Dýňový dort
K podzimu neodmyslitelně patří dýně. Zkuste si s námi připravit tento dort, který si vás získá. Nadýchaný korpus s dýňovým pyré, jemný krém z mascarpone, poleva z hořké čokolády a zdobení podle vlastní fantazie tvoří dokonalý dezert.
Suroviny pro 1 kus
1hrnek = 320 ml, dortová forma o průměru 20-22 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 41 254 kJ / 9 860 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 124,42 g |
| Tuky | 655,33 g |
| Vláknina | 50,65 g |
| Cholesterol | 2,27 g |
| Sodík | 2,58 g |
| Sůl | 6,34 g |
| Sacharidy | 841,69 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme dýňové pyré. Předehřejeme troubu na 200 °C. Dýni zbavíme semínek, oloupeme, omyjeme a nakrájíme na měsíčky.
Krok 2: Upečeme doměkka v troubě při 200 °C, ne dohněda, jen necháme změknout. Rozmixujeme, případně propasírujeme.
Krok 3: Připravíme krém. Cukry vyšlehejte spolu s měkkým máslem. Mascarpone vyšleháme zvlášť. Poté obě hmoty spojíme. Mícháme ručně.
Krok 4: Přidáme pomerančovou šťávu a dýňové pyré. Důkladně promícháme a dáme do lednice. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 5: Na těsto smícháme mouku s kakaem, kypřícím práškem a solí. Máslo vyšleháme s cukry a za stálého šlehání přidáváme po jednom vejce.
Krok 6: Promícháme kefír s dýňovým pyré a zašleháme do směsi. Nakonec přes sítko vsypeme suché ingredience. Pečlivě promícháme. Těsto rozdělíme na dvě části, korpusy se pečou každý zvlášť.
Krok 7: Do důkladně vymazané a vysypané formy vlijeme jednu část těsta a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 40 minut, zkusíme špejlí, zda se těsto již nelepí. Pokud ano, necháme ještě chvilku péct. Poté formu vytáhneme, necháme asi 5 minut stát a pak dáme korpus vychladnout na mřížku.
Krok 8: Pokud by se vršek korpusu při pečení zvedl, otočíme ho ihned po vyjmutí z formy dnem nahoru a měl by se srovnat. Můžeme také vršek později seříznout do roviny. Postup opakujeme stejně i s druhým korpusem.
Krok 9: Z lednice vytáhneme krém a ještě ho jednou dobře promícháme, případně necháme chvilku povolit. Krém naneseme rovnoměrně na spodní korpus, položíme na něj druhý korpus, zlehka přitlačíme a i ten potřeme vrstvou krému. Uhladíme dlouhým rovným nožem nebo cukrářskou stěrkou.
Krok 10: Na bok dortu nejprve naneseme pouze slabou vrstvu krému, který schová případně nerovnosti a drobečky. Na hodinu vložíme do lednice a poté strany potřeme ještě jednou vrstvou krému. Také uhladíme. Vrátíme zpět do lednice.
Krok 11: Připravíme čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu rozlámanou na malé kousky, máslo a smetanu. Před nanesením na dort ji necháme trochu vychladnout, aby se krém nerozpustil. Vršek dortu polijeme čokoládou a stěrkou urovnáme. Po ztuhnutí můžeme dozdobit podle fantazie.
Krok 12: Dort necháme před krájením v lednici alespoň 2 hodiny. Krájíme nožem ponořeným do horké vody a otřeným do sucha.
Zveřejněno 20. 11. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dýňový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0nv3
Moje poznámka
Dýňový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0nv3
Nejnovější recepty
Uzené maso na smetaně se zeleninou
Přidáno před 37 minutami
Žampiony v těstíčku (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 38 minutami
Avokádová pomazánka s Lučinou (vhodná pro diabetiky)
Přidáno před 2 hodinami
Vývar z mletého masa
Přidáno před 2 hodinami
Dietní tvarohová pomazánka
Přidáno před 3 hodinami
Cukroví s pistáciovým krémem zdobené pistáciemi
Přidáno před 5 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kefírová buchta - rychlovka
Jitunada před 23 minutami
Lahůdkový francouzský salát
KatkaCechova před 36 minutami
Pikantní čočková polévka se zeleninou
trdlo před 45 minutami
Dušené srbské rizoto s mletým masem
Lucinka_pucinka před 1 hodinou
Nejlepší marokánky
marketa.volsicka před 1 hodinou
Sněhové pusinky/kokosky, které se mi vždy povedly
Davidook21 před 1 hodinou
Kuřecí přírodní plátek
vitekdolivka před 1 hodinou
Fofr broskvový koláč
Martula před 2 hodinami
Domácí langoše
Jan Nemec před 2 hodinami
Plněné ořechy
Jan Nemec před 2 hodinami
Tématické fráze:
dynovy dort,
dynový dort recept,
dyňovy dorty,
dýňový dort s mascarpone,
čokoládo dýňový dort,
dyňový krém na dort,
dýňový korpus na dort,
dynovy recepty,
dynovy korpus,
recept na dýnový dort,
dýňový dort recepty,
recept dort dýňový,
dýnóvé maskarpone,
dinovi dorty,
dýnový krém do dortu,
dýnovy na dort,
dort z hokaida,
dort dyniovy,
recept dynovy dort,
dýňový dort dort
Suroviny:
dýně,
mouka hladká,
kakao,
kypřící prášek do pečiva,
sůl,
cukr krupice,
kefír,
pyré dýňové,
cukr vanilkový,
máslo,
vejce,
mascarpone,
máslo,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
šťáva pomerančová,
pyré dýňové,
čokoláda na vaření,
máslo,
smetana ke šlehání,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (19)