Játrová paštika
Pokud si játrovou paštiku uděláte sami doma, máte jistotu, že nebudete konzumovat žádná éčka ani zahušťovadla a barviva. A ten pocit za trochu práce navíc přece stojí. Hotová paštika vás svou příjemnou chutí za vaší píli odmění.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 492 kJ / 4 898 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 378,36 g |
Tuky | 346,88 g |
Vláknina | 24,00 g |
Cholesterol | 3,98 g |
Sodík | 1,74 g |
Sůl | 3,97 g |
Sacharidy | 60,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Podbradek (lalok) uvaříme v troše vody doměkka a cibuli zpěníme na sádle dozlatova.
Krok 2: Uvařené maso a játra umeleme, přidáme cibuli se sádlem, syrová vejce, sůl a koření a trochu vývaru z podbradku, aby směs měla konzistenci řidší kaše.
Krok 3: Dobře promícháme, dochutíme a pokud paštiku před naléváním do zavařovaček ještě po částech rozmixujeme ponorným mixérem, je při mazání na chleba k nerozeznání od kupované.
Krok 4: Masovou kaši plníme do zavařovaček do 2/3 jejich výšky, dobře zavíčkujeme (víčky s červenou gumičkou) a zaváříme 1 hodinu při 100 °C.
Krok 5: Druhý den sterilaci zopakujeme. (Nebo rovnou zaváříme 2 hodiny, také při 100 °C.)
Zveřejněno 8. 1. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Játrová paštika
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR4l
Moje poznámka
Játrová paštika
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR4l
Nejnovější recepty
Vepřové plátky pečeně v pikantní směsi
Přidáno před 1 hodinou
Marinované kotlety s koriandrem
Přidáno před 21 hodinami
Makový dortík
Přidáno před 21 hodinami
Grilované maso v černém pivu
Přidáno před 21 hodinami
Ledvinky na špeku
Přidáno před 21 hodinami
Tagliatelle se zeleninou
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec na ajvaru
mertice před 43 minutami
Karamel
Kristynanelly před 2 hodinami
Borůvkový táč
PavelR před 2 hodinami
Meruňkový koláč
Majkas před 3 hodinami
Kynuté koláčky staročeské
Jana.Vernerova před 3 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
monikacekcl před 3 hodinami
Panenka na žampionech a sušených rajčatech
knihomolka před 4 hodinami
Gulášové krůtí plátky na houbách
Jan Nemec před 4 hodinami
Panenka plněná nivou a sušenými rajčaty
Grinchch2010 před 4 hodinami
Domácí kmínový chleba
jarda.vcela před 4 hodinami
Tématické fráze:
játrová paštika,
nejlepší játrova domácí paštika,
játrová paštika recept,
nejlepší játrová paštika,
recept na játrovou paštiku,
zavarovani pastiky,
koření do domácí játrové paštiky,
paštika,
recept jatrova pastika,
zavařování domácí paštiky,
zavařování paštiky v troubě,
paštika játrová,
játrová paštika recepty,
koření do paštiky,
domácí játrová paštika,
návod na domácí paštiku,
nejlepší játrová domácí paštika bez vajec,
paštikové koření,
paštika recept,
jak zavarit domaci pastiku
Suroviny:
maso vepřové,
játra,
sádlo,
vejce,
cibule,
sůl,
koření paštikové
Komentáře (47)
tuto paštiku, mimo jiné je fantastická, jsem dělala naposledy se svým mužem. Jenže zemřel a já jsem teď sama a dnes už skoro nezavařuju. Velmi nám ta paštika tehdy chutnala a kluci si na ni nedávno vzpomněli a chtějí, abych jim ji připravila. Jenže se přiznám, že bez muže sama neumím zavařovat. Nemá nikdo zkušenost se zavařováním v horkovzdušné troubě?Tehdy jsme to zavařovali ty dvě hodiny v kuse jak je psáno, ale jak dlouho v té troubě a na kolikátce teploty? Děkuju.
Naše rodina dělá tuto játrovou paštiku:
1 kd vepřových jater
1 kg syrového sádla
0,1 kg vepřové kůže vařené rozmixované ve vývaru (nemusí být)
3 stroužky česneku větší
1 menší cibule
40 gr soli pragandy(vede každá drogerie)
koření do paštiky,neobo jen pepř,sůl,špetku skořice,špetku nového koření,apd.
Postup: umeleme 2 x jádtra co nejemněji,sádlo 1x také,každé zvlášť.při mletí jater přidáme sůl a koření,česnek i cibuli.Játra promícháme a necháme asi 2 hod,prorůžovět(to udělá pragada sůl)potom tyčkovým mixérem mixujeme játra za postupnmého zašlehávání mletého sádle,nakonec zašleháme kůže.Postupně se spojí do kompaktní játrové hmoty,která velmi lepí.Tuto hmotu naplníme do vhodné nádoby,srnčí hřbet a zatížíme,nebo skleniček s víčky a na plechu v troubě necháme táhnout při teplotě 85 st.2,5 hod.Nádoby můžeme vyložit plátky anglické slaniny,nebo podobně.Po vychlazení je super.Skleničky uložíme do mrazáku k postupné komzumaci.Dobrou chuť.Děláme ji doma mnoho let. Nepřekročit teplotu 90 st.C.
Hřebíčku dávám poměrně dost, až ho tam vsypneš (po troškách), uvidíš, že ucítíš "játrovou paštiku"
jenom aby potom konzumenti neutloukli mě...
a děkuji
jejda a málem bych zapomněla:toho kořeníčka asi přiměřeně,přiměřeně
Maso uvar v trose vody a tento vyvar pak pridej do toho namleteho tak, aby se to dalo namixovat.
A mám úplně stejný dotaz jako Rebeka
ale zkusit se má všechno,že