Chleba - normální a jednoduchý

megamaty Kuchař: megamaty

Slané pečivo 21 názorů

Suroviny

1/2 kg pšeničné celozrnné mouky
1/2 kg žitné celozrnné mouky
voda
sůl
kostička droždí z obchodu nebo sáček sušeného
kmín
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. 1/4 kg žitné promícháme s 5 dc vlažné vody a droždím na kvásek a dáme do trouby na 50 stupnů pořádně vykynout - přes 1hodinu.

  2. Do kvásku nasypeme zbytek mouky a 1 rovnou lžičku soli a kmín (nejlépe drcený, ale můžete i vynechat a dát jen na povrch bochníku celý).

  3. Těsto vyhněteme rukama do spíše tužšího (bude potřeba přidat trochu vlažné vody) a vyválíme bochník a to už záleží na vás, jestli raději kulatý a nebo veku.

  4. Je dobré dat vykynout do plátýnka (utěrky), kterou pořádně promoučíme nebo poškrobíme, ať to pak dostanete vcelku na plech (já mám pizza kámen). Dejte plátynko do nějaké mísy. Na veku je třeba ošatka a to má asi málokdo (jasně můžete případně i do formy na biskupa).

  5. Kynout necháme opět v troubě při 50°C. Kynout necháme asi hodinu, až je nádoba s čepičkou (vykyne dost).

  6. Vytáhneme a troubu rozehřejeme na 230°C.

  7. Bochník vyklopíme na plech a potřeme vodou a posypeme kmínem.

  8. Na 230°C pečeme 20 minut a pak snížíme na 180°C a necháme 40 minut dopéct. Dobrou chuť.
    V případě, že se nepodaří těsto dobře vyklopit a trochu zůstane v nádobě, tak to hoďte do sklenky a zavřete a za den či dva to můžete použít na rozkvašení dalšího kola.

Poznámka

Toto je opravdu klasický staročeský chleba-ten nejlepší na světě a to bez nadsázky, který vydrží čerstvý i bez brambor a je dobře stravitelný a nemusíte do něj cpát ,kde jakou zbytečnost.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Chleba - normální a jednoduchý

  • Petr Petr(neregistrovaný)

    Hanka:do chleba se tuk nedává, není to bílé pečivo a ocet se dává jen v případě, že necháte kvásek málo prokvasit ,jelikož jinak je z něj dost kyselý. Pšeničná hladká mouka se dává do hypermarketových chlebů, aby při váze 500g byly velké jako kilový normální chleba. Hrubá mouka se do chleba také nedává. Chlebová mouka jenž je použitá má své specifické vlastnosti a proto je z ní chleba opravdu dobrý a nedrobí se.

    Odpovědět

  • HANA HANA(neregistrovaný)

    V neděli jsem pekla je výborný ukládám.

    Odpovědět

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    Tak o víkendu jsem dělala, chleba byl výborný když se upekl, druhý den byl drobivý a hrozně hutný.Není v něm ani špetka tuku, příště bych dala aspoň 2 lžíce oliv.oleje nebo sádla a půl hrubé a půl hladké mouky.A dala jsem 1 lžíci octa tak, jak se všude dává.
    Takže výsledek byl skvělý jen když byl teplý, druhý den bylo po nadšení.Ale to jen náš názor.

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Je to krásný bochník.No a máslíčko lze doma udělat jednoduše také.
    vizte, zde je postup :
    http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni...

    Odpovědět

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    Cathleen -díky.No, tak ale v recepisu není psáno, jaká mouka na ten chleba patří.Dala bych půl hl. a půl hrubé.Ale jestli to je dobře nevím, říkám chleba nepeču.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    :-)Hani, nejsem autor (doufám promine)...ano, celozrnná mouka může být jemně mletá (když ji promneš mezi prsty, je téměř jako hladká), pak jsou středně hrubé celozrnné a existují i hrubě mleté. Vždycky je to na obalu napsáno! Např. Pšeničná mouka celozrnná jemně mletá....atd.;-)

    Odpovědět

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    Já mám prosbu-chleba doma nepeču, tak nevím, jestli žitná a pšeničná celozrnná mouka může být hladká nebo polohrubá.Nebo je prostě jen celozrnná.
    Asi budu za pitomce, ale z takové mouky nepeču a chci tento chleba zkusit.
    Díky

    Odpovědět

  • marcik marcik

  • mysulka mysulka

  • Klikokatka Klikokatka

    Nádherný chlebík :-) :yes:

    Odpovědět

  • senky senky

    Taky vyzkouším vypracovat a kynout v pekárně,vypadá krásně:yes::yes:+

    Odpovědět

  • Hoppe Hoppe

    vypadá moooc dobře. :yes::yes: :-p Dělám podobný, jen řídší a strkám do nerez gastro nádoby vyložené papírem. ;-)

    Odpovědět

  • Pitrísek Pitrísek(neregistrovaný)

    Dá se tento recept použít i na domácí pekárny?? a Kolik tedy čeho??

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    normální a jednoduchý , ale nádherný!!!!:yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-)Ukládám a +9bodík posílám:yes::yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: chleba recept chleba z hrubé mouky jaká mouka na domácí chleba jakou mouku na chleba jednoduchy chleba jaka mouka na chleba recept na chleba starocesky chleba jednoduchý chléb vyborny starocesky chleb staročeský domácí chléb jednoduchý recept na chleba co se dává do chleba nova.cz recept na chleba starocesky chleb domácí chléb z normální mouky drobivý chléb jakou mouku na domaci chleba jaká mouka na chléb jaká mouka se dává do chleba