Vepřová pečeně se zelím a karlovarským knedlíkem

Haribacek Kuchařka: Haribacek

Vepřové maso 7 názorů

Suroviny

Suroviny na vepřovou pečeni:
1 kg vepřové krkovice
2 větší cibule
5 stroužků česneku
1 lžíce sádla
sůl
pepř
1 lžička drceného kmínu
1 lžíce hladké mouky
voda na podlití
Suroviny na zelí:
2 sklenky kysaného zelí
cukr krystal dle chuti
kmín
1 střední brambora
polohrubá mouka
voda
Suroviny na karlovarský knedlík:
20 rohlíků
5 vajec
500 ml mléka
100 g másla
sůl
pepř
1 svazek velkolisté petržele
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso:Krkovici osolíme a opepříme, přidáme drcený kmín a důkladně potřeme čerstvě utřeným česnekem. Do pekáčku dáme sádlo a pokrájenou cibuli. Na ni vložíme připravené maso a podlijeme vodou. Pečeme pomalu v troubě rozpálené na 140°C asi 2 hodiny doměkka. Maso občas otočíme aby získalo stejnou barvu. Když je maso měkké, vyjmeme je na talíř a pekáček dáme na sporák. Výpek z masa na středním plameni vyrestujeme důkladně na tuk (tzn. že odvaříme veškerou vodu), tuk zaprášíme zarovnanou lžící mouky a orestujeme dohněda. Zalijeme 0,5 l vody, dobře promícháme a přivedeme k varu. Za občasného míchání necháme na mírném ohni cca 20 minut provařit. Provařenou šťávu přecedíme přes sítko a dochutíme solí a pepřem.

  2. Zelí: Do hrnce nasypeme 2 sklenky kysaného zelí, podlejeme trochou vody, přidáme hrst cukru, trochu kmínu a vaříme do poloměkka. Když je zelí poloměkké zapravím je dle potřeby kašičkou, kterou si připravím nastrouháním brambory, k ní přidám vodu a mouku aby vznikla kašička. Zelí pak ještě 20 minut povaříme.

  3. Karlovarský knedlík: Včerejší rohlíky nakrájíme na kostky, v míse je osolíme, opepříme, pokropíme mlékem, které necháme vsáknout. Lístky petržele nasekáme nadrobno.

  4. Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky smícháme s rozpuštěným máslem a z bílků ušleháme sníh.

  5. K rohlíkům přidáme máslo se žloutky, nasekanou petrželku a sníh z bílků a vše smícháme do vláčné hmoty.

  6. Na vál si položíme potravinářskou fólii nebo mokrou utěrku, dáme na ni knedlíkovou hmotu, pevně zabalíme. Knedlíky vaříme v osolené vodě asi 25 minut. Pak je vybalíme, necháme chvíli stát a nakrájíme nožem nebo nití na plátky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 177 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřová pečeně se zelím a karlovarským knedlíkem

  • Robert Robert(neregistrovaný)

    Zdravím přátelé dobrého jídla.Nevím,proč bych cedil výpek z vepřové pečeně,když v tomto jídle patří mezi to nejlepší.Nejdříve vyvařím všechnu vodu a pak ji tam zase půllitr naleju-nezlobte se,ale stará česká selská pečeně je jednoduchá a je super!Čau R.

    Odpovědět

  • kulinář-Tom kulinář-Tom(neregistrovaný)

    Zdravím,vypadá opravdu dobře,jen více štávičky příště:)

    Odpovědět

  • rujet rujet

  • Haribacek Haribacek(autor receptu)

    buffalo: Na masu, je pouze cibulka s kterou se maso peklo. Zbožňuji komentáře on takových "inteligentů":) Nejdřív předveďte vy své kuchařské umění a pak urážejte ostatní. Krásný den.

    Odpovědět

  • buffalo buffalo(neregistrovaný)

    presentace je katastrofální...!!! na maso by se nemělo nic čančat a taky, kde je výpek...??? ;-(

    Odpovědět

  • hanes24 hanes24

  • cekrops cekrops

Tématické fráze: vepřová pečeně se zelim vepřová pečeně nejlepší recepty vepřové se zelím vepřová se zelím vepřové se zelím a knedlíkem vepřová pečeně na zelí vepřové knedlík zelí pečeně se zelím vepřová pečeně vepřová pečeně zelí vepřová pečeně,knedlík,zelí vepřové pečené se zelím vepřová zelí knedlík veprove s kendlikem vepřové s knedlíkem zelí ze sklenky vepřová pečeně,knedlíky,zelí vepřová krkovice s knedlikem vepřové se se zelim vepřová knedlík zelí