Svatební koláčky podle babičky
Chystá se u vás v rodině velký den? Ať už si dva chtějí říct své "Ano", nebo někomu budete přát "Všechno nejlepší", jemné a nadýchané domácí koláčky udělají vždy radost a nesmí chybět na žádném z důležitých dnů.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 32 788 kJ / 7 837 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 215,29 g |
Tuky | 296,54 g |
Vláknina | 35,60 g |
Cholesterol | 2,49 g |
Sodík | 4,59 g |
Sůl | 11,25 g |
Sacharidy | 1 017,22 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zahřejeme celé množství mléka a z části zaděláme na kvásek - do mléka rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vzejít.
Krok 2: V menší míse utřeme oba cukry se žloutky, poté i s máslem, rumem a citronovou kůrou.
Krok 3: Do velké mísy dáme mouku, sůl a poté přimícháme cukrovo-žloutkovou hmotu z menší mísy, zbytek mléka a nakonec kvásek. Vše měchačkou pořádně spojíme (nebo můžeme použít domácí pekárnu) a necháme cca 1 hodinu na teplém místě kynout.
Krok 4: Mezitím připravíme náplně: Na makovou smícháme mák s cukrem a s trochou mléka tak, aby byla hustá tak akorát, případně ji navíc ještě dosladíme.
Krok 5: Na povidlovou náplň používáme klasická povidla, která zahustíme rozdrcenými rumovými perníčky. Bez zahuštění by povidla tekla.
Krok 6: Na tvarohovou smícháme všechny suroviny dohromady a pořádně vyšleháme.
Krok 7: Z vykynutého těsta děláme za pomoci mouky malé kuličky a klademe je na plech. Koláčky ještě hodně nakynou.
Krok 8: Doprostřed každé kuličky uděláme důlek např. koncem vařečky. Důlek naplníme buď makovou nebo povidlovou náplní. Na tuto náplň pak pomocí cukrářského sáčku naneseme kousek tvarohové náplně a na ten dáme rozinku, předem namočenou do horké vody s rumem. Do povidlových koláčků navíc zapícháme mandličky.
Krok 9: Takto upravené koláčky necháme ještě chvilku (cca 10 minut) kynout a pak je dáme do trouby vyhřáté na 150 °C na cca 15 minut (dle typu trouby).
Krok 10: Upečené a vychladlé koláčky dáme nejlépe do velkého hrnce zvlhnout.
Zveřejněno 21. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svatební koláčky podle babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kryX
Moje poznámka
Svatební koláčky podle babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kryX
Nejnovější recepty
Pečený hermelín v horkovzdušné fritéze
Přidáno před 1 hodinou
Točená vaječná omeleta
Přidáno před 7 hodinami
Těstoviny s krémovou cibulovou omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Cuketové sushi
Přidáno před 19 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 20 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno 16. 6. 2025 08:27
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečený chřest
Leren před 33 minutami
Kuřecí stehenní maso v omáčce s ajvarem
Ry1bka před 41 minutami
Delikatesní vepřové plátky se zálivkou
Fitulka před 1 hodinou
Řízky z pomalého hrnce
Fitulka před 1 hodinou
Pečená drůbeží játra
Fitulka před 1 hodinou
Šneci v pudinku
Ctibor67 před 1 hodinou
Veselý kuřecí plátek
Leren před 1 hodinou
Kuřecí nudličky se žampiony
Leren před 2 hodinami
Majonézové kuřecí nudličky
Leren před 2 hodinami
Tématické fráze:
domácí svatební koláče,
recept na malé svatební koláče,
náplně do svatebních koláčů,
domácí svatebni kolacky,
cukrářské koláčky,
svatební kolače našich babiček,
jak udělat malé svatební koláče,
náplně do svatebních koláčků,
malé koláčky,
nádivky do svatebních koláčků,
balení svatebních koláčů,
svatební kolačky,
recept na svatební koláče s droždím bez kynutí,
kynuté svatební koláče,
české svatební koláče,
české svatební koláčky,
domácí svatební koláče recepty,
domaci svatební koláče recept,
malé svatební koláče,
svatební koláčky bez droždí
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr,
máslo,
droždí,
sůl,
rum,
žloutek,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
mléko,
mák mletý,
mléko,
povidla švestková,
perníčky rumové,
tvaroh,
žloutek,
vejce,
cukr,
rozinky,
mandle
Komentáře (20)
Súhlasím s tebou, že namiesto kocky ( ktorá má 42 g ), by som 70 g nepoužila. Je to dosť podstatný rozdiel.
Rozhodně se nemusíš bát, že náplně bude málo...stačí když při ďůlkování a plnění nebudeš dělat moc velké okraje (mohlo by se tedy říci že do poměrně malých koláčků stačí udělat větší ďůlky)...
Při kladení koláčků do hrnce asi zas tolik na teplotě nezáleží, ale můžeš je tam dát ještě vlažné. Hrnec zakryj puklicí. Moje babička tu puklici obaluje igelitem, aby dokonale těsnila. A hrnec pak stačí nechat stát v pokoji.
Kdyby si měla ještě nějaký dotaz - určo napiš, ráda ti ho zodpovím
A neboj se, koláčky budeš mít určo famózní
...u balených kostiček určitě taky záleží na výrobci např. takové ty ve stříbrno-šedém obale jsou francouzské a řekla bych, že jsou kvalitnější než kostičky ve zlatém obale, jenž jsou české...(tyto dva druhy já znám)...nicméně na některé pečivo jsou lepší první na jiné ty druhé...atd.
tak doufám, že jsem v tom teď neudělala ještě větší guláš
obecně platí že jedna malá balená kostka droždí stačí na 1kg mouky
snad ti mé vysvětlení pomohlo
Mohla by si , prosím, upresniť to droždie? U nás jedna kocka váži 40 - 42 g. Ty píšeš o 7 dkg alebo jednej kocke...
Ďakujem!