Čokoládové poleno podle slavného francouzského kuchaře Lignaca: Perfektní dezert chutná božsky, přitom není složitý
25. 12. 2023 V kuchyni s VIP
Sváteční sladkosti nemusí být vždy jen a pouze cukroví. Existuje celá řada receptů na vánoční dezerty, které doplní tabuli stejně dobře, jako populární pečené dobroty. Jedná se například o čokoládové poleno, na nějž nabízíme recept od proslulého francouzského kulináře Cyrila Lignaca.
Hvězda francouzské gastronomie
„Mou hlavní činností je vaření a vymýšlení jídel, která vyprávějí příběhy,“ říká oblíbený a Francouzi vyhledávaný šéfkuchař gurmánské restaurace Le Quinzième a cukrář Cyril Lignac, který ve svých podnicích přivádí k nadšení nejen francouzské gurmány v srdci Paříže či v Saint-Tropez.
Lignac kromě vaření také moderuje pořad „Všichni v kuchyni“ (Tous en cuisine) na sledované francouzské komerční televizi M6, gastronomii prezentuje rovněž pro RTL Radio. Čeští diváci ho mohou znát z pořadu TV Mňam Chef Lignac po francouzsku.
Svou „vášeň pro chuť“ se snaží přenést také prostřednictvím svých populárních kuchařek, jichž vydal již přes 40. Recept na vynikající vánoční čokoládové poleno, které nám díky Češce žijící v Paříži Alici Muthspiel poskytl, najdete také v jeho poslední knize receptů s názvem „Domácí“ (Fait Maison) s pořadovým číslem 7.
Mohlo by vás zajímat
Kde se vzalo poleno
Vánoční poleno, známé ve Francii jako „Bûche de Noël“ a v anglofonních zemích označované jako „Yule log“, je oblíbeným dezertem, který je tradiční součástí svátečního menu v mnoha rodinách.
Tento klasický vánoční dezert je inspirován dřevěným polenem a obvykle se připravuje jako roláda, která je naplněna krémem a polita čokoládou, aby co nejvíce připomínala opravdový kmen stromu. Detailní zdobení, včetně imitace kůry a letokruhů, dodává dezertu realistický vzhled. Často bývá doplněno o malé figurky či další vánoční ozdoby, které umocňují sváteční vzhled dezertu.
Vánoční poleno získalo na popularitě v 19. století ve Francii a postupně se stalo součástí vánočních tradic v mnoha dalších zemích. Má symbolizovat teplo domova, které během zimních měsíců poskytuje oheň v krbu. Pojďme si tedy trochu atmosféry přenést i do našich domácností.
Vánoční čokoládové poleno podle Cyrila Lignaca
Na přípravu lahodného svátečního dezertu budete potřebovat: na čokoládové těsto: 3 vejce, 4 bílky, 2 žloutky, 85 g + 135 g moučkového cukru, 85 g hladké mouky, 50 g kakaa a máslo na vymazání plechu. Na šlehačku z mascarpone - 125 g mascarpone, 25 cl velmi studené smetany s 35 % tuku, 65 g moučkového cukru a 1 vanilkový lusk. Na dekoraci - 3 polévkové lžíce třešňového džemu, 2 polévkové lžíce divokých třešní Amarena v sirupu (se šťávou) a 40 g hoblin hořké čokolády.
Jak na to?
- V míse ušlehejte bílky s 85 g cukru tak, že budou velmi pěnivé, ale stále trochu tekuté.
- Poté v druhé míse vyšlehejte žloutky s celými vejci a 135 g cukru. Konzistence směsi by měla být hladká a homogenní, přidejte mouku, kakao a jemně promíchejte.
- Nalijte do máslem vymazaného plechu nebo na silikonový plát položený na plechu. Lehce rovnoměrně rozetřete.
- Pečte v troubě předehřáté na 210 stupňů asi 7 minut.
- Až bude těsto dopečené, opatrně ho vyklopte na navlhčenou utěrku, ořízněte okraje, aby vznikl obdélník.
- Těsto srolujte do utěrky a nechte vychladnout. Mezitím podélně rozřízněte vanilkový lusk a špičkou nože vyjměte dužinu.
- Do vychlazené mísy nalijte mascarpone, zlehka prošlehejte ručním mixérem, přidejte velmi studenou smetanu, dále šlehejte, přidávejte cukr s vanilkovou dužinou až do úplného vyšlehání.
- Jednu polovinu směsi dejte do mísy a druhou polovinu do plastového sáčku s tryskou velikosti 10. Nechte hodinu v chladu.
- Těsto potřete třešňovou marmeládou, poté šlehačkou z mascarpone a přidejte pár třešní Amarena. Těsto opatrně srolujte.
- Na vytvořené poleno rozetřete zbytek šlehačky z mascarpone. Posypte hoblinkami hořké čokolády a přidejte třešně.
- Poleno nechte vychladit v lednici.
Náš tip: Třešně Amarena seženete ve specializovaných internetových obchodech, cena za kilogram se pohybuje kolem od 250 Kč.
Pokud máte rádi rolády, vyzkoušejte i ty z našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
whychristmas.com - The History of the Yule Log
en.wikipedia.org - Yule log
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Administrátorský panel
Statistiky štítkování a kategorizace Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více