Pečená uzená krkovice s bramborovým knedlíkem a kysaným zelí
Uzená krkovice, kysané zelí a bramborový knedlík jsou v české kuchyni velmi tradiční kombinací. Uzená krkovice pečená vcelku na cibulovém základu si zachová šťavnatost. Celý pokrm by nebyl to pravé bez sladko-kyselé chuti zelí a jemného bramborového knedlíku.
Postup přípravy
Krok 1: Všechny cibule očistíme a nakrájíme. Česnek očistíme a nakrájíme na plátky. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme. Slaninu nakrájíme na kostičky. Zelí scedíme, opláchneme a překrájíme.
Krok 2: Na troše oleje zarestujeme 2/3 cibule, přidáme česnek, necháme rozvonět. Osolíme, opepříme, zalijeme vodou a přendáme do pekáče.
Krok 3: Do pekáče k cibuli vložíme krkovici (vcelku) přikryjeme a pečeme asi 45 minut.
Krok 4: Mezitím, co se maso peče si připravíme knedlíky.
Krok 5: Na sporák dáme vařit vodu na knedlíky.
Krok 6: Oloupané brambory nastrouháme najemno, smícháme s moukou, krupicí, vejcem a špetkou soli a vypracujeme těsto.
Krok 7: Z těsta vytvoříme šišky (válečky) o délce asi 20 cm a vložíme do vroucí vody.
Krok 8: Vaříme 15-20 minut podle velikosti.
Krok 9: Zatímco se peče maso a knedlíky se vaří, je čas na přípravu zelí.
Krok 10: Na troše oleje zesklovatíme zbylou třetinu cibule, přidáme slaninu a orestujeme.
Krok 11: Poté vložíme zelí a krátce prohřejeme, přilijeme trochu vody a dochutíme solí a cukrem do sladko-slano-kysela. Necháme vodu odpařit a odstavíme.
Krok 12: Hotové knedlíky vyjmeme a potřeme pomocí mašlovačky olejem.
Krok 13: Hotové maso vyjmeme z pekáče a výpek v pekáčku rozmixujeme.
Krok 14: Maso a knedlíky nakrájíme a podáváme se zelím a šťávou z výpeku.
Zveřejněno 5. 12. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená uzená krkovice s bramborovým knedlíkem a kysaným zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ERW5m
Moje poznámka
Pečená uzená krkovice s bramborovým knedlíkem a kysaným zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ERW5m
Nejnovější recepty
Oříškové oválky
Přidáno před 5 minutami
Mandarinková roláda z bílků
Přidáno před 3 hodinami
Tyčinky se sýrem a kmínem
Přidáno před 4 hodinami
Pečená uzená krkovice s bramborovým knedlíkem a kysaným zelí
Přidáno před 4 hodinami
Smažený candát na másle podle Marka Raditsche
Přidáno před 5 hodinami
Zeleninová směs na vepřovém plátku
Přidáno před 5 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosové cukroví ze strojku
dejvi01 před 28 minutami
České buchty
abigail.horynova před 30 minutami
Pomazánka Palivec
Jarda1972 před 35 minutami
Kynutý čert a Mikuláš (pajtáše)
JanaPav před 37 minutami
Nejlepší vyprošťovací česnečka
Patoja před 1 hodinou
Marinovaná křidélka z horkovzdušné fritézy
Fijajda před 1 hodinou
Koule v rajdě - dietní a skvělé
Jan Nemec před 4 hodinami
Tvarohovo-jablková bábovka
Vladka321 před 4 hodinami
Linecké cukroví
jarmila58 před 4 hodinami
Křupavé a chutné houstičky podle babičky
MarinetteQueen3 před 5 hodinami
Suroviny:
krkovice uzená,
cibule,
česnek,
olej,
voda,
sůl,
pepř mletý,
brambory,
mouka hrubá,
krupice,
vejce,
sůl,
zelí kysané,
cibule,
slanina,
sůl,
cukr krystal,
voda,
olej
Komentáře (1)