Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená uzená krkovice s bramborovým knedlíkem a kysaným zelí

Uzená krkovice, kysané zelí a bramborový knedlík jsou v české kuchyni velmi tradiční kombinací. Uzená krkovice pečená vcelku na cibulovém základu si zachová šťavnatost. Celý pokrm by nebyl to pravé bez sladko-kyselé chuti zelí a jemného bramborového knedlíku.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

BinaSa BinaSa

Středně náročný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 75 min

105 min (30 min příprava + 75 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Všechny cibule očistíme a nakrájíme. Česnek očistíme a nakrájíme na plátky. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme. Slaninu nakrájíme na kostičky. Zelí scedíme, opláchneme a překrájíme. Krok 2: Na troše oleje zarestujeme 2/3 cibule, přidáme česnek, necháme rozvonět. Osolíme, opepříme, zalijeme vodou a přendáme do pekáče. Krok 3: Do pekáče k cibuli vložíme krkovici (vcelku) přikryjeme a pečeme asi 45 minut. Krok 4: Mezitím, co se maso peče si připravíme knedlíky. Krok 5: Na sporák dáme vařit vodu na knedlíky. Krok 6: Oloupané brambory nastrouháme najemno, smícháme s moukou, krupicí, vejcem a špetkou soli a vypracujeme těsto. Krok 7: Z těsta vytvoříme šišky (válečky) o délce asi 20 cm a vložíme do vroucí vody. Krok 8: Vaříme 15-20 minut podle velikosti. Krok 9: Zatímco se peče maso a knedlíky se vaří, je čas na přípravu zelí. Krok 10: Na troše oleje zesklovatíme zbylou třetinu cibule, přidáme slaninu a orestujeme. Krok 11: Poté vložíme zelí a krátce prohřejeme, přilijeme trochu vody a dochutíme solí a cukrem do sladko-slano-kysela. Necháme vodu odpařit a odstavíme. Krok 12: Hotové knedlíky vyjmeme a potřeme pomocí mašlovačky olejem. Krok 13: Hotové maso vyjmeme z pekáče a výpek v pekáčku rozmixujeme. Krok 14: Maso a knedlíky nakrájíme a podáváme se zelím a šťávou z výpeku.

TIP: Inspirace na pokrmy z uzeného masa

Zveřejněno 5. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Pečená uzená krkovice s bramborovým knedlíkem a kysaným zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ERW5m

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Pečená uzená krkovice s bramborovým knedlíkem a kysaným zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ERW5m

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
krkovice uzená, cibule, česnek, olej, voda, sůl, pepř mletý, brambory, mouka hrubá, krupice, vejce, sůl, zelí kysané, cibule, slanina, sůl, cukr krystal, voda, olej

Přidat fotografie receptu