Smažení a dopékání v troubě
Pokud připravujete smažené řízky nebo obalovaný květák pro celou rodinu, vystojíte u sporáku důlek. Nebo můžete zkusit naši efektivnější přípravu - předsmažení a následné dopečení v troubě. Máme pro vás návod krok za krokem.
Postup přípravy
Krok 1: Chci se tu se začínajícími kuchařinkami podělit o vyzkoušený a osvědčený návod na smažení.
Krok 2: Troubu rozehřejeme na 170 °C.
Krok 3: Maso obalíme klasicky v trojobalu, (do vajíček můžete přidat prolisovaný česnek).
Krok 4: Pak na pánvi rozpustíme sádlo a olej v poměru 1:2 a necháme rozpálit, ale pozor na přepálení, i když sádlo tomu trochu brání.
Krok 5: Pak velmi prudce z každé strany osmažíme do mírně zlatova, neohlížíme se na to, zda maso je měkké. Jde jen o to, aby se zatáhla bílkovina a tak v něm zůstala veškerá šťáva.
Krok 6: Máme připravený pekáč nebo plech do trouby a buď na pařáčky na knedlíky nebo na pečicí papír vše ukládáme.
Krok 7: Přikryjeme a dáme do trouby cca 150-170 °C dojít.
Krok 8: Pak necháme na konci chvilku odkryté, aby se udělal "chrumkavý" povrch. U tohoto způsobu se nemusí nikdo bát, že by měl málo prosmažená stehýnka, kuřecí křídla, maso je krásně měkké a jde dobře od kosti. Zrovna tak dobře udělané můžete mít různě plněné řízky.
Krok 9: Květák děláme tak, že ho rozdělíme na růžičky, na chvíli ponoříme do horké vody, pak ho zchladíme a necháme okapat, obalíme a krátce osmažíme. O ostatní se postará trouba.
Krok 10: Toto smažení je i úsporné, protože se spotřebuje poloviční množství tuku a zdravější, protože maso neleží po celou dobu smažení v omastku a nenasákne ho do sebe tolik. Navíc z něj i nějaký vyjde ještě při dopékání.
Krok 11: Doba pečení v troubě závisí na síle, kvalitě a druhu masa cca 30-40 minut. To musíte sami vyzkoušet. V plynové troubě to neumím odhadnout.
Zveřejněno 18. 6. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Smažení a dopékání v troubě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pzgn
Moje poznámka
Smažení a dopékání v troubě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pzgn
Nejnovější recepty
Tuňáková pomazánka s cottage a vejci
Přidáno před 13 hodinami
Pečená kuřecí stehna se žampionovo-játrovou omáčkou
Přidáno před 14 hodinami
Meruňkový páj s tvarohem
Přidáno před 20 hodinami
Caesar salát naší rodiny
Přidáno před 20 hodinami
Slávky na asijský způsob
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno 18. 6. 2025 11:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Plněné papriky s rajskou omáčkou
Kdyzjehlad před 2 hodinami
Ovesné placičky s brokolicí
Brumaire před 8 hodinami
Sirup z kopřiv
Sarka3 před 9 hodinami
Rychlé vafle bez vajec a cukru
Gourmandise před 10 hodinami
Domácí krtkův dort
Ivinaa před 10 hodinami
Kedlubny do mrazáku
Merylas před 11 hodinami
Nadýchaný perník
ferda30 před 12 hodinami
Masopustní šišky (univerzální těsto na koblihy, vdolky a šišky)
Danniel před 15 hodinami
Krůtí kousky s mrkví a žampiony
Ivca14 před 15 hodinami
Staročeské plátky podlévané pivem
Ivca14 před 15 hodinami
Tématické fráze:
smažení řízků v troubě,
smažený řízek vepřový v troubě,
řízky smažené v troubě,
smažení v troubě,
veprove rizky smazene v troube,
vepřové řízky v troubě,
jak smazit rizky v troube,
dopékání řízků v troubě,
smažené řízky v troubě,
smazeny kralik v troube,
smazeni rizku,
smažený řízek v troubě,
smažení řízků v troubě recept,
smazeni rizku v troube bez tuku,
smažení vepřových řízků,
řízky dopékané v troubě,
řízky v troubě na pečícím papíru,
jak dlouho smažit vepřové řízky,
smažený králík v troubě recept,
smažený králík
Suroviny:
maso vepřové,
maso kuřecí,
filet rybí,
maso králičí,
květák
Komentáře (106)
Asi to bude to samé jako v troubě
papír ani plech se již nemastí, já dávám pod řízky (apod) v trojobalu na suchý pekáč plátky starého chleba, přebytečný omastek se tak ještě vpije, pro dobrou chuť lze dát na každý řízek oříšek čerstvého másla, mám to od babičky a dělám to tak léta a vždy jsou senzační...
luca:
Na to dojití postačí teplota 80-90. Řízkům to spíše prospěje. Ono při něm nejde o to, aby se dopekly, ale aby po dobu dalších asi 7 minut nevystydly.
Kdysi jsem v KFC čekal na objednaná křidýlka, a přitom jsem slečně přes rameno přečetl poučení na dvířkách jejich "docházecí" trouby.
tak jsem vyzkušela, pamatuji, že takhle to dělala i babička a její řízky prostě byly nejlepší ze všech. Poraďte někde jsem udělala chybu.. dělala jsem řízek z kýty (tenké), obalila klasika trojobal a na prudko osmahla, dala do skleněné zapíkačky na stojáka, 30 minut na 150st a pak na 15 min. odkryla na na 170.. dopadlo to tak, že byly ,,rozblenclé,, strouhanka mokrá a opadávala a maso bylo u nekterých kousků tuhé.. Tak babo raqď :o) díky všem
P.S. Nyní jsem si ještě vzpomněla, že moje tchýně, když byla po operaci se žlučníkem, si dělala v rámci diety řízek tak, že když ho usmažila, tak ho rychle ponořila do vroucí vody a tím se prý ten tuk z toho odstranil. Z vlastní zkušenosti nemohu posoudit, ale zkusit to můžete a když ho pak dáte ještě do trouby, třeba to k jídlu také bude.
Som taká šokovaná tým rezňom od Jaaje, že zabudnem ohodnotiť. Je to skvelý nápad, určite ho využijem! A obrovský bod!
A ešte dotaz - v rúre už neotáčať?
Jaaja, receptík na skládaný řízek by nebyl?
Jednou jsem dala do trouby na pečíčí papír péct karbanátky.No to bylo příšerné!Vysušila jsem je tedy dokonale