Rolády jsou skvělé moučníky - hodí se na oslavy a sváteční příležitosti, ale můžeme je připravit i jako malé pohoštění nebo lahodnou dobrotu pro rodinu. Na přípravu jsou rychlé a dají se plnit po libosti, každý si může zvolit náplň podle svého gusta.
Rolády patří k tomu nejžádanějšímu v cukrárnách, ale proč si takovou dobrotu sami nepřipravit? Vybrali jsme pro vás ty nejoblíbenější varianty, které si můžete ještě dozdobit podle vlastního přání. Ačkoliv se začátečníkům může zdát roláda složitá, opak je pravdou. Potřebovat budete jen několik vajíček, trochu mouky a po upečení se můžete pustit do zdobení.
Piškotovou roládu naplňte sladkým máslovým krémem s vanilkovým pudinkem, k promazání se bude nejlépe hodit marmeláda, na ozdobení si připravte ořechy nebo strouhaný kokos. Hotovou roládu nechte vychladit v lednici.
Šlehačková roláda potěší i ty, kdo nechtějí nebo nemohou jíst mouku. Lehounká je jako pírko a neskutečně dobrá, rychle hotová, svěží a plná ovoce. Kakaová chuť bezlepkové rolády vynikne v kombinaci se smetanou, k plnění lze využít čerstvé jahody nebo banány.
Piškotové rolády jsou naprostou klasikou, kterou milovaly už naše babičky. Podle receptu můžete připravit světlou i tmavou verzi, vybere si každý a nejlepší jsou "na střídačku". Světlý krém připravte ze smetany a mascarpone, do tmavého přidejte čokoládu.
Zajímavý recept na jablečnou roládu možná překvapí, náplň se totiž peče současně s korpusem, nebo přesněji - pod korpusem. Po upečení roládu překlopte a poté srolujte. Roláda je plná rozinek a voní po skořici.
Jednoduchá piškotová roláda plněná marmeládou je hotová opravdu bleskově, stačí jen několik surovin. Těsto z 5 vajec, 5 lžic polohrubé mouky a 5 lžic moučkového cukru rozetřete na pečicí papír, po upečení naplňte marmeládou nebo krémem a dozdobte podle vlastní fantazie.
Všechny, kdo mají rádi kokosovou roládu, potěší tento recept. Do máslového krému k plnění lahodné rolády přidejte vanilkový cukr a kokosové nebo mandlové aroma. Roládu naplňte marmeládou a krémem. Po srolování ještě povrch potřete zbylým krémem a posypejte kokosem.
Ještě pro vás máme na provedení náročnější recept, ale výsledná roláda za to stojí. Tenké piškotové těsto je plněné cukrářskými piškoty máčenými v kávě. Lahodný šlehačkový krém dodá roládě objem a když si dáte záležet na konečné úpravě, sklidíte zaručeně pochvalu.
Štafetky jsou ořechové obdélníčky s kávovým krémem, máčené v čokoládě. Vyzkoušejte chuť skvělého retro zákusku v nové podobě a připravte štafetkovou roládu. Po naplnění ji buď nakrájejte na úhledné řezy nebo na širší plátky, které polijete polevou a nazdobíte krémem. Výsledkem budou báječné malé dortíky.
Komentáře