12 nejlepších masopustních dobrot: Bez těchto koláčků, nadýchaných koblih i šťavnatých jitrnic se letos neobejdete!
4. 2. 2022 Vaření
Masopust každoročně začíná hned po třech králích. Jelikož bylo letos ale mnoho akcí zrušeno, nejlépe si toto období užijete doma. A jak jinak, než nad talířem dobrého jídla! Připomeňte si s námi tradiční pokrmy našich předků!
Masopust u nás
Jak uvádí knížka V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc, tradice slavení masopustu vznikla původně v Německu, nejstarší zmínka o masopustu v českém prostředí pochází z poloviny 13. století, masově se však začal slavit až ve století devatenáctém. Jelikož šlo skutečně o to, nabrat sílu, tradiční masopustní jídla bývala typicky smažená a tučná. Smažily se vdolky, koblihy, šišky a boží milosti, pekly se nadýchané koláče, v sednici se tvarovaly jitrnice a vařil ovar. Tradičním pokrmem k nedělnímu obědu byla vepřová pečeně se zelím a knedlíkem, samozřejmě s pivem. Dejte si tuhle dobrotu taky!
Naše značka: zabijačka
Jelítka, jitrnice, co svět neviděl, prejt, ovar, koleno, sulc… V období ledna až února naši předkové nikdy nedrželi diety, naopak se snažili tělo posílit před nadcházejícím obdobím půstu. Masopust tak vždy býval a je obdobím zabijaček a vepřových hodů. Ale ani když nežijete na vesnici, nic vám nebrání vychutnat si zabijačkové pokrmy a speciality kdekoliv, třeba i v paneláku na sídlišti. Jak udělat skvělý sulc se dočtete v našem článku, při přípravě dalších zabijačkových specialit se můžete inspirovat zde:
Masopustní veselení
Karnevaly, bály, průvody masek, vesnické tancovačky, masopustní hody, zábavy i svatby bývaly pro toto období typické. Podle publikace V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc bylo velmi výhodné v tomto období pořádat svatby. V komorách, spížích a sklepech totiž mívali hospodáři dostatek masa ze zabijaček, byla tak ideální příležitost uspořádat hostinu a podělit svatebčany dobrou výslužkou. Zároveň se věřilo, že sňatky, uzavřené v tomto období, mají naději na dlouhé trvání. Zkuste si tedy letošní masopust zpestřit třeba sladkými svatebně masopustními koláčky, třeba podle našich prověřených receptů.
Masopustní koblihy a vdolky
Mezi naprosto tradiční masopustní moučníky patří ty smažené. Smažily se koblížky, koblihy i boží milosti a tyto dobroty bývaly vrcholem masopustních oslav a obvykle je hospodyně dělaly v neděli po Tučném čtvrtku, a to ve velkém množství, aby mohly podarovat sousedy a příbuzné. Pokud zvládáte kynuté těsto, pusťte se do přípravy koblih, nemáte-li na to čas nebo zkušenosti, můžete vyzkoušet jednodušší boží milosti, nebo šlehačkové masopustní bobíky pro maškary.
Další zajímavé články o masopustních tradicích, recepty na masopustní dobroty a tipy a triky, jak si užít Masopust 2022, najdete zde.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Matcha Tea
Matcha Tea je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska, a má blahodárné účinky pro lidské zdraví. Na Dálném východě je tento elixír užíván více… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Zahřejte se domácím pečeným čajem! Tady jsou 4 skvělé recepty, které musíte zkusit
Pečený čaj je čím dál populárnější lahůdka, která… Číst více
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
V zahradě je máta téměř plevel, doporučuje se pěstovat ji v kontejnerech, aby se zabránilo invazi do ostatních záhonů. Zahání mšice, myši, mravence a… Číst více
Recepty z českých filmů: Přiměřeně, přiměřeně... Udělejte si lívance podle pana krále
Ačkoliv podle Jana Wericha a Vlasty Buriana v… Číst více
Sladká hádanka: Je francouzský toast opravdu francouzský?
K nedělní snídani zcela určitě patří francouzský… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více