

Batátová bublanina s borůvkami
Suroviny
- 4 větší batáty (necelé 1 kg)
- malinko octa
- sůl
- 2 vejce
- 100 g krupice
- 100 g polohrubé mouky (lze i 200 g jen mouky nebo krupice)
- 100 g cukru
- 1/2 l mléka na doředění
- 50 g rozpuštěného másla (lze i jiný tuk)
- 1 prášek do pečiva
- borůvky nebo jiné ovoce
Postup přípravy receptu
Očištěné batáty uvaříme v lehce osolené a okyselené vodě do měkka (aby nezčernaly).
Nastrouháme najemno, přidáme veškeré další přísady a pečlivě vymícháme. Těsto musí být jako na bublaninu, tedy polotekuté a přitom hutné, sladkost si musíme upravit dle sebe.
Troubu rozpálíme na 200°C.
Pekáč vyložíme pečícím papírem nebo folií, lze i vymazat a vysypat. Těsto rozetřeme a necháme zvýšené okraje. Posypeme ovocem a vložíme do trouby, kterou ihned snížíme asi na 180°C. Pečeme do růžova asi 40 minut, zásadně respektujeme vlastní troubu, každá peče jinak. Já např. musím vkládat na třetí příčku zdola, neb mě připéká ode dna.
Poznámka od kuchařky
Tady si o batátech přečtěte. Pdo diabetiky jsou lepší jak obyčejné brambory. http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/bataty-patri-mezi...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Batátová bublanina s borůvkami
-
Mila z Canady:V poznámce máš odkaz na batáty, mrkni se tam. V podstatě - sladké brambory, žluté nebo červené. Tady jsou jen ty červené zatím. Myslím, že v Kanadě by měly být k sehnání, tak se mrkni.
Ujišťuju tě a bez přehánění, že se z nich peče naprosto skvěle a jelikož mám hlavně těžkého diabetika v rodině, tak v podstat budu co nejvíc péci z nich -
Co to jsou ty Bataty?? Ja tady v Canade jsem dost neznala ceskych jmen. Ale bublaninka vypada dobre, uz se dopredu oblizuju!!
-
Simona Kucerova:a ty jako nevíš, kde na tebe ty borůvky čekaj, nebo co
-
Špagi,to vypadá dobře
jo,ale ty borůvky, ty bych teda potřebovala až narazím na batáty
Super receptík
-
Ještě jednou všem děkuju
Tanicka: no já bych řekla, že hodně vzdáleně, ale s přimhouřením obou očí, šlo by to přirovnat nooooo
aisha: Dmes zkouším palačinky z batátů a našla jsme si na webu recept i s tím sirupem. Bude to jen zkouška, tak uvidím -
Zajímavý nápad a to se cení
Batáty jsem měla jednou před pěti lety a nějak mě neoslovily, ale chutě se mění, že? Miluju dýni, dá se říct, že jí je to aspoň trochu podobné???
-
Bataty znam, obcas je kupuji. Do moucniku se skvele hodi, vyborne jsou v kombinaci s javorovym sirupem. S boruvkami budou take super..
-
Vypadá dobře...také jsem se ještě neodhodlala koupit batáty...
-
-
Teda to je zajímavý receptík.
-
spagetka: aha, tak škoda
-
Jamie:Vždyť píšu, že zmizla, že nemám, co fotit, ale byla vysoká na velký pekáč do trouby tak 3 cm? asi tak. Nám to vyhovuje, milujeme málo těsta a hooodně ovoce
-
jak je bublanina vysoká??
nafoť, zajímá mne moc
-
Jamie: Přečti si odkaz na batáty, je v Poznámce. Jinak na profilu byla nízká, jemňounké struktury, šťavnatá, lehounce sama o sobě nasládlá, neb jde o sladké brambory.. Zmizela metelesku blesku, nemám už co fotit
-
Neznám, batáty, to slyším prvně, ale zajímá mne, jak vypadá bublanina, když se rozřízne, celý je sakriš zajímací, ale není na něm vidět, jak vypadá,když se do ní zaboří nůž