Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bulgur - základní recept

Bulgur má mírně oříškovou chuť a je velmi lehce stravitelný. Jeho příprava se příliš neliší od vaření rýže. Během tepelné úpravy můžete přidat česnek, bylinky nebo jiné koření. Podáváme jako přílohou k omáčkám, masu apod.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lucasinka Lucasinka

Snadný

Doba přípravy 18 min Doba přípravy: 8 min Doba tepelné úpravy: 10 min

18 min (8 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 848 kJ /
681 kcal
Bílkoviny18,00 g
Tuky11,95 g
Vláknina16,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 28 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy117,02 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V hrnci na oleji (nebo másle) rychle osmahneme bulgur. Krok 2: Zalijeme horkou vodou a 10 minut vaříme na středním plameni. Krok 3: Po této době by všechna tekutina měla být vsáklá. Krok 4: Během vaření nemícháme a před podáváním jen "provzdušníme" vidličkou.

TIP: Jak na bulgur

Zveřejněno 23. 6. 2010

Poznámka autorky Lucasinka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bulgur - základní recept

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/z7lr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bulgur - základní recept

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/z7lr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Markéta 3. 5. 2015 08:48
Bulgur připravuji nabobtnáním , dám poměr 1 ku 3 , tím ,že vody je víc , je to výborné a skvělé do salátů ,nechá se hodinu v klidu a je to hotovo , přidávám tam trošku zeleninového bujonu a nebo postačí i špetka soli , poté už si přidáte to ,na co máte chut :-K

Bulgur není potřeba vařit,stačí jen nasypat do vařící vody,přivést k varu a vypnout.Nechat cca 15 minut odležet a je hotový. :-)

Lidmila: Ne, neproplachuje se.

Chtěla bych vědět jestli se musí bulgur před vařením umývat jako rýži a podobně,

Pšeničný bulgur je vyráběn namáčením a sušením pšenice. Při tomto procesu dochází k přeměně škrobu na cukr - tím se zrno stává lehce stravitelným a vystupuje jeho nezaměnitelná obilná chuť. Bulgur je vysoce nutričně hodnotný produkt (známý asi 4000 let), při tvorbě kterého člověk použil jednu z prvních zpracovatelských technologií. Pšenice se nejdříve aktivuje vodou a teplem, tím vznikají určité látky v zrnu (enzymy), škrob se mění na jednodušší cukr a zrno se stává biologicky aktivním. Dále se zrno párou vysuší, pak se hrubě drtí a třídí. U bulguru se cení jeho jednoduchá a rychlá příprava, oříšková chuť, lehká stravitelnost, vysoká nutriční hodnota - vysoký obsah vlákniny a sacharidů, vitaminů, minerálií a nízký obsah tuku.

Babka (neregistrovana), podivej se na tyto stranky http://www.lucasinka.cz/2010/06/bulgur/ je tam spousta informaci nejen o bulguru :-K

Babka (neregistrovaný/á), pozri toto :
http://www.bio-obchod.sk/produkt-1506/bulgur-pseni...
Máš tan popis, čo je bulgur;-)

Tak vidím plno receptů s bulgurem, ale nikde jsem nezjistila, co že to vlastně je, z čeho se to vyrábí. Nebo je to zelenina a pěstuje se to? Jsem už v důchodovém věku a nikdy jsem ten divný název neslyšela, natož abych něco podobného ochutnala. Poradíte mi někdo?:

Blinkni, jedine, co jsem nasla, je moznost nechat bulgur nabobtnat cca jednu hodinu - je to na techto strankach http://clanky.vareni.cz/bulgur-vsestranny-psenicny..., ale nemam s tim zadne zkusenosti, takze nemuzu potvrdit ani vyvratit. Kdyz budes zkouset, budu rada, kdyz das vedet, jak to dopadlo, protoze treba do salatu by to byla idealni priprava ;-)

Ono se asi vařením nic nezkazí - co se chuti týče, ale tím vařením se zničí určitě dost těch zdraví prospěšných látek, co bulgur obsahuje. Proto jsem se ptala, zda se musí vařit. Ale je jasné (i z těch odkazů), že se samozřejmě vařit může. Ale myslím, že to je škoda.

Blinkni zkus mrknout na ty odkazy, co jsou v poznamkach. Mozna tam najdes i jiny zpusob pripravy. Ja ho vzdycky delam takhle a je to osvedcene - vzdycky se povede

Opravdu se musí ten bulgur vařit? Nestačí jen zalít vroucí vodou (nebo přivést k varu), vypnout a nechat přikryté dojít? Bulgur mám už doma koupený, ještě jsem ho ale nikdy nezkoušela, ale všichni k jeho přípravě radí - určitě nevařit!

Spagetko dekuju...dam tvuj do poznamek (snad to nevadi) :-D

Luci, skvělé:yes::yes: - jen přidám odkaz, co to bulgur je možná by se víc hodila i kategorie začátečníků, co myslíš? http://www.dia-potraviny.cz/bulgur.html

Tématické fráze:
bulgur příprava, bulgur recepty, jak uvarit bulgur, bulgur, bulgur recepty výborné, bulgur recept, jak vařit bulgur, příprava bulguru, jak se vaří bulgur, burgul, co je to bulgur, recepty z bulguru, bulgur jak vařit, recept příprava bulguru, pšeničný bulgur příprava, recept bulgur, vaření bulguru, recepty bulgur, recepty s bulgurem, recept na pšeničný bulgur

Suroviny:
bulgur, voda, olej olivový

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu