Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 832 kJ / 199 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 1,90 g |
Tuky | 16,58 g |
Vláknina | 4,39 g |
Cholesterol | 51 mg |
Sodík | 45 mg |
Sůl | 0,10 g |
Sacharidy | 9,46 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pórek nakrájíme na půlkolečka a dáme do hrnce na rozehřáté máslo. Necháme ho chvilku restovat, po chvilce přimícháme mrkev nakrájenou na kousky, česnek nakrájený na plátky a nadroboučko nakrájený zázvor.
Asi minutu necháme orestovat, pak zalijeme vývarem, přihodíme oloupané na kostičky nakrájené batáty, osolíme, opepříme, přidáme šalvěj, špetku muškátového květu, snítku tymiánu a necháme vařit, až batáty změknou. Krok 2: Pak si odebereme asi 1/3 polévky, dáme stranou, zbytek polévky rozmixujeme a nerozmixovanou část vrátíme zpátky do hrnce. Polévku znovu přivedeme k varu, vsypeme pohankovou lámanku, hrnec přiklopíme, odstavíme a necháme 20 minut v klidu, aby pohanka změkla. Pak sundáme pokličku a polévku dobře promícháme. Krok 3: Na pánvičce rozehřejeme plátek másla. V momentě, kdy už by máslo začalo hnědnout, přihodíme čerstvé lístky šalvěje a za stálého míchání je necháme asi minutu smažit.
Do každé porce polévky na talíři přidáme pár osmažených šalvějových lístků.
Asi minutu necháme orestovat, pak zalijeme vývarem, přihodíme oloupané na kostičky nakrájené batáty, osolíme, opepříme, přidáme šalvěj, špetku muškátového květu, snítku tymiánu a necháme vařit, až batáty změknou. Krok 2: Pak si odebereme asi 1/3 polévky, dáme stranou, zbytek polévky rozmixujeme a nerozmixovanou část vrátíme zpátky do hrnce. Polévku znovu přivedeme k varu, vsypeme pohankovou lámanku, hrnec přiklopíme, odstavíme a necháme 20 minut v klidu, aby pohanka změkla. Pak sundáme pokličku a polévku dobře promícháme. Krok 3: Na pánvičce rozehřejeme plátek másla. V momentě, kdy už by máslo začalo hnědnout, přihodíme čerstvé lístky šalvěje a za stálého míchání je necháme asi minutu smažit.
Do každé porce polévky na talíři přidáme pár osmažených šalvějových lístků.
Zveřejněno 16. 5. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Batátová polévka s pohankou a šalvějí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NrxD
Moje poznámka
Batátová polévka s pohankou a šalvějí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NrxD
Nejnovější recepty
Pomazánka z brynzy
Přidáno před 9 hodinami
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno před 13 hodinami
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno 17. 10. 2025 18:14:00
Rybí závitek z makrely
Přidáno 17. 10. 2025 18:01:29
Salát s řapíkatým celerem a pomerančem
Přidáno 17. 10. 2025 17:53:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Těstovinový salát s tuňákem I
Valis před 42 minutami
Jogurtový závin s jablky
41744 před 1 hodinou
Mrkvové minikoláčky s povidly
Mici76@seznam.cz před 3 hodinami
Vepřová krkovička na žampionech se smetanou
Rmdra před 10 hodinami
Buchta Fešák
kabelka.ondrej před 12 hodinami
Pečené kaštany z horkovzdušné fritézy
romanzabr123 před 12 hodinami
Snadný štrúdl
Ivace před 12 hodinami
Domácí škvařené sádlo
Mathilda před 12 hodinami
Pudink v mikrovlnné troubě
D.strelcova@seznam.cz před 12 hodinami
Celerová pomazánka à la humr
Tonja před 13 hodinami
Tématické fráze:
batátová polévka recept,
recept na batátová polévka,
videorecept batátová dýňová polévka,
batatová polevka-recept,
batátová polévka,
batátová kaše s pohankou
Suroviny:
máslo,
pórek,
mrkev,
česnek,
zázvor čerstvý,
batáty,
vývar zeleninový,
sůl,
pepř,
šalvěj,
květ muškátový,
tymián čerstvý,
lámanky pohankové,
šalvěj čerstvá,
máslo
Komentáře (4)