Pohankový chléb
Čím dál tím více lidí se zajímá o zdravou výživu, a tak se stále častěji v našem jídelníčku objevuje i dříve opomíjená pohanka. I když je při přípravě chleba z pohankové mouky potřeba trpělivosti kvůli dlouhému kynutí, odmění se vám vynikající chutí.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 530 kJ / 2 278 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 59,73 g | 
| Tuky | 35,15 g | 
| Vláknina | 39,38 g | 
| Cholesterol | 0 mg | 
| Sodík | 6,43 g | 
| Sůl | 16,05 g | 
| Sacharidy | 410,93 g | 
Postup přípravy
Zveřejněno 29. 4. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Pohankový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lgy1
Moje poznámka
					
				
Pohankový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lgy1
Nejnovější recepty
	
			
	
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 1 hodinou
	
			
	
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 4 hodinami
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 5 hodinami
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 8 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Bramborové placky ze 4 ingrediencí
Merylas před 33 minutami
	
			
	
Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců
Merylas před 34 minutami
	
			
	
Třená buchta
Martina Veveruska před 39 minutami
	
			
	
	
Vykrajované ořechové měsíčky
@Monika před 1 hodinou
	
			
	
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 4 hodinami
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 6 hodinami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 6 hodinami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 7 hodinami
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 7 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 8 hodinami
						Tématické fráze:
						
							pohankový chléb, 
						
						
							pohankový chléb, 
						
						
							pohankový chléb recept, 
						
						
							pohankovy chleba, 
						
						
							recept na pohankový chleba, 
						
						
							recept na pohankový chléb, 
						
						
							pohankovy chleba recept, 
						
						
							pohankový domácí chleba, 
						
						
							pohankovy chleba z psyllium recepty.cz, 
						
						
							domácí pohankovy chleb, 
						
						
							bezlepkový pohankový chleba recept, 
						
						
							recept na chleba, 
						
						
							recept na pohankovy chle, 
						
						
							nekynutý chléb pohankový, 
						
						
							recept pohankový chléb, 
						
						
							pohankový chléb kváskový recept, 
						
						
							pohankový domácí chléb, 
						
						
							bezlepkový pohankový chléb recept, 
						
						
							domácí pohankový chleba, 
						
						
							chleba z pohankové mouky
						
					
						Suroviny:
						
							mouka pohanková, 
						
						
							sůl, 
						
						
							kmín celý, 
						
						
							psylia, 
						
						
							slunečnice loupaná, 
						
						
							semínka dýňová, 
						
						
							semínka sezamová, 
						
						
							voda
						
					
	
			
	
	
	
Komentáře (70)
Urobila som 2 chleby, presne s rovnakým množstvom všetkých surovín, iba jeden bol z ražnej múky a druhý z pšeničnej celozrnnej múky. Výsledok síce jediteľný, ale nebolo to ono. Chlieb z ražnej múky bol "vlhký" a trocha ťažký. Z celozrnnej múky to bolo dobré, ale nie tak, ako z pohánkovej. Takže zostávam pri pohánkovom chlebe a z ražnej a ostatých múk budem robiť klasickým postupom.
Inak, ja si múky - pohánkovú, ražnú. celozrnnú pšeničnú, grahamovú pšeničnú a makovú, potom pohánku, kuskus, pšeno, sóju objednávam priamo z mlyna v 5 kg balení v plátených vreckách, už roky. Som s nimi veľmi spokojná. Objednám a kuriér mi to donesie až pred dvere.
Pšenovú múku som ešte nemala, ale pri najbližšej objednávke si ju kúpim.
www.mlyn-zrno.sk/
Inak ešte doplním, že tieto prirodzene bezlepkové chlebíky by chceli nejakú osvetu. Nie som síce celiatik, ale už som párkrát piekol z bezlepkovej zmesi z obchodu, ktorá bola plná škrobu a chuť mala takmer nijakú - tento pohánkový je úplne iná kategória
Žil som 2 roky v Moldavsku a tam pohánka suverénne vyhráva aj nad ryžou v reštauráciách, čo je u nás nepredstaviteľné. A podobne je to s inými surovinami - fermentovaná zelenina, klíčky, kefír, čierna reďkovka a pod. na ktoré oni po svojich starých mamách nezabudli. Len my tu globalizovaní sme na ne zabudli a teraz ich znova ťažko objavujeme
Inak som veľmi rada, že ste s chlebom spokojný.
www.facebook.com/photo.php?fbid=2311495868885229&set=p.2311495868885229&type=3&theater
Ja jeste pridavam na drobno nakrajenou cibuli,at z nej mame chleb cibulovy..
PS:Vic takovych zdravych receptu,ktere chutnaji
Recept znám původně od pana Šmajstrly http://www.pohankovymlyn.com/pohankovy-chleba-z-kr..., který v závěru uvádí zajímavou poznámku - že chleba nelze udělat z čínské pohanky. (Netuším proč.)
Tenhle chleba jsme ochutnávali přímo od pana Šmajstrly, na slavnostech chleba - byla to Pekařská sobota v Rožnově pod radhoštěm
Ďakujem, pochvala od teba poteší dvojnásobne.