Gravlax vejce
Velmi jednoduchý, ale efektní předkrm ze skandinávské kuchyně si našel své místo i na našich stolech. Kombinace marinovaného lososa, ochucené domácí majonézy a vařených vajec nejen skvěle vypadá, ale i oslní výraznou chutí. Stačí jen pár kvalitních surovin a trochu času.
Postup přípravy
Krok 1: Omytého a osušeného lososa zasypeme směsí cukru, soli a kopru. Uzavřeme v dóze a necháme 24 hodin zatížené marinovat. Poté lososa opláchneme a osušíme.
Krok 2: Uvaříme vejce natvrdo.
Krok 3: Do vyšší nádoby dáme všechny suroviny na majonézu. Ponorný mixér dáme na dno nádobky a pomalým tahem jdeme nahoru. Mixujeme pár vteřin do požadované konzistence. Majonézu dochutíme, vmícháme kopr a dáme vychladit.
Krok 4: Lososa nakrájíme na tenké plátky.
Krok 5: Vejce uvařená natvrdo rozřízneme napůl, ozdobíme majonézou – nejlépe pomocí zdobicí špičky, ale postačí i lžička. Na vejce upravíme plátky lososa a posypeme pažitkou nebo koprem.
Zveřejněno 1. 5. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Gravlax vejce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ER63N
Moje poznámka
Gravlax vejce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ER63N
Nejnovější recepty
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 7 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Tradiční prošívaná deka
Přidáno před 21 hodinami
Vafle z párků a vajíček
Přidáno 17. 9. 2025 18:02:44
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno 17. 9. 2025 17:54:39
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno 17. 9. 2025 17:46:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krenex
dragomirac před 1 hodinou
Domácí vepřovka
Slavista62 před 1 hodinou
Bílé fazole s bramborami a smetanou
jana1974 před 1 hodinou
Buchta Fešák
LuccHansel před 2 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Palusanda před 2 hodinami
Sekaná s cuketou
evik_svistik před 2 hodinami
Vepřenky podle ČSN
Veros51 před 3 hodinami
Pečená švestková povidla
perseus před 3 hodinami
Šťavnaté zapečené kotlety
librz před 4 hodinami
Suroviny:
losos,
sůl,
cukr krystal,
kopr,
olej slunečnicový,
vejce,
hořčice,
cukr,
šťáva citronová,
kopr,
sůl,
pepř mletý,
vejce,
kopr
Komentáře (4)