Hrníčkový mazanec naší babči
Velikonoce si těžko představíme bez lahodného a mandlemi posypaného mazance. Podle tohoto hrníčkového receptu ho zvládne opravdu každý. Upečený mazanec je plný rozinek namočených v rumu a voní po másle, vanilce a citronu.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 569 kJ / 4 199 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 91,99 g |
| Tuky | 124,83 g |
| Vláknina | 24,90 g |
| Cholesterol | 752 mg |
| Sodík | 499 mg |
| Sůl | 1,19 g |
| Sacharidy | 664,52 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí (je možno použít i sušené) a přidáme lžíci cukru. Dobře promícháme a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: V míse smícháme mouku, přidáme 8 zbylých lžic cukru, vanilkový cukr, žloutky, citronovou kůru a sůl. Zalijeme kváskem a dobře promícháme.
Krok 3: Nakonec přilijeme rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Můžeme přidat i rozinky namočené v rumu. Těsto necháme asi 1 hodinu kynout.
Krok 4: Po vykynutí vytvarujeme z těsta bochánek a nůžkami ve středu vystřihneme křížek. Bochánek pomažeme žloutkem a posypeme mandlemi.
Krok 5: Na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme mazanec asi 20 minut při teplotě 180 °C. Potom snížíme teplotu na 150 °C a pečeme asi 30 minut.
Zveřejněno 2. 4. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hrníčkový mazanec naší babči
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gpPr
Moje poznámka
Hrníčkový mazanec naší babči
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gpPr
Nejnovější recepty
Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
Přidáno před 11 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno před 17 hodinami
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno před 18 hodinami
Losos na pomerančích z pánve
Přidáno před 20 hodinami
Pomazánky na jednohubky
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečené maso
Anytram před 4 minutami
Expresní svíčková na smetaně
DenisaS. před 8 minutami
Vepřová plec na cibuli s růžičkovou kapustou
habis před 8 minutami
Zapečené těstoviny s mletým masem
Vytvarnik před 25 minutami
Panenka v sýrovém těstíčku
Sahula před 25 minutami
Dobré bramborové knedlíky - podrobně
Priserka před 1 hodinou
Domácí česnečka
Milan68 před 1 hodinou
Vepřové výpečky II
DunkaStehlikova1975 před 1 hodinou
Feferonová pasta - pálihub
pazderka83 před 1 hodinou
Plovdivské maso
PaveL2002 před 2 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční mazanec recept hrníčkový,
hrnkovy mazanec,
mazanec,
hrníčkový velikonoční mazanec,
velikonoční mazanec hrníčkový recept,
velikonoční mazanec hrníčkový,
mazanec hrnkový,
hrníčkový bochánek,
jednoduchy mazanec na hrnky,
mazanec recept,
hrnkový velikonoční mazanec,
jogurtový mazanec,
hrnečkový mazanec,
velikonoční mazanec hrnkový,
recept na mazanec,
dobrý velikonoční mazanec na hrnky,
jednoduchý mazanec,
dietní mazanec,
nekynutý hrníčkový mazanec,
mazanec na hrnky
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr krupice,
máslo,
droždí,
mléko,
žloutek,
cukr vanilkový,
sůl,
kůra citronová,
rozinky,
rum,
žloutek,
mandle
Komentáře (30)
To máte za to, že si vybíráte hrnkový rcp
***
"dva menši bochánky"
bod 6 postupu
Hodina pečení
No a přitom by stačilo mít při ruce špejli, že