Hrstkový (luštěninový) kváskový chléb
Recept ještě nebyl hodnocenNamočníme a uvaříme libovolné luštěniny. Kdo chce, může je rozmixovat nebo umlít. Já je nechávám celé, většina se jich rozpadne při míchání a ostatní tvoří v chlebu…
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Namočníme a uvaříme libovolné luštěniny. Kdo chce, může je rozmixovat nebo umlít. Já je nechávám celé, většina se jich rozpadne při míchání a ostatní tvoří v chlebu…
K vykynutému omládku přidáme vychladlou záparu a zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho nakynout asi hodinu.Vykynuté těsto propracujeme, pokud je třeba podsypneme…
Suroviny dáme do pečící formy v pořadí v jakém jsou popsány. Na mouce uděláme důlek, do něho dáme cukr a navrh rozdrobíme droždí. Zapneme program těsto. Je potřeba…
Metličkou si vyšleháme těsto, které necháme alespoň 1,5hod odpočinout, aby mouka mohla pracovat, jelikož celozrnné to trvá déle než klasické. Poté si naběračkou nalijeme…
V domácí pekárně program těsto. Vykynuté těsto propracujeme na vále a vytvoříme 10 žemliček, uprostřed nařízneme ostrým nožem a ještě necháme kynout asi 15 minut než se…
Lilek nakrájíme na cca 1 cm silné plátky, lehce osolíme z obou stran a necháme asi 15 minut vybrečet. Předehřejeme troubu na 200 °C. V misce rozmícháme mouku s vodou,…
Nejprve dáme tekuté,potom sypké a zapneme program celozrnný.
Nejprve si uděláme kvásek - tzv. biga - zadělejte v předstihu 6 hodin až 3 dnů. Z uvedeného množství odeberu 200 ml vody a 2x tolik objemově mouky - tj. 400 ml mouky…
Do formy pekárny nejdříve dáme tekuté suroviny a poté zbytek. Domácí pekárnu nastavíme na program Klasic, střední kůrka a velikost chleba 2.
Do pekárny dáme suroviny v pořadí tekuté, sypké a zapneme program Těsto. Hotové těsto propracujeme, rozdělíme na díly a z každého uděláme bulku, kterou necháme kynout…
Vše vložíme do pekárny podle pořadí, jak je napsané v surovinách. Zapneme program těsto a necháme vypracovat. Pokud je těsto příliš tuhé, tak přidejte cca 10-20 ml vody.…
Nejdříve na vál nasypeme mouku, postupně přidáme změklý tuk, cukr, ořechy, med, žloutek i skořici a vypracujeme hladké těsto. Necháme odpočinout přes noc v lednici.…
Do pekárny vložíme nejprve tekuté (včetně kvásku) a poté sypké ingredience. Kvasnice navrch do důlku v mouce tak, aby nebyly v kontaktu se solí. Po signálu můžeme…
Umícháme rozkvas a v teple místnosti ho necháme vykvasit (cca 6-8 hodin). Zároveň ve zbytku recepturní vody namočíme celozrnnou mouku a otruby.Smícháme rozkvas s…
Umícháme rozkvas a v teple místnosti ho necháme vykvasit (cca 6-8 hodin). Zároveň ve zbytku recepturní vody namočíme celozrnnou mouku a otruby.Smícháme rozkvas s…
Do pekárny dáme nejprve tekuté (včetně kvásku) a potom sypké suroviny. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí. Po zvukovém signálu…
Troubu předehřejeme na 180 °C. Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Přidáme zbytek ingrediencí na piškot a zlehka promícháme. Na plech vyložený pečícím papírem…
Ve vodě rozmícháme všechny suroviny do volného těsta – třeba vařečkou. Není zapotřebí nijak razantně hníst, těsto bude dlouho kynout v lednici. Mísu dobře zakryjeme…
Prvně jsem si smíchala vodu s mlékem a cukrem a nadrolila do ní droždí a nechala vzejít kvásek. V míse jsem smíchala mouky a sůl, rozklepla 1 vajíčko, přilila kvásek,…
Do pekárny vložíme suroviny tekuté, sypké a zapneme program Těsto. Hotové vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 3 díly. Z každého uděláme bagetu, uložíme ji na plech…
Odměříme si pohanku a do hrnce dáme vařit 2x tolik mírně osolené vody. Do vřící vody pohanku vsypeme, vodu znovu přivedeme k varu, pak ji vypneme a pohanku v tomto hrnci…
Všechny suroviny dáme do pekárny (nejdříve tekuté, pak tuhé) a zapneme program Kyprý (nebo aspoň Základní). Chlebík je nádherně nakynutý, pružný a na řezu…
Suroviny dáme do pekárny v pořadí, jak je napsáno, program Klasik, kůrka střední, velikost větší. Po pípnutí přidáme semínka a česnek.
Z mléka, cukru a droždí umícháme v hrnku kvásek, přikryjeme a necháme na teplém místě vzejít. Studené brambory oloupeme a najemno nastrouháme do větší mísy. Přidáme…