Nejchutnější houby v octě
Houbová sezóna je v plném proudu, vy už máte dary lesa nasušené i zamražené a pořád nosíte další a další plné košíky? Houby sterilované v octovém nálevu vydrží bez úhony až do zimy a pak jistě přijdou k chuti.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 108 kJ / 265 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 2,40 g |
| Tuky | 2,64 g |
| Vláknina | 1,75 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 14,02 g |
| Sůl | 35,00 g |
| Sacharidy | 57,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Houby očistíme a opláchneme pod tekoucí vodou.
Krok 2: Houby dáme do velkého hrnce tak, aby dosahovaly do poloviny jeho výšky.
Krok 3: Celer a petržel očistíme a nakrájíme na kousky. Všechny suroviny na první nálev smícháme a houby jím zalijeme.
Krok 4: Houby vaříme podle velikosti a tvrdosti 10–25 minut (čirůvky, žampiony a bedly 15 minut, václavky 25 minut). Po uvaření necháme houby okapat.
Krok 5: Připravíme druhý nálev tak, že všechny suroviny smícháme a povaříme 10 minut.
Krok 6: Cibuli oloupeme, mrkev a celer očistíme a spolu s paprikou nakrájíme na kousky.
Krok 7: Připravené houby plníme spolu s cibulí, mrkví, celerem a paprikou do tří čtvrtin výšky sklenice. Musí zbýt místo pro druhý nálev, kterým pak sklenice doplníme. Skleničky používáme o obsahu 0,25–0,3 l.
Krok 8: Sklenicím otřeme hrdla a dobře je uzavřeme. Zcela ponořené ve vodě sterilujeme 25 minut při teplotě 100 °C.
Zveřejněno 3. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nejchutnější houby v octě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D8xx
Moje poznámka
Nejchutnější houby v octě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/D8xx
Nejnovější recepty
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 42 minutami
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 1 hodinou
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 2 hodinami
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 3 hodinami
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 4 hodinami
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 7 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborové placky ze 4 ingrediencí
Merylas před 6 minutami
Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců
Merylas před 7 minutami
Třená buchta
Martina Veveruska před 11 minutami
Vykrajované ořechové měsíčky
@Monika před 40 minutami
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 3 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 5 hodinami
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 5 hodinami
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 7 hodinami
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 7 hodinami
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 7 hodinami
Tématické fráze:
václavky v octě,
houby v octě,
nakládané houby v octě,
naložené houby,
houby naložené v octě,
houby v octu,
houby v octe recept,
nakladane houby,
nakládané houby bez sterilizace,
zavařování hub s dekem,
zavařování hub v pikantním nálevu recept,
zavarovani vaclavek,
recept houby v octě,
nakladané houby v octu,
houby václavky recepty,
houby v octe nálev,
čirůvka fialová recepty,
naložené houby v octě,
jak vypada houba václavka,
houby v octovém nálevu
Suroviny:
houby čerstvé,
voda,
sůl,
pepř,
koření nové koření,
bobkový list,
celer,
petržel,
ocet,
voda,
sůl,
cukr,
spolarin,
bobkový list,
koření hřebíček,
koření nové koření,
pepř,
semínka hořčičná,
koriandr,
cibule,
mrkev,
celer,
paprika
Komentáře (36)
zkoušel jsem naložit houby do deka. cca po týdnu se tvoří ve sklenici zákal a drobné bílé tečky. máte s tím někdo zkušenost?
je to normální nebo je něco špatně.
předem moc děkuji za odpověď čí radu.
Udeľujem Řád zlaté vařečky