

Vepřová pečeně se zelím a karlovarským knedlíkem
Suroviny
- Suroviny na vepřovou pečeni:
- 1 kg vepřové krkovice
- 2 větší cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce sádla
- sůl
- pepř
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžíce hladké mouky
- voda na podlití
- Suroviny na zelí:
- 2 sklenky kysaného zelí
- cukr krystal dle chuti
- kmín
- 1 střední brambora
- polohrubá mouka
- voda
- Suroviny na karlovarský knedlík:
- 20 rohlíků
- 5 vajec
- 500 ml mléka
- 100 g másla
- sůl
- pepř
- 1 svazek velkolisté petržele
Postup přípravy receptu
Maso:Krkovici osolíme a opepříme, přidáme drcený kmín a důkladně potřeme čerstvě utřeným česnekem. Do pekáčku dáme sádlo a pokrájenou cibuli. Na ni vložíme připravené maso a podlijeme vodou. Pečeme pomalu v troubě rozpálené na 140°C asi 2 hodiny doměkka. Maso občas otočíme aby získalo stejnou barvu. Když je maso měkké, vyjmeme je na talíř a pekáček dáme na sporák. Výpek z masa na středním plameni vyrestujeme důkladně na tuk (tzn. že odvaříme veškerou vodu), tuk zaprášíme zarovnanou lžící mouky a orestujeme dohněda. Zalijeme 0,5 l vody, dobře promícháme a přivedeme k varu. Za občasného míchání necháme na mírném ohni cca 20 minut provařit. Provařenou šťávu přecedíme přes sítko a dochutíme solí a pepřem.
Zelí: Do hrnce nasypeme 2 sklenky kysaného zelí, podlejeme trochou vody, přidáme hrst cukru, trochu kmínu a vaříme do poloměkka. Když je zelí poloměkké zapravím je dle potřeby kašičkou, kterou si připravím nastrouháním brambory, k ní přidám vodu a mouku aby vznikla kašička. Zelí pak ještě 20 minut povaříme.
Karlovarský knedlík: Včerejší rohlíky nakrájíme na kostky, v míse je osolíme, opepříme, pokropíme mlékem, které necháme vsáknout. Lístky petržele nasekáme nadrobno.
Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky smícháme s rozpuštěným máslem a z bílků ušleháme sníh.
K rohlíkům přidáme máslo se žloutky, nasekanou petrželku a sníh z bílků a vše smícháme do vláčné hmoty.
Na vál si položíme potravinářskou fólii nebo mokrou utěrku, dáme na ni knedlíkovou hmotu, pevně zabalíme. Knedlíky vaříme v osolené vodě asi 25 minut. Pak je vybalíme, necháme chvíli stát a nakrájíme nožem nebo nití na plátky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vepřová pečeně se zelím a karlovarským knedlíkem
-
Zdravím přátelé dobrého jídla.Nevím,proč bych cedil výpek z vepřové pečeně,když v tomto jídle patří mezi to nejlepší.Nejdříve vyvařím všechnu vodu a pak ji tam zase půllitr naleju-nezlobte se,ale stará česká selská pečeně je jednoduchá a je super!Čau R.
-
Zdravím,vypadá opravdu dobře,jen více štávičky příště:)
-
-
buffalo: Na masu, je pouze cibulka s kterou se maso peklo. Zbožňuji komentáře on takových "inteligentů":) Nejdřív předveďte vy své kuchařské umění a pak urážejte ostatní. Krásný den.
-
presentace je katastrofální...!!! na maso by se nemělo nic čančat a taky, kde je výpek...???
-
-