

Rychlá čalamáda- k okamžité spotřebě :-)
Suroviny 6 porcí
- 500 g bílého zelí
- 100 g červené cibule
- 100 g mrkve
- 100 g bílé papriky
- 200 g salátové okurky
- 100 ml octa
- 100 g cukru
- 20 g DEKA
Postup přípravy receptu
Veškerou zeleninu nakrouháme.
Smícháme s octem, cukrem a přidáme prosáté DEKO.
Rukou mícháme a mačkáme, aby zelenina pustila co nejvíce šťávy. Dá se konzumovat okamžitě nebo dát do ledničky, tam vydrží pár dní (teoreticky :-D).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Rychlá čalamáda- k okamžité spotřebě :-)
-
tejaja: Terezko, Václav nás zdraví z Kanady, tak tam to asi nekoupí
-
Vaclav Stastny: Väčšina starších napíše DEKO, lebo niekedy to bol jediný konzervačný prípravok na zeleninu. Teraz ich máš viac značiek, kľudne môžeš použiť akýkoľvek ( Zelko, Nakladač, Delko...).
-
Vaclav Stastny: Deko je sypký konzervační prostředek, složení tu v odkazu
http://www.zdravapotravina.cz/korenici-smesy/deko-... -
Prosim vas co je to "prosate DEKO? Tam je napsano 20g DEKA a my nevime co to je. Dekujem ze zmrzle Canady Vasek
-
Dobrý deň. Napíšem Vám recept na čalamádu / ze zelí/ ktorý mám od svojej kamaradky z Topolčianok, zaručeně inu už robit nebudete chciet. Tu je recept. čalamáda je z bilého hlávk. čerstv. zelí. Zelí nakrájat 5 kg asi /3 hlávky / malo nasolit,2-3 velke cibule nakrajat,1 červ, papriku nakrajat na rezančeky pre efekt./ 1,7 dcl vody varit a urobit zelko,pridat 1/2 l octu a 1/2 kg kryst. cukru.Zelí zalejeme horucim nálevom a nechame cez noc uležat, odstát,občas promíchat.Dat medzi prsty pyrosiričitan sodný, aby zelí nesčernalo.Ja dávam i nastrouhanou mrkev asi tak 3-4 kusy. To je panečku až potom čalamada. Mám ju uloženu v 3l sklenici od okurek, len tak v ložnici kde se netopí, a nebo ve špajzu. Treba skusit, stoji to za to.
-
Joo, tohle muzu!