Jídelní rozmary slavných: W. A. Mozart začínal den horkou čokoládou a miloval smažené játrové knedlíčky podle tohoto receptu
10. 3. 2023 Historie a zajímavosti
Z různých dochovaných písemností vyplývá, že geniální hudební skladatel v dospělosti jídlu nepřikládal žádný větší význam a jedl je proto, aby se nasytil. O tom, jaké chody se podávaly na večeřích, kam byl pozván, se zmiňuje jen výjimečně. Deníkový záznam leckdy odbýval jen stručnou informací, že „byl na večeři“.
Mozart byl tlusté dítě
Nebylo tomu ale tak vždycky. V dětství to byl velký a spokojený jedlík. Jak se můžeme dočíst na interlude.hk, z cesty do Milána píše jeho otec Leopold své ženě: „Ať jsme kdekoli, jsme v rukou Božích. Wolfgang je tlustý a zdravý, celý den je veselý a čilý.“
V Mozartově době bylo ve Vídni jídla dostatek a běžné menu se skládalo ze dvou velkých masových jídel s polévkou, zeleninou, chlebem a čtvrt litrem místního vína. Vídeň 18. století byla také ve znamení rozvoje typické místní kuchyně, na jejíchž receptech si pochutnáváme dodnes.
Právě tehdy se rozšířily proslulé pokrmy, jakými jsou „Wiener Schnitzel“ (vídeňský řízek), „Tafelspitz“ (vařená telecí květová špička s křenem), „Kaiserschmarrn“ (císařský trhanec) a „Sacher či Linzer Torte“ (Sachrův a linecký dort.
Mohlo by vás zajímat
Den začínal horkou čokoládou
V dospělosti Mozart začínal den horkou čokoládou a čerstvými rohlíky a k obědu si obvykle dával velký talíř polévky. A k nim patřila i tehdejší vídeňská specialita „Kuttlflecksuppe“, tedy dršťková polévka.
Mozart měl na talíři často jesetera, vlámské dušené hovězí maso s černým pivem zvané carbonnada nebo pečeného kapouna, což je velký vykastrovaný kohout.
Osudný vepřový řízek?
K večeři se běžně podávala pečená holoubátka s kaštanovou a mandlovou nádivkou. Mozart měl kromě telecích vídeňských řízků také rád ty vepřové.
Dokonce se objevila domněnka, že Mozart zemřel na trichinelózu způsobenou parazitickým červem Trichinella, který se vyskytuje převážně v nedostatečně tepelně zpracovaném vepřovém mase. Ať už je to pravda nebo ne, tato nemoc byla tehdy ve Vídni dost rozšířená.
Játrové knedlíčky bez polévky
K nejoblíbenějším jídlům rakouského skladatele patřily játrové knedlíčky. Nemusel je ovšem mít klasicky jako zavářku v hovězím nebo telecím vývaru.
Dával přednost těmto knedlíčkům smaženým na přepuštěném másle a servírovaným s kysaným zelím. Toto jídlo asi poprvé ochutnal jako čtrnáctiletý v Paříži, kde pobýval se svým otcem Leopoldem.
Jak v dopise manželce a dceři popsal Wolfgangův otec Leopold, na obědě u madame D'Aste, rozené Marianne Trogerové, se podával kapoun, bažant a právě smažené játrové knedlíčky s kysaným zelím.
Vídeňské játrové knedlíčky
Dostali jste chuť na játrové knedlíčky? Máme recept na ty pravé vídeňské! Potřebovat budete:
- 2 stroužky česneku
- špetka pepře
- 100 ml vody
- 100 g strouhanky
- 2 vejce
- 2 cibule
- 400 g hovězích jater (lze nahradit vepřovými)
- 2 housky
- 1 svazek petrželky
- 60 g másla
- špetka majoránky
- špetka soli
A jak knedlíčky připravit? Játra nastrouhejte na hrubém struhadle (můžete použít i kuchyňský robot) nebo je umelte na masovém strojku.
Housky namočte do vody a poté je dobře vymačkejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek prolisujte a petrželku nasekejte najemno.
Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte nejprve cibuli, pak česnek, petrželku a majoránku. Poté vše nechte vychladnout.
V míse smíchejte namočené housky, játra a cibulovou směs. Poté přidejte vejce, strouhanku, sůl a pepř. Vše opět dobře promíchejte a nechte 5 minut odpočinout.
Mokrýma rukama vytvarujte játrové knedlíčky. Poté je vložte do vroucí polévky a nechte je 20–25 minut vařit. Polévka by se měla vařit pouze na mírném ohni.
Pokud chcete mít na talíři knedlíčky a la Mozart, na hluboké pánvi rozřehtejte přepuštěné máslo, vložte do rozpáleného tuku knedlíčky a za občasného otáčení smažte asi 15–20 minut. Podávejte s kysaným zelím a s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší.
Máte rádi rakouskou kuchyni? Patří do ní i oblíbený Sachr dort. Slavnostní zákusek SACHR DORT podle našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
aconyc.org a interlude.hk
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
Pivo je lék a Češi ho mají nejlepší na světě. Jak se "tekuté zlato" vlastně vaří?
Belgičané si s ním umí vyhrát, Angličané ho pijí… Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více