Meteník z pekáčku
Tento slaný kynutý koláč pochází ze Slovenska a kombinuje chuť kysaného zelí a voňavého uzeného bůčku. Meteník chutná skvěle teplý i zastudena a můžeme ho nabídnout například jako slané pohoštění návštěvám.
Suroviny pro 1 plech
20-25x30 cm
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 245 kJ / 1 971 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 61,63 g |
Tuky | 84,12 g |
Vláknina | 20,98 g |
Cholesterol | 69 mg |
Sodík | 6,10 g |
Sůl | 15,00 g |
Sacharidy | 232,23 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pekáček dobře vymažeme povoleným sádlem. Ve vodě rozmícháme droždí, pak přidáme mouky, sůl, kmín a propláchnuté zelí. Umícháme těsto, které ihned, bez kynutí urovnáme do pekáčku.
Krok 2: Bůček nakrájíme na kostičky.
Krok 3: Těsto posypeme mletým pepřem, pohážeme kostičkami bůčku, lehce je do těsta zatlačíme a zapneme troubu - meteník trochu kynul už při krájení bůčku a teď, než se trouba na 180-190 °C nahřeje, většinou dokyne. Pokud ne, dopřejte mu před pečením ještě pár minut kynutí.
Krok 4: Vložíme do trouby a upečeme - přibližně 35-40 minut. Ještě vřelé potřeme směsí vody, oleje a rozetřeného česneku.
Zveřejněno 15. 8. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Meteník z pekáčku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z9Wg
Moje poznámka
Meteník z pekáčku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z9Wg
Nejnovější recepty
Liptovská pomazánka
Přidáno před 13 hodinami
Tagliatelle s čerstvými houbami a smetanou
Přidáno před 21 hodinami
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno 15. 10. 2025 20:18:42
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno 15. 10. 2025 13:00:02
Domácí zelí s mrkví
Přidáno 15. 10. 2025 11:01:01
Dýňový chlebíček
Přidáno 15. 10. 2025 09:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečené těstoviny s tuňákem a špenátem
ZboSy před 39 minutami
Loštická cibulačka
Sahula před 8 hodinami
Babiččina kulajda
rapav před 9 hodinami
Loštické kuře
Sahula před 9 hodinami
Ledvinky po uhersku
Sahula před 10 hodinami
Ledvinky na paprice
Sahula před 10 hodinami
Segedínský salát podle ČSN
pavelcicha před 12 hodinami
Ševcovský mls II.
redwinn před 13 hodinami
Piškotový dort s tvarohem a jahodovým želé
Lunaskira před 13 hodinami
Sýrovo - kuřecí placičky
Standa67 před 14 hodinami
Tématické fráze:
meteník,
meteník recept,
recept na meteník,
metelnik,
recept meteník,
meteník se zelím,
meteník recepty,
večeře z jednoho pekáčku,
pekáčky bez kynutí,
jidlo metenik,
meteník buchta,
recepty meteník,
metenik zelí recept,
15 g soli je lžička?,
pekáčky s mouky,
z pekáčku,
co je meteník,
meteník recept,
meteník - recept,
metenik z pekacnu
Suroviny:
voda,
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná,
zelí kysané,
bůček uzený,
kmín drcený,
sůl,
droždí čerstvé,
sádlo,
pepř mletý,
česnek,
voda,
olej
Komentáře (31)
Jenom se ještě zeptám - jí se to teplé nebo studené? Byla by to teplá večeře pro návštěvu? A pokud zbyde, je to "jedlé" i druhý den?
Kvety: můžeš dát jen obyčejnou hladkou mouku, žádnou chlebovku - bude to chtít možná o lžíci (dvě?) vody méně a těsto by mohlo být jemnější i maličko nadýchanější. Tohle mělo být laděno do "chlebova"
(Pridala som foto.)
hosta: Jituš