Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klobásníky

Ne úplně známá velikonoční krajová specialita. Bochánky z kynutého těsta plněné výborně dochucenou masovou směsí. To jsou klobásníky, které neumastí ruku koledníka, zaženou hlad a určitě se budou rychle ztrácet z podnosu.

Hodnocení receptu je 5,0 (78×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenda1 Jenda1

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min +doba odležení

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava, +doba odležení )

Suroviny pro 1 dávka

zhruba 60-70 kusů

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie34 709 kJ /
8 296 kcal
Bílkoviny260,97 g
Tuky537,89 g
Vláknina27,30 g
Cholesterol 1,37 g
Sodík 17,25 g
Sůl42,56 g
Sacharidy589,09 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme náplň. Vykostěný bůček bez kůže nakrájíme na plátky nejvíce 1 cm silné, přidáme vodu, dusitanovou sůl a koření. Důkladně promícháme aby se voda i koření s masem spojily, ve výsledku by maso mělo být "mazlavé". Upěchujeme v míse, překryjeme fólií a necháme v chladničce přes noc uležet. Krok 2: Maso umeleme, zapracujeme vejce (místo vejce lze přidat pouze 2 bílky), solamyl a strouhanku. Musí vzniknout směs tužší konzistence. Dochutíme a pořádně promícháme. Krok 3: Těsto zaděláme klasickým způsobem a necháme vykynout. Z těsta odebíráme kousky zhruba stejné velikosti, lehce proválíme a poklademe náplní. Zabalíme a vytvarujeme kuličky - klobásníky. Krok 4: Rozehřejeme troubu na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 5: Klobásníky naskládáme na plech a potřeme před vložením do trouby rozšlehaným vejcem. Krok 6: Pečeme v rozehřáté troubě asi 35-45 minut. Těsně po upečení potřeme ještě jednou rozšlehaným vejcem.

TIP: Slané koláče

Zveřejněno 5. 4. 2009

Poznámka autora Jenda1

Klobásníky se u nás kdysi pekly pouze na Velikonoce a dělávaly jako štrůdl (závin). Z mletého masa se vytvořil válec, který se zabalil do těsta a po upečení se krájel jako závin. Nyní klobásníky pečeme při většině slavnostnějších příležitostí. Z této dávky udělám 60-70 klobásníků (podle velikosti)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klobásníky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j28v

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klobásníky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j28v

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (64)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Když dám místo dusitanu sůl, bude to jedno?

satelit: Ano, můžete použít sůl, je zdravější než dusitanová sůl.

🌹satelit: můžete jen osolit, ale náplň nebude růžová. Když ale do bůčku k soli přidáte asi 3/4 kávové lžičky práškového cukru a necháte v lednici 2 dny, bude náplň růžová. Soli je tam dost, maso se v lednici nemůže zkazit. Ať se daří!

Mňam! Úžasný recept.:-*<3

citronka 1. 3. 2016 11:46
A já jsem zkusila do oddělené části těsta dát vinné klobásy z MP KRÁSNO a taky to bylo moc dobré.

Přidala jsem do těsta drcený kmín.Výborné a zkusila místo sádla dát olej taky dobré.:-p

Děkuji Vám, mám dopečeno a myslím, že se mi to povedlo :-)

Pallacinka:V receptu uvádím, že z těsta vytvořím 60-70 klobásníků. Nyní dělávám 60ks (na jeden plech 30ks 5x6ks). Po vytažení z trouby můžete horké klobásníky lehce potřít vlažnou, mírně osolenou vodou. :-);-)

Chystám se péct, recept mě moc zaujal. Ještě mám takové praktické dotazy - jak velká je asi ta placička těsta před naplněním v průměru a jak je silná? Kolik masové směsi do ní dát? Opravdu se to ještě po vytažení z trouby má potřít vajíčkem? Děkuji a snad se mi to podaří :-)

Píchova Kamila: pokud budeš mít jistotu, že jde o mletý libový bůček (v menších řeznictvích, kde mají příslušný mlýnek ti jej namelou čerstvý), tak proč ne?

Píchova Kamila 25. 2. 2015 18:31
Dotaz,máte někdo zkušenost to dělat z mletého masa co se v obchodě prodává

František Jirouš 21. 8. 2014 14:23
Když jsem četl recept na Klobásníky,tak se mi zbíhali sliny,tak že je zítra vytvoříme,díky za recept.:-):-):-)

Vysvětlí mi někdo, proč se mají klobasníy potírat i po upečení vajíčkem ????
Nějaký nesmysl ne?

kateřina 21. 8. 2016 16:22
Anicenka: kvůli barvě a lesku nahoře :-)

Supeeeer! Konečně jsem našla recept na ty užasný klobásníky,ve Frenštátě pod Radhoštěm na slavnostech je prodávali a já zkusila a furt hledala recept,tak se mužu pustit do pečení :-) díky moooc!

Jendo,včera tyto klobásníky dělala kamarádka,a jsou výborný:yes:máš další bod:yes:;-)

Skvělé, bod!!! Výborné těsto, jen jsem dala trošku víc mouky a mléka, zdálo se mi to dost mastné. U nás se taky pekly zapékané klobásky zejména na velikonoce, ale popravdě, babiččin recept na těsto není tak skvělý jako tento. Řekla bych, že lepší neznám.:-!

Jana, Jenda1: napsali jste to velice dobře. A já si (přes zamítavou reakci neregi.Jáji) myslím, že je dobré tohle všechno zmiňovat, že to cenu má.;-):yes: Protože ti, co se slušně chovat chtějí a jsou třeba neznalí věci, se poučí, jak to při půjčení receptu udělat - vložit zdroj.
U fotek samozřejmě platí, že se nesmí kopírovat v žádném případě.
Hezký den a příjemné pečení výborných klobásníků:-K

Tématické fráze:
těsto na klobásníky, domácí klobásníky, řeznická kuchařka, klobásničky, těsto na klobásník, kynute testo na klobasniky, klobásníky-recept, řeznická sůl, řeznické recepty, praganda, velikonocni klobasnik, domaci klobasník, jak upect bucek, recety.cz-on-line kuchařka, velikonocni klobasniky, velikonoční klobásníky recept, maso na klobásník, kllobásníky, kllobásníky, klobásníky z kynutého těsta

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hladká, mléko, droždí, olej, žloutek, sůl, cukr, bůček, voda, sůl, pepř mletý, majoránka, česnek, kmín drcený, solamyl, strouhanka, vejce

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu