Meteník z pekáčku
Tento slaný kynutý koláč pochází ze Slovenska a kombinuje chuť kysaného zelí a voňavého uzeného bůčku. Meteník chutná skvěle teplý i zastudena a můžeme ho nabídnout například jako slané pohoštění návštěvám.
Suroviny pro 1 plech
20-25x30 cm
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 245 kJ / 1 971 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 61,63 g |
Tuky | 84,12 g |
Vláknina | 20,98 g |
Cholesterol | 69 mg |
Sodík | 6,10 g |
Sůl | 15,00 g |
Sacharidy | 232,23 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pekáček dobře vymažeme povoleným sádlem. Ve vodě rozmícháme droždí, pak přidáme mouky, sůl, kmín a propláchnuté zelí. Umícháme těsto, které ihned, bez kynutí urovnáme do pekáčku.
Krok 2: Bůček nakrájíme na kostičky.
Krok 3: Těsto posypeme mletým pepřem, pohážeme kostičkami bůčku, lehce je do těsta zatlačíme a zapneme troubu - meteník trochu kynul už při krájení bůčku a teď, než se trouba na 180-190 °C nahřeje, většinou dokyne. Pokud ne, dopřejte mu před pečením ještě pár minut kynutí.
Krok 4: Vložíme do trouby a upečeme - přibližně 35-40 minut. Ještě vřelé potřeme směsí vody, oleje a rozetřeného česneku.
Zveřejněno 15. 8. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Meteník z pekáčku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z9Wg
Moje poznámka
Meteník z pekáčku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z9Wg
Nejnovější recepty
Grilované mleté placičky s karamelizovanou cibulkou a rebarborou
Přidáno před 7 hodinami
Zapečený sýr s jahodovo-rybízovým chutney
Přidáno před 7 hodinami
Tartaletky s jahodovým tvarohem
Přidáno před 7 hodinami
Jahodový dortík s marcipánovou ohrádkou
Přidáno před 8 hodinami
Zbytkový pohár
Přidáno před 8 hodinami
Košíčky s třešněmi
Přidáno 22. 6. 2025 17:49
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sirup z lipového květu
Jana2017 před 50 minutami
Pečený vepřový bůček na cibuli
Tomasfaix před 1 hodinou
Pečené vepřové koleno
Eviip před 1 hodinou
Játra po tyrolsku (na způsob svíčkové)
Sahula před 2 hodinami
Vepřová tyrolská játra
Sahula před 2 hodinami
Buchta "Orgasmus"
Lokomotiva před 3 hodinami
Kefírka - bleskovka s ovocem
Alamatej před 3 hodinami
Francouzská třešňová bublanina (Clafoutis)
iveta.kroul před 7 hodinami
Třená bublanina s třešněmi
Moanka před 8 hodinami
Tématické fráze:
meteník,
meteník recept,
recept na meteník,
metelnik,
recept meteník,
meteník se zelím,
meteník recepty,
večeře z jednoho pekáčku,
pekáčky bez kynutí,
jidlo metenik,
meteník buchta,
recepty meteník,
metenik zelí recept,
15 g soli je lžička?,
pekáčky s mouky,
z pekáčku,
co je meteník,
meteník recept,
meteník - recept,
metenik z pekacnu
Suroviny:
voda,
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná,
zelí kysané,
bůček uzený,
kmín drcený,
sůl,
droždí čerstvé,
sádlo,
pepř mletý,
česnek,
voda,
olej
Komentáře (31)
Jenom se ještě zeptám - jí se to teplé nebo studené? Byla by to teplá večeře pro návštěvu? A pokud zbyde, je to "jedlé" i druhý den?
Kvety: můžeš dát jen obyčejnou hladkou mouku, žádnou chlebovku - bude to chtít možná o lžíci (dvě?) vody méně a těsto by mohlo být jemnější i maličko nadýchanější. Tohle mělo být laděno do "chlebova"
(Pridala som foto.)
hosta: Jituš