Točený třešňový dort
Točený třešňový dort z listového těsta s karamelovým krémem je jedinečný dezert, který spojuje křupavé vrstvy listového těsta, sladké třešně a bohatý karamelový krém. Tento dort vyniká nejen svou lahodnou chutí, ale také atraktivním vzhledem.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 382 kJ / 4 154 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 10,55 g |
| Tuky | 349,00 g |
| Vláknina | 10,00 g |
| Cholesterol | 1,04 g |
| Sodík | 74 mg |
| Sůl | 0,15 g |
| Sacharidy | 237,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Jako první připravte karamelizované kondenzované mléko, jestliže jste je nekoupili Salko karamelové. Plechovky klasického proslazeného mléka nechte zcela ponořené ve vodě zvolna vařit 1,5 hodiny. Chladnout pak musí až do dalšího dne.
Krok 2: V předstihu dále připravte čoko polevu (ganache): smetanu přiveďte k bodu varu, odstavte ji a nechte v ní rozpustit čokoládové čočky. Základ pak umíchejte dohladka společně s kukuřičným sirupem nebo medem a nechte ho zcela zchladnout (vyplatí se ho nechat v chladu odležet do druhého dne).
Krok 3: 1 plát lístkového těsta 30x30 cm (kupovaný polotovar) rozrolujte a na podkladovém papíru jej rozdělte na délku rádýlkem na proužky široké cca 3 až 4 cm dle velikosti třešní (viz Náš tip). Každý středem poklaďte vypeckovanými třešněmi s mezerami o velikosti poloviny plodu a do těsta celou řadu opatrně zabalte, získáte hada ve tvaru perlovce.
Krok 4: Zabalený proužek přeneste do kruhové formy o průměru 26 cm s listem papíru na pečení na dně a od středu či obvodu postupně stáčejte jeden za druhým do podoby spirály. Mezi prameny přitom ponechte cca 1 cm široký rozestup (kvalitní těsto by je mělo v průběhu pečení vyplnit).
Krok 5: Obsah formy nakonec upečte v troubě vyhřáté na 200 °C (cca 15 minut). Takto připravte ještě další plát a upečené nechte zcela vychladnout.
Krok 6: Připravte krém: měkké máslo vyšlehejte doběla a po lžících do pěny zapracujte zkaramelizované mléko (musí mít pokojovou teplotu!). Jemný krém důkladně prošlehejte. Přibližně čtvrtinu krému rozetřete na jeden ze zchladlých kruhových plátů, přiklopte ho druhým a takto složte všechny na sebe.
Krok 7: Povrch celého korpusu potřete zbylým krémem (vrstva nemusí být dokonale hladká) a nechte vše v chladu ztuhnout. Celý nakonec polijte připravenou zchladlou čokoládovou polevou (ganache) a bok případně obsypte čokoládovou rýží.
Zveřejněno 3. 7. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Točený třešňový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ByvQ
Moje poznámka
Točený třešňový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ByvQ
Nejnovější recepty
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 4 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno před 19 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 22 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 23 hodinami
Salát Emerald
Přidáno 20. 12. 2025 10:41:55
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vinná klobása pečená na zelí s karamelizovanou cibulkou
Sahula před 26 minutami
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
JanSmola před 1 hodinou
Pusinky z bílků s vlašskými ořechy
katkachromcova2 před 2 hodinami
Vynikající pomazánka ze sušených rajčat
KrisZaezemi před 2 hodinami
Vánočka III
Marcela.Ma. před 4 hodinami
Kapří hranolky
loing před 14 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 14 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 14 hodinami
Banánky ze strojku
Vilik před 14 hodinami
Tématické fráze:
třešňový dort,
třešnový dort recept,
točeny dort,
nejrecepty.sk,
bylinková spirála postup práce,
karamelizované kondenzované mléko,
recept točený dort,
dort ve tvaru hada,
cokoladovo tresnovy dort,
třešňové šneky,
točený dort recept,
tresnovy toceny koláč,
točený třešňový kolac,
toceny lystkovy koláč,
dort z toceneho korpusu,
stočený dort do spirály,
třešnové dorty,
coko třešňový koláč,
tsešnovy dort,
dort spirala
Suroviny:
těsto listové,
třešně,
máslo,
salko,
zdobení čočka čokoládová,
smetana ke šlehání,
sirup kukuřičný,
rýže čokoládová
Komentáře (7)