Dýňový dort
K podzimu neodmyslitelně patří dýně. Zkuste si s námi připravit tento dort, který si vás získá. Nadýchaný korpus s dýňovým pyré, jemný krém z mascarpone, poleva z hořké čokolády a zdobení podle vlastní fantazie tvoří dokonalý dezert.
Suroviny pro 1 kus
1hrnek = 320 ml, dortová forma o průměru 20-22 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 41 254 kJ / 9 860 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 124,42 g |
| Tuky | 655,33 g |
| Vláknina | 50,65 g |
| Cholesterol | 2,27 g |
| Sodík | 2,58 g |
| Sůl | 6,34 g |
| Sacharidy | 841,69 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme dýňové pyré. Předehřejeme troubu na 200 °C. Dýni zbavíme semínek, oloupeme, omyjeme a nakrájíme na měsíčky.
Krok 2: Upečeme doměkka v troubě při 200 °C, ne dohněda, jen necháme změknout. Rozmixujeme, případně propasírujeme.
Krok 3: Připravíme krém. Cukry vyšlehejte spolu s měkkým máslem. Mascarpone vyšleháme zvlášť. Poté obě hmoty spojíme. Mícháme ručně.
Krok 4: Přidáme pomerančovou šťávu a dýňové pyré. Důkladně promícháme a dáme do lednice. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 5: Na těsto smícháme mouku s kakaem, kypřícím práškem a solí. Máslo vyšleháme s cukry a za stálého šlehání přidáváme po jednom vejce.
Krok 6: Promícháme kefír s dýňovým pyré a zašleháme do směsi. Nakonec přes sítko vsypeme suché ingredience. Pečlivě promícháme. Těsto rozdělíme na dvě části, korpusy se pečou každý zvlášť.
Krok 7: Do důkladně vymazané a vysypané formy vlijeme jednu část těsta a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 40 minut, zkusíme špejlí, zda se těsto již nelepí. Pokud ano, necháme ještě chvilku péct. Poté formu vytáhneme, necháme asi 5 minut stát a pak dáme korpus vychladnout na mřížku.
Krok 8: Pokud by se vršek korpusu při pečení zvedl, otočíme ho ihned po vyjmutí z formy dnem nahoru a měl by se srovnat. Můžeme také vršek později seříznout do roviny. Postup opakujeme stejně i s druhým korpusem.
Krok 9: Z lednice vytáhneme krém a ještě ho jednou dobře promícháme, případně necháme chvilku povolit. Krém naneseme rovnoměrně na spodní korpus, položíme na něj druhý korpus, zlehka přitlačíme a i ten potřeme vrstvou krému. Uhladíme dlouhým rovným nožem nebo cukrářskou stěrkou.
Krok 10: Na bok dortu nejprve naneseme pouze slabou vrstvu krému, který schová případně nerovnosti a drobečky. Na hodinu vložíme do lednice a poté strany potřeme ještě jednou vrstvou krému. Také uhladíme. Vrátíme zpět do lednice.
Krok 11: Připravíme čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu rozlámanou na malé kousky, máslo a smetanu. Před nanesením na dort ji necháme trochu vychladnout, aby se krém nerozpustil. Vršek dortu polijeme čokoládou a stěrkou urovnáme. Po ztuhnutí můžeme dozdobit podle fantazie.
Krok 12: Dort necháme před krájením v lednici alespoň 2 hodiny. Krájíme nožem ponořeným do horké vody a otřeným do sucha.
Zveřejněno 20. 11. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dýňový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0nv3
Moje poznámka
Dýňový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0nv3
Nejnovější recepty
Vlašský salát tradičněji
Přidáno před 1 hodinou
Omeleta se žampiony
Přidáno před 2 hodinami
Vločková polévka se zeleninou trochu jiná
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové z jednoho hrnce
Přidáno před 11 hodinami
Skořicová bábovka s kakaem
Přidáno před 16 hodinami
Jablíčka z lineckého těsta plněná jablečnou nádivkou
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hraběnčiny výborné řezy
Rasice před 56 minutami
Kuřecí čína
mcmiruska před 1 hodinou
Vepřová plec po venkovsku
limosek před 1 hodinou
Mleté vepřové maso na Kunovjance
limosek před 1 hodinou
Honzovy kynuté buchty
kimlo před 2 hodinami
Tvarohové lívance
boomgo před 2 hodinami
Francouzské brambory s mletým masem
Libotovska před 3 hodinami
Hebká hustá čokoládová poleva
Veronika.Hrozna před 13 hodinami
Andělsky nadýchaný perník
Petra67 před 16 hodinami
Ovesná polévka s mrkví
Gothaj před 17 hodinami
Tématické fráze:
dynovy dort,
dynový dort recept,
dyňovy dorty,
dýňový dort s mascarpone,
čokoládo dýňový dort,
dyňový krém na dort,
dýňový korpus na dort,
dynovy recepty,
dynovy korpus,
recept na dýnový dort,
dýňový dort recepty,
recept dort dýňový,
dýnóvé maskarpone,
dinovi dorty,
dýnový krém do dortu,
dýnovy na dort,
dort z hokaida,
dort dyniovy,
recept dynovy dort,
dýňový dort dort
Suroviny:
dýně,
mouka hladká,
kakao,
kypřící prášek do pečiva,
sůl,
cukr krupice,
kefír,
pyré dýňové,
cukr vanilkový,
máslo,
vejce,
mascarpone,
máslo,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
šťáva pomerančová,
pyré dýňové,
čokoláda na vaření,
máslo,
smetana ke šlehání,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (19)