Díky low carb dietě zhubla 40 kilo a postavila na tom své podnikání. Teď Hanka z Poděbrad peče skvělé „dietní“ dorty
7. 11. 2024 Rozhovory a reportáže
Do svých čtyřiceti let upekla Hanka jen jeden dort. O to víc vás možná překvapí, jaké zákusky v současnosti pod značkou Low carb v srdci nabízí. A navíc si na nich můžete pochutnávat úplně bez výčitek. Jsou totiž nízkosacharidové a ze samých zdravých a kvalitních surovin.
Do čtyřiceti jen jeden dort
Někteří tíhnou k cukrařině od dětství, v případě Hany Martinkové to však úplně neplatilo. Do svých čtyřiceti let upekla jen jeden dort a i ten jí, podle jejích slov, dal dost zabrat. „Jídlo pro mě bylo spíš náplastí na každodenní stres, a tak se postupně přidávala kila. Nakonec jsem se dostala až na 93 kg, což pro mě nebyla komfortní váha. S tím přišly i zdravotní problémy a já jsem si řekla: Dost!,“ vzpomíná pro Toprecepty.cz Hanka Martinková.
Mohlo by vás zajímat
První nízkosacharidové pokusy
Když se Hanka rozhodla se svou postavou něco dělat, nechtěla držet klasickou dietu. Nakonec ji nejvíc oslovilo low carb neboli nízkosacharidové stravování (aktuálně mezi výživovými odborníky největší trend, pozn. red.).
Prvním Hančiným pokusem byly tehdy cuketové lasagne, z nichž byla přímo nadšená a tak na sebe změna nenechala dlouho čekat. Vzala to dokonce tak radikálně, že, jak sama říká, ze špajzu vyhodila všechny potraviny plné sacharidů i vysoce průmyslově zpracované produkty a začala s novou „dietou“.
Low carb jako životní styl
Výsledky jiného způsobu stravování se projevily poměrně brzy. „Už po pár dnech jsem se cítila plná energie a dobré nálady, kterou jsem roky nezažila. Myšlenky začaly být jasnější, lehčí. A váha? Za pět měsíců jsem shodila 40 kilogramů, a to jen díky kvalitnímu nízkosacharidovému jídlu! Žádné koktejly, prášky a další náhražky jsem neužívala,“ vypráví Hanka. Tato změna jí dodala spoustu energie, takže začala i sportovat a užívala si pochvaly ostatních, jak dobře vypadá. A také si uvědomila, že low carb je vlastně životním stylem.
Jak zahnat chutě na sladké?
Brzy jí však začalo chybět nějaké mlsání. Vzhledem k tomu, že sladkosti jsou u nízkosacharidové stravy zapovězené, začala přemýšlet, jak vyřešit chutě na sladké. Nejprve na to šla přes 90% hořkou čokoládu, ale ta ji po čase přestala uspokojovat. Začala proto hledat opravdové low carb sladkosti, zjistila však, že žádné nejsou.
A tak byla donucena si něco vymyslet sama. „Já, člověk, který se trouby vždycky trochu bál, jsem vyhrála sama nad sebou a pustila se do pečení prvního low carb dortu. Jaké bylo moje překvapení, že se celkem povedl! Když jsem ho nabídla k ochutnání dál, lidé byli nadšení. Najednou jsem cítila, že mám v rukou něco, co může pomoci nejen mně, ale i dalším, kteří hledají zdravější alternativy,“ vzpomíná Hanka.
Vlastní výrobna dortů
Během pandemie covidu se nakonec rozhodla absolvovat rekvalifikační kurz v cukrařině. „Byl to krok do neznáma, ale cítila jsem, že tím dělám něco smysluplného,“ svěřila se nám Hanka.
Po dokončení kurzu pak proměnila část svého rodinného domu na vlastní výrobnu, v červenci 2021 zahájila provoz a začala vyrábět zdravé a chutné low carb dezerty a dorty. Další posun přišel na jaře tohoto roku, když si pořídila nový food truck (auto s možností prodeje jídla), díky němuž může své dobroty prezentovat a prodávat na různých akcích po celé republice.
Mohlo by vás zajímat
Krásně nazdobené ovocem i květy
Předností Hančiných moučníků je nejen vynikající chuť, ale i to, že jsou vhodné pro lidi s různými dietami, včetně těch s keto nebo lowcarb stravou, celiaky a diabetiky. A navíc vypadají přímo výstavně.
Jsou to taková sladká umělecká díla ozdobená ovocem, květy a čokoládovými dekoracemi a vše je přitom krásně barevně sladěné. „Každý dort, zákusek a dezert připravuji ručně, s důrazem na kvalitu a pečlivý výběr surovin. Složení je vždy takové, aby odpovídalo přísným kritériím pro nízkosacharidovou stravu,“ vypráví úspěšná cukrářka.
Kde ochutnat dezerty od Low carb v srdci?
Díky vyladěné chuti i designu jsou Hančiny dezerty, pro něž vymyslela značku Low carb v srdci, opravdu zdravější alternativou sladkostí. Jejím snem do budoucna je, aby její zákusky byly dostupné na více místech, v dalších kavárnách nebo restauracích.
Nyní si je můžete objednat na stránkách Lowcarbvsrdci.cz a nechat dovézt nebo vyzvednout v Poděbradech. Ochutnat je ale můžete také 9. 11. 2024 na Zimním Apetit pikniku, který se koná v Národním zemědělském muzeu.
Vynikající zákusky Hanky Martinkové si můžete prohlédnout v naší fotogalerii:
Náš tip: Chcete-li mlsat zdravěji, můžete vyzkoušet třeba tuto špaldovou buchtu podle našeho video receptu.
Témata
Apetit piknik 2025
Jarní Apetit piknik se uskuteční 14. června 2025 od 10:00 do 19:00 v parku Grébovka. Vstup je jako vždy zdarma.
Apetit piknik je oblíbená gastro akce plná prodejců, kulinářů, jedinečných pop-up restaurací. Na jarním Apetit pikniku můžete po celý den ochutnávat dobroty oblíbených prodejců. K nim vám naservírujeme spoustu skvělé zábavy. Těšte se na známé tváře, workshopy, hudbu a další lahůdkový program, který si užije opravdu každý. Je připraven i program pro děti.
Slavné tváře na Apetit pikniku
Moderátorkou Apetit pikniku bude, stejně jako v minulých letech, Kristina Kloubková, která uvede množství výjimečných hostů z kulinářského světa. Dorazí Marek Raditsch, šéfkuchař a člen Akademie Bocus d'Or. Těšit se můžete také na Helenu Fléglovou a řadu dalších.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
Příprava pažitky do květináčů Již na podzim si připravíme do plastových květináčů nebo jiných vhodných nádob vzrostlou pažitku, abychom ji nemuseli … Číst více
Jak úspěšně pěstovat řeřichu. Zahrádka za oknem je plná vitamínů
Řeřicha zahradní je maličká rostlinka, jejíž sílu i chuť oceníme především v zimě. Během letní sezóny je snadné zajít na zahradu pro plnou misku… Číst více
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Malá zahrádka za oknem Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned… Číst více
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Lednová zahrada: Co dělají zahrádkáři, když je venku zima
Jakmile se přehouply Vánoce, v supermarketech hned obsadily pozice vánočního zboží semínka a různé zahradní pomůcky. Hned máme pocit, že je potřeba… Číst více
Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy
Máte rádi zelené listy do salátu nebo chystáte… Číst více
Jak pěstovat řeřichu. Nenáročná rostlina k rychlení za oknem, která se hodí do pomazánek
Jak vysévat řeřichu Malý plastový tácek, misku nebo talíř vysteleme buničitou vatou, kterou mírně navlhčíme. Místo vaty postačí tři obyčejné… Číst více
Jak připravit pažitku na rychlení? Na podzim ji včas vyryjeme, než půda zamrzne. V zimě nám čerstvé natě přijdou k chuti
Pažitka je malou zásobárnou živin a vitamínů, přitom je velmi chutná a oblíbená. Na zahradě ji můžeme sklízet od časného jara až do pozdního podzimu.… Číst více
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Oblíbené zahradní rostliny Je příjemné zajít si na zahradu pro čerstvou nať do polévky, na posypání hotového pokrmu nebo na přípravu bylinkového… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více