Lutenice - pomazánka z vařených brambor
Netradiční pomazánka z vařených brambor v sobě kombinuje chutě lehce pikantní a zeleninové. Hodí se jak na křupavé a česnekem potřené topinky, tak i na jemný toast nebo naši klasickou obloženou veku, tedy na chlebíček.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 930 kJ / 1 178 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 16,22 g |
| Tuky | 73,40 g |
| Vláknina | 20,45 g |
| Cholesterol | 59 mg |
| Sodík | 890 mg |
| Sůl | 2,55 g |
| Sacharidy | 105,33 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 31. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Lutenice - pomazánka z vařených brambor
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JQmK
Moje poznámka
Lutenice - pomazánka z vařených brambor
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JQmK
Nejnovější recepty
Salát Emerald
Přidáno před 2 hodinami
Kuličky kumquat
Přidáno před 2 hodinami
Florentýnky z ořechové směsi
Přidáno před 3 hodinami
Kakaové pusinky
Přidáno před 3 hodinami
Linecké cukroví s mandlemi
Přidáno před 3 hodinami
Vánoční nepečená roláda podle Kamily Nývltové
Přidáno před 5 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí prsa po francouzsku
Javor před 1 minutou
Bábovka (hrníčková, olejová)
Dasa65 před 19 minutami
Pohanka se smaženou cibulí a slaninou
Michal_amater před 32 minutami
Vařená majonéza
SenBri před 37 minutami
Masové kuličky na způsob guláše
BinaSa před 43 minutami
Hamburská vepřová kýta
Misa12345 před 58 minutami
Nepečená kokosová roláda
HanaBerankova před 1 hodinou
Vánoční linecká kolečka
PrinceznaXena před 1 hodinou
Snadné rumové kuličky
PrinceznaXena před 1 hodinou
Ovesné banánové sušenky
Panova před 2 hodinami
Tématické fráze:
domácí lutěnice,
pomazánka z vařených brambor,
recepty z vařených brambor,
bulharská lutenice,
pomazánka z brambor,
lutenice na topinky,
jak se dela lutenice,
vyroba lutenice,
tatarák z vařených brambor,
vaření brambor,
pomazánky recepty,
jak udělat lutěnici,
bramborová lutenice,
domáci lutenice recepty,
pomazánky z brambor,
recept z varenych brambor,
bulharská lutenice recept,
vařené brambory,
šiščata,
top recepty z vařených brambor
Suroviny:
brambory,
cibule,
česnek,
majonéza,
olej,
protlak rajčatový,
hořčice dijonská,
paprika sušená sladká,
paprika sušená pálivá,
pažitka,
omáčka worcesterová,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (49)
Ale originál lutenice vůbec brambory nemá !!!
V "Sofii" na václavském Václaváku mívali "Vepřovou paržolu s lutenicou"
No, asi tam vydávali za lutenicu cosi jiného...
Za druhé: Kdo prohlašuje,že je to odpad,je naprostý pitomec! Jinak to nejde napsat,protože nemá ani tušení,jak dlouho již se vyrábí a z jakých surovin!
Pre odvážlivcov, ktorí chcú skúsiť vlastný recept, prinášame krátky návod:
Zeleninu očistíme od jadier a stopky. Kapia, takisto aj baklažán sa grilujú, potom ich ošúpeme a pomelieme na hrubo alebo jemne. Vložíme do pekáča a pečieme na platničke sporáka, aby pomaly zmes zhustla pri stálom miešaní cca 2 hodiny. Zmes nesmie zostať riedka a nesmie ani prihorieť. Hotová je vtedy, keď miešame vareškou a zostane nám po nej cestička až na dno pekáča. Pred dokončením pridáme koreniny a necháme vychladnúť. Nakoniec sterilizujeme v zaváracích fľašiach.
A este vela inych prisad podla regionu. Na Balkane zemiaky /brambory/ urcite nie.http://www.toprecepty.cz/recept/15799-lutenice---p...
jinak lutenice byl puvodne spise odpadni produkt, co se pokazilo to zmatlali dohromady a paprika se postarala o to, aby nebylo nic citit :) Jinak nekdy se do lutenice daval i salam (nejlepe proslej neprodejnej) aby se jeste zuzitkoval. Dobrou lutenici kdysi mivali v Inpeku, ale pak z ni byl ryze odpadni produkt a nedala se uz jist
Nikdy jsem to ještě nejedla,tak to zkusím může to býti dobré.
recept bych tu nechala,zase tolik jich o proti jiným není.
Jarko
Vůbec jsem to neznala, ale listovala jsem nejnovějším číslem a shodou okolností měla zbylé brambory... Takže vznikla bezva nedělní večeře.