. 10. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Frgál makový
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6LRR
Moje poznámka
Frgál makový
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6LRR
Nejnovější recepty
Tatarák z červené řepy s estragonovou majonézou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 4 hodinami
Likér z Ledových kaštanů
Přidáno před 17 hodinami
Medové dortíčky
Přidáno před 18 hodinami
Čokoládové truffle
Přidáno před 19 hodinami
Bábovka à la marcipánová štóla
Přidáno před 20 hodinami
Zasněžené hvězdičky
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tmavé rohlíčky plněné krémem
KikuLina před 26 minutami
Kapustičky s mandlemi a krustou z parmazánu
jirka1943 před 50 minutami
Tvarohová štola
brtna před 1 hodinou
Anglické palačinky
Jonáš před 1 hodinou
Americké lívance se skořicovým sirupem
káťa před 3 hodinami
Křenová pomazánka se šunkou
janatka před 4 hodinami
Lívance se skořicí
káťa před 4 hodinami
Fazolová polévka rychlá
Evik.ka před 5 hodinami
Kapusta zapečená s uzeným a bulgurem
Topmoni před 6 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
[email protected] před 11 hodinami
Suroviny:
mléko,
mouka hladká,
cukr moučkový,
žloutek,
máslo,
droždí čerstvé,
sůl,
mák mletý,
mléko,
cukr,
máslo,
mouka polohrubá,
máslo,
cukr moučkový,
máslo,
vejce
Komentáře (1)