Čočka na kyselo
Čočka se tradičně připravuje na Nový rok, aby se v domácnosti udržely peníze. Na čočku proto nesmíte zapomenout ani letos. Pokud nechcete experimentovat, vsaďte na klasiku - čočka na kyselo. Přidejte sázené vejce, slaninu a cibuli, no zkrátka lahoda!
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 541 kJ / 5 149 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 275,26 g |
Tuky | 311,73 g |
Vláknina | 103,65 g |
Cholesterol | 1,80 g |
Sodík | 6,37 g |
Sůl | 15,05 g |
Sacharidy | 262,40 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 31. 10. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čočka na kyselo
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zvvr
Moje poznámka
Čočka na kyselo
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zvvr
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Thajská kuřecí polévka s čajotem
Přidáno před 7 hodinami
Omeleta se švestkami
Přidáno před 12 hodinami
Melounový salát
Přidáno 8. 8. 2025 17:01:01
Čabajkové lečo
Přidáno 8. 8. 2025 15:01:02
Kachní prsní plátečky
Přidáno 8. 8. 2025 14:19:56
Kuskus s dušeným květákem, kapií a žampiony
Přidáno 8. 8. 2025 06:27:44
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Drobenkový koláč s pudinkem
Betes před 1 hodinou
Domácí lečo
Jirkan72 před 2 hodinami
Delikatesní vepřové plátky se zálivkou
vanilj před 2 hodinami
Strouhaný koláč s banánovou náplní
Alca B. před 4 hodinami
Vepřové plecko v mrkvi a bazalce
poirotka před 5 hodinami
Jednoduchý rajčatový salát se sýrem a majonézou
Pamp Eliska před 5 hodinami
Pečená švestková povidla
Ferka před 5 hodinami
Kuřecí maso s houbami
Tesco před 5 hodinami
Jak zavařovat okurky
LusiPa před 6 hodinami
Ovocné tvarohové knedlíky
monulik před 6 hodinami
Tématické fráze:
cocka na kyselo,
čočka na kyselo podle babičky,
čočka na kyselo recept,
čočka recept,
recept čočka na kyselo,
cocka recepty,
jak dlouho varit cocku,
recept na čočku na kyselo,
jak se vaří čočka,
čočka nakyselo,
doba vaření čočky,
čočka,
recepty cocka na kyselo,
varime cocku,
čočka doba vaření,
příprava čočky,
jak se dela cocka,
čočka na sladkokyselo,
vařená čočka na kyselo,
čocka na na kyselo
Suroviny:
čočka,
sádlo,
cibule,
mouka hladká,
ocet,
sůl,
koření polévkové,
vejce,
slanina,
cibule,
salám
Komentáře (69)
Tlakový hrniec, namočená šošovica a 15 min v tlakovom hrnci je veľa.
Vyliať vodu po varení...no, šošovicu zlievam jedine vtedy, keď ju používam na šalát, tam je tekutina nežiadúca. N a iné jedlá potrebujem nejakú tekutinu, tak ju nebudem zlievať.
Ale každý nech si robí, ako uzná za vhodné, nie?
Namáčení čočky
Čočka nepatří mezi luštěniny, které by potřebovaly dlouhé máčení, postačí klidně 2 nebo 3 hodiny. Pokud ji však necháte namočenou i delší dobu, nic se nestane. Vlivem máčení luštěnina změkne a proces vaření bude o poznání rychlejší a čočka měkčí. Po máčení opět čočku propláchněte. Potřebujete-li vařit čočku co nejrychleji a vyhnout se procesu namáčení, můžete zakoupit čočku již předvařenou.
Samotné vaření čočky
Pokud jste absolvovali veškeré předchozí kroky, samotný proces vaření čočky je nejjednodušší záležitostí. Propláchnutou čočku zalijte čistou vodou v trojnásobném množství vody (na hrnek čočky tři hrnky vody). Necháme přivést do varu a vaříme do té doby, než bude čočka úplně měkká a připravená ke konzumaci. Předem se čočka nesolí ani nekoření. Pokud chcete mít čočku uvařenou co nejrychleji, můžete použít i tlakový hrnec. V takovém případě bude po 15 minutách vaření hotovo. Poté, co máte čočku takto uvařenou, můžete vylít vodu (nebo ji použít pro další zpracování třeba na polévku) a čočku používat dále dle konkrétního receptu. Je na vás, připravíte-li si čočku na jíšce se slaninou, čočkové karbanátky, čočkový salát nebo zcela jiný pokrm.
Simona Skolakova z 11.2.2010 - luštěniny se mají opravdu vařit ve stejné vodě, v níž byly namočeny, jinak je zbavíme zdraví prospěšných látek jak to píše Spagetka z 11.2.2010
Radek ze 14.3.2011 - naprostý souhlas
eraserhead z 9.2.2011 - souhlas s tím, co se týká dochucovadel
MoniqueLaMutti z 11.4.2013 - čočka se namáčí na 2 a více hodin, klidně na 12 i 24hod.(je uvedeno i na obalu čočky), naklíčí, ale nerozpadne se, jen je rychle uvařena, to je snad pochopitelné, je třeba přemýšlet a nevyhazovat pak jídlo do koše
Pěknou fotku má Eliza a Tom Beyk, na některých fotkách je vidět, že se vařila čočková polévka, ne čočka nakyselo.
Takže ještě jeden bodík
Povedlo se a bylo dobré