Pohanková kaše
Připravte si skvělou pohankovou kaši, variací se nabízí spousta, můžete ji připravit na sladko i slano. Navíc je takhle superpotravina bezlepková, lehce stravitelná a obsahuje velké množství cenných minerálů a vitaminů.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 874 kJ / 926 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 35,20 g |
| Tuky | 8,70 g |
| Vláknina | 24,00 g |
| Cholesterol | 18 mg |
| Sodík | 124 mg |
| Sůl | 0,30 g |
| Sacharidy | 164,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pohanku přebereme a dobře ji na cedníku propláchneme.
Krok 2: Pohanku vsypeme do osoleného vroucího mléka, dobře promícháme.
Krok 3: Odstavíme z ohně a necháme dojít pod peřinou. Vařením ubývají nejcennější látky - rutin a vitamíny.
Krok 4: Porce kaše pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem a skořicí.
Krok 5: Pohanková kaše je moc dobrá i naslano. Můžeme do ni vmíchat osmaženou cibuli, podušené houby nebo brynzu.
Zveřejněno 12. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pohanková kaše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZEJ
Moje poznámka
Pohanková kaše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZEJ
Nejnovější recepty
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno před 2 hodinami
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno před 4 hodinami
Losos na pomerančích z pánve
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánky na jednohubky
Přidáno před 5 hodinami
Linecké s kávou
Přidáno před 6 hodinami
Perníkové piškotky
Přidáno před 6 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hospodský guláš podle ČSN
Fanus před 1 hodinou
Kynutý jablečný závin
Rosnicka710 před 1 hodinou
Linecké cukroví
Evellinka před 3 hodinami
Květákový mozeček
radekfiala před 3 hodinami
Staročeská pučálka
Iricek před 3 hodinami
Hovězí plátky ve vlastní šťávě
Klar98 před 4 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
eskalina před 4 hodinami
Jablkový koláč litý na plech
Marisai před 4 hodinami
Šunkofleky se sýrem
Ivyjg před 5 hodinami
Bezpracný perník
Fitulka před 5 hodinami
Tématické fráze:
recept na pohankovou kaši,
pohanka recepty,
jak uvařit pohankovou kaši,
pohanka lámanka příprava recepty,
kaše z pohankových vloček,
recepty z pohanky,
pohanka po sladku,
pohanka na sladko,
pohankova,
pohanková kaše s jablky,
recepty pohanka,
pohankové překvapení,
krupičková kaše,
pohanka pro kojence,
pohankové recepty,
sladká pohanka,
jak uvařit pohanku,
jak udělat pohankovou kaši,
pohanka recepty sladké,
pohankova lamanka recepty
Suroviny:
pohanka,
mléko,
sůl,
cukr,
skořice mletá,
máslo
Komentáře (14)
To co jsem si uhotovil vypadalo stejně jako na obrázku...
O kaši mám poněkud jinou představu... Když jsem přidal více mléka, tak to bylo mléko s čímsi jako broky
Omluvím se ovesné kaši za nevěru a pokorně se k ní zpět připlazím
No, asi je to v hlavě, jak říkají Angláni
tejaja: sama jsem kolikrát poznala, že...Nie všetko, čo sa píše na internete, musí byť aj pravda.....
Ale předpokládám, že náš největší producent pohankových výrobků ví, co píše. Tuhle jeho radu o termicky zpracované pohance znám a také předávám dál.
A že Karel Šmajstrlu doporučuje?
Jinak, ale na netu se fakt dočteš naprosto protichůdné informace, která že ta pohanka je lepší po zpracování - mechanicky, či termicky a každý způsob má své obhájce. Takže tady si asi bude každý myslet to své.
"Při vyloupávání pohanky ze slupky se používají dva způsoby. Lepší je mechanické loupání, kdy se pohanka loupe za studena, mechanickým obrušováním, takže nedochází k ovlivnění kvality enzymů atd…
Při loupání za tepla se zrno nejdříve napaří, zahřeje, ochladí a pak oloupe. Tento způsob ale pohanku částečně znehodnotí."
Alebo žeby šlo o reklamu?
Karel.
Jo jinak mě udivilo, že tu tak základní recept chybí