Zavařování ořechových jader
Sklidili jste letos hodně ořechů a přemýšlíte, jak je uskladnit, aby vám co nejdéle vydržely? Zkuste je zavařit. Vydrží déle než jeden rok, a to bez nejmenší změny chuti. Vyzkoušet můžete zavařování v hrnci, horkovzdušné troubě i myčce.
Postup přípravy
Krok 1: Jádra ořechů řádně vysušíme.
Krok 2: Sklenice musí být čisté a též dobře vysušené.
Krok 3: Jádra nasypeme do sklenic a dobře zavíčkujeme. Na ořechy by měla být koupená nová víčka, která můžeme příště použít při zavařování různých kompotů.
Krok 4: Sklenice urovnáme do zavařovacího hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly do poloviny ponořené.
Krok 5: Sterilujeme je na mírném ohni 10 minut od bodu varu tak, aby chytilo víčko. Elektrický sporák z 6. stupně přepneme na 4.
Krok 6: Ořechy vydrží i 2 roky bez újmy na chuti a vůni. Do sklenice 0,7 l se vejde 300–330 g jader, v závislosti na jejich velikosti.
Zveřejněno 15. 2. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zavařování ořechových jader
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OM1r
Moje poznámka
Zavařování ořechových jader
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OM1r
Nejnovější recepty
Vanilkové pralinky
Přidáno před 4 hodinami
Staročeský kuba
Přidáno před 7 hodinami
Hrachová polévka s krutony
Přidáno před 8 hodinami
Marinovaná kuřecí játra v omáčce se zeleninou
Přidáno před 10 hodinami
Sýrová pomazánka podle ČSN
Přidáno před 12 hodinami
Vánoční oplatky
Přidáno 17. 12. 2025 13:26:45
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrášková polévka - jednoduše
jitkahot před 21 minutami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
TetianaCherneha před 34 minutami
Nejlepší marokánky
H33inrich před 38 minutami
Plněný Hermelín s pivní omáčkou a bramborem
Sahula před 42 minutami
Babiččina čočková polévka
pesmax před 1 hodinou
Bramboráky
jahodp před 1 hodinou
Zapečené vepřové plátky
jahodp před 1 hodinou
Kilimandžáro
jahodp před 1 hodinou
BeBe střecha
jahodp před 1 hodinou
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
jahodp před 1 hodinou
Tématické fráze:
vlašské ořechy zavařování,
prodej vlašských ořechů 2015,
jak zavařovat vlašské ořechy,
prodej ořechů 2015,
vlašské ořechy prodej 2015,
sterilizace vlašských ořechů,
jak zavařit ořechy,
sterilizace orechu,
zavařujeme ořechy,
jak se zavařují ořechy,
vlašské ořechy - zavařování,
jádra vlašských ořechů,
jak sterilovat orechy,
zavaření ořechů,
vlasske orechy sterilizace,
zavareni vlasskych orechu,
zavařování,
orechova jadra,
jak zavařit vlašské ořechy,
jádra vlašských ořechů prodej
Suroviny:
ořechy vlašské
Komentáře (147)
Jak uskladnit jádra vlašských ořechů metodou "nasucho"? Šup s nimi do sklenic nebo je naložte do medu
Když koukám na Vaši fotku, tak víčko je kovové
Předem děkuji za Váš čas.
S pozdravem
Monika Horňáková
nejen zavařování ořechových jader, ale hlavně jak se vypořádat s výskytem molů. Pro vysvětlenou, já jsem před 2 roky dostala tašku ořechů, dala jsem si ji do spížky v novém rodinném domě, zapomněla jsem na ně a to se mě nevyplatilo, za 1/2 roku jsem byla nešťastná z následků, ale vymýtila jsem množství molů a larev, úžas!!! Objevila jsem jeden e-
Děkuji za předání, s pozdravem Alena Kovářová, Brno
[email protected]
Proto jsem sháněla radu, zda jdou vyloupat ještě nedosušené a dosušit v troubě nebo sušičce - poradili mi na fb v "sušičkové" diskuzi
Letos jsme to udělali poprvé taky, protože ořechů bylo hodně, počasí vlhké a neměli jsme je kde sušit. Vyloupaná jádra jsme dosušili v sušičce, jde to i v troubě. Nijak neutrpí na kvalitě, spíš naopak. Už to budem dělat pouze takto, je to pro nás rychlejší
Vydrží do nových ořechů, nepoškozená skořápka ořechu je nejlepší konzerva. Váš recept je ještě šetrný. Mnozí ořechy neusušené ihned po sklizni vyloupou a dají do mrazáku.
Ono to funguje i bez vody: vzduch ve skle se teplem roztáhne, flaška si pod víčkem uleví z přetlaku a po ochlazení se víčko snížením tlaku přicucne.
No, obvykle se přicucne...
Jinak moli jsou v každé kuchyni kde je nějaká mouka nikdo se jich zcela nezbaví je třeba rychle spotřebovat a mít na ně mucho mololapky..
A s těmi moly - závidím všem těm, kterým se moli v bytě (nebo domě) nevyskytují. Já s nimi bojuji už 25 let a pořád marně. Využila jsem určitě všechno a pořád jsou.... Dokonce se mi loni "dali" i do ořechů na půdě - když jsem začala ořechy loupat ze skořápek, tak jsem zjistila, že je to pro ně živná půda. Místo jader jsem vyloupávala housenky....
To je jednoduché proč zavařovat. Nemám zahradu, takže když dostanu tak je chci uchovat déle než do nejbližších vánoc. V paneláku je sežerou moli a mrazák mám malej takže tam zabírají místo.
Suché a vyloupané dát do sklenic, uzavřít, zalít do poloviny sklenice
vodou. Sterilovat 20 min. na 100°C.
Letos vyzkouším i mleté.
Souhlasím, já mám ořechy na balkoně v polici, v plátěném pytly 4 roky a jsou pořád dobré.
Vytrhám,dám do zavařovacího hrnce,vařím a pak naliji na kompost.Pro mě úsměvné.Má zahrada-20 arů,trávy i při obdělávání úplná hrůza.Vařit v hrnci?Děs a běs.Nestačila by ani jedna vlečka,když se urodí,ruce a stáří nedovolí větší fyzickou zátěž.Ořechy vyloupat a rozdat,trošku do mražáku pro sebe a čekat na příští úrodu.Zásadně bych nezavařovala.
používám odsávačku
madona: