Jablka pro výrobu müsli (sušení v troubě)
Pokud si doma připravujete vlastní muesli, určitě se vám bude hodit recept na super komponent pro tyto oblíbené cereální snídaně. Sušená, vlastnoručně připravená jablíčka si zamilujete!
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 089 kJ / 499 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 4,00 g |
Tuky | 3,47 g |
Vláknina | 26,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 33 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 100,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Oloupeme jablka škrabkou na brambory.
Krok 2: Vykrojíme část s jádřincem.
Krok 3: Rozehřejeme troubu na teplotu cca 50-60 °C. Jablka ještě nerozkrájená můžeme dát na 1-1,5 h předsušit.
Krok 4: Nakrájíme jablka na tlusté plátky, cca 8 mm. U malého jablka je to 6 plátků, u velkého 8.
Krok 5: Dáme na sušící síto nebo na plech. Nejlépe se suší na sítu. Na plechu se suší jen z jedné strany. Síto by nemělo být z plastu. Rámeček síta ze dřeva zvládne i 60 °C.
Krok 6: Dáme sušit na 1-1,5 h.
Krok 7: Poté troubu na chvíli trochu otevřeme, aby se vyměnil vzduch, jablka promícháme a zase dáme sušit.
Krok 8: Toto opakujeme za sebou 3x dopoledne a 3x odpoledne, případně i večer. Mezi sušeními taky vytřeme vlhkost z trouby.
Krok 9: Na noc můžeme jablka nechat na sítu na topení.
Krok 10: Druhý den nakrájíme jablka na hranolky a celý proces sušení opakuji znovu. Během druhého dne většina vlhkosti vyprchá. Ty tenčí hranolky, které jsou už suché nakrájíme na čtverečky, ty větší a vlhčí ještě ne.
Krok 11: Třetí den by už hranolky měly být skoro suché, nesmí být moc vlhké. Nakrájíme je na čtverečky a sušíme stejným způsobem.
Krok 12: Čtvrtý den, jsou-li kostičky suché, sesypeme vše do krabice. Výsledné kostičky mají 5-6 mm.
Zveřejněno 23. 4. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablka pro výrobu müsli (sušení v troubě)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/43nk
Moje poznámka
Jablka pro výrobu müsli (sušení v troubě)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/43nk
Nejnovější recepty
Cheesecake podle Míši Landové
Přidáno před 2 hodinami
Burek z rýžového papíru
Přidáno před 3 hodinami
Bazalkové pesto s parmezánem
Přidáno před 10 hodinami
Jemné bramborové knedlíky se švestkami
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí směs se žampiony
Přidáno před 11 hodinami
Bramborová scarpaccia se sýrem
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborové vějířky s česnekem a slaninkou
Fitulka před 8 minutami
Sýrová roláda
Fitulka před 10 minutami
Cuketová pomazánka nejen na topinky
Fitulka před 12 minutami
Tyrolské knedlíky s červeným zelím
Wikki před 2 hodinami
Ostružinový koláč s kardamonem
Bonega před 2 hodinami
Česneková bramboračka s vaječnou jíškou
Sahula před 9 hodinami
Pečená švestková povidla
Verosa před 12 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
dominikahonesova před 12 hodinami
Svíčková na smetaně
Sahula před 12 hodinami
Rychlý švestkový koláč s mákem
Snike2006 před 13 hodinami
Tématické fráze:
sušení jablek v troubě,
sušení jablek v horkovzdušné troubě,
sušení ovoce v horkovzdušné troubě,
jak sušit jablka,
sušení jablek,
suseni krizal v troube,
sušení hrušek v horkovzdušné troubě,
jak sušit ovoce v troubě,
suseni v troube,
suseni ovoce v troube,
sušení trnek v troubě,
jak sušit hrušky,
jak ususit jablka,
sušení křížal v horkovzdušné troubě,
výrobky z jablek,
křížaly v troubě,
jak susit jabka,
síta na sušení ovoce v troubě,
jak se susi jablka,
sušení švestek doma
Suroviny:
jablko
Komentáře (18)
Kolikrát mi jablka projdou rukama? Nejdříve je oloupu (1). Jasně mohl bych je rovnou i vyjádrovat, ale já si dávám vždycky pauzu. Když byla rozehřátá trouba od předchozí várky, tak jsem tam rovnou strčil ty jablka. Pak jsem vyjádroval (2) a nakrájel na kolečka a dal sušit. Mezitím jsem ještě obracel (3). Pak jsem udělal hranolky (4) a dal sušit. A zase obracel (5). Jak jsem psal na plechu to schne jen z jedné strany. Lepší by bylo kdybych si dal na plech síťku ale žádnou nemám. Pak jsem to nakrájel na kostičky (6) a zase sušil. Nakonec jsem to shrnul do síta (7) a dosušil na topení.
Už uvažuju jak budu sušit v létě. Určitě na balkóně, koupím hodně jablek a dám to všechno na plechy. Ale aby mi sousedka neklepala prach na jablka budu je muset přikrýt igelitem a udělat z toho "pařeniště". Ještě to nemám plně vymyšlené. Jinak musli mám 1/2 hotovou dle mého receptu a je výborné. Potřené čokoládou. 12 ks po 65g celkem mě to vychází na necelých 50kč za 780g (jablka, rozinky, ovesné vločky, čokoláda). Vše kupuju.
K receptu nejsou žádné komentáře.