Kváskový mazanec nebo vánočka
Kváskový mazanec je receptem pro všechny pekařské nadšence a milovníky kvasového pečení. Sladké těsto fermentované pšeničným kvasem můžete využít na přípravu mazance nebo vánočky. Připravte si aktivní kvas a můžete začít.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 38 367 kJ / 9 170 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 200,30 g |
Tuky | 373,97 g |
Vláknina | 70,07 g |
Cholesterol | 1,70 g |
Sodík | 3,52 g |
Sůl | 8,44 g |
Sacharidy | 1 194,92 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu. Nejdříve dáme do mísy kvásek a k němu přidáme tekutiny a ostatní suroviny. Promícháme, přidáme mouku a hněteme alespoň 10 minut. Těsto může být trošičku lepivé, ale ne moc. Pokud je potřeba, přisypeme opatrně mouku.
Krok 2: Těsto necháme kynout přikryté víkem, pokličkou nebo igelitem na teplém místě alespoň 4 hodiny.
Krok 3: Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, z každého uděláme bochánek (nebo upleteme vánočku).
Krok 4: Dáme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme mísou (nebo dáme do igelitu) a necháme znovu nakynout 1-2 hodiny.
Krok 5: Vykynutý mazanec potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme plátky mandlí, které přitlačíme do těsta, aby neopadávaly.
Krok 6: Pečeme nejdříve 15 minut na 190 °C, pak stáhneme teplotu na 160 °C a pečeme dalších 40-50 minut podle velikosti. Propečení zkoušíme špejlí. Ta musí být po vytažení z těsta suchá.
Krok 7: Hned po vyjmutí z trouby horký mazanec (vánočku) potřeme kouskem másla.
Zveřejněno 26. 3. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kváskový mazanec nebo vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3X3Q
Moje poznámka
Kváskový mazanec nebo vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3X3Q
Nejnovější recepty
Zavařená směs – Peperonata
Přidáno před 2 hodinami
Jugoslávský paprikový salát
Přidáno před 2 hodinami
Kynuté nekynuté koláčky
Přidáno před 4 hodinami
Rychlá fazolová směs s klobásou, kukuřicí a rajčaty
Přidáno před 6 hodinami
Babiččin štrúdl z másla
Přidáno před 22 hodinami
Cibulová marmeláda s medem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohový koláč s borůvkami
kyskamaryska před 1 hodinou
Vlčická játrová omáčka
miryg13 před 2 hodinami
Švestkové knedlíky
marcela.cl před 2 hodinami
Vepřové závitky s paprikami a hráškem
Kolarovaa před 3 hodinami
Ostružinový koláč s tvarohem
Elinka1 před 3 hodinami
Pomazánka s kapií a balkánským sýrem
Frankie69 před 3 hodinami
Klasické křupavé domácí rohlíky
GProch před 5 hodinami
České buchty
Martas6 před 5 hodinami
Nepečený jablečný dort
EvaUl před 5 hodinami
Rychlá sušená rajčata
Hellda před 6 hodinami
Tématické fráze:
vánočka z žitného kvásku,
prasklý mazanec,
mazanec z žitného kvásku,
mazanec z ze žitného kvásku,
proč mi praskl mazanec,
recept na mazanec,
kvasek na vánočku,
vánočka s kváskem,
mazanec ze žitného kvásku,
proc praskl mazanec,
vanocka z tezkeho kynuteho testa,
prasklá vánočka,
kvaskovy bochanek,
mazanec ze špaldové mouky,
kváskový mazanec ze špaldové mouky,
zitny mazanec,
mazanec z kváskového těsta,
vánočka s žitným kváskem,
kvaskovy sladký rohlik recept,
proč praskl velikonoční mazanec
Suroviny:
kvásek,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr třtinový,
citron,
šťáva citronová,
lusk vanilkový,
sůl,
rozinky,
mandle,
máslo,
žloutek,
rum,
mléko,
bílek,
mandle
Komentáře (12)
Já dělám každé Vánoce jedlé dárky. Letos to byly Vánočky z tohoto těsta (3 dávky - 12 jednoduchých jednopatrových vánoček)...každá dostala mašli a jmenovku a všichni byli moc spokojení
Jj, všichni rcp vychvalují...