Velikonoční vaječná hrouda
Na Slovensku je tradicí takzvaná velikonoční hrudka, leckde nazývaná také syrec nebo syrek. Jde o takzvaný vaječný sýr, trochu podobný vaječné tlačence. Podává se jako jednohubky nebo s pečivem, skvělá je doplněná strouhaným křenem, pažitkou nebo drobně nakrájenou jarní cibulkou.
Suroviny pro 1 dávka
1 hrouda
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 149 kJ / 1 709 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 119,80 g |
| Tuky | 112,60 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 2,73 g |
| Sodík | 1,48 g |
| Sůl | 3,10 g |
| Sacharidy | 54,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mléko nalijeme do hrnce, přidáme vyklepnutá vajíčka a sůl. Všechno dobře rozmixujeme, nejlépe tyčovým mixérem.
Krok 2: Dáme vařit, vaříme pomalu za stálého míchaní a stále mícháme, až se začne oddělovat voda a hmota hrudkovatět (je to podobné, jak kdybychom dělali tvaroh).
Krok 3: Uvařenou hmotu přecedíme přes síto, pak ji nandáme na gázu a pořádně vytlačíme vodu.
Krok 4: Hroudu zavěsíme a necháme přes noc odkapat.
Krok 5: Hotový výrobek dáme vychladit do lednice, pak krájíme na plátky jako sýr, podáváme s pečivem nebo zeleninou.
Zveřejněno 12. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční vaječná hrouda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BZXW
Moje poznámka
Velikonoční vaječná hrouda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BZXW
Nejnovější recepty
Tuňákový tatarák s avokádovým pyré podle Marka Raditsche
Přidáno před 4 hodinami
Slepované linecké cukroví podle cukráře Skály
Přidáno před 5 hodinami
Jablečné koláčky z listového těsta
Přidáno před 6 hodinami
Špaldové rohlíčky
Přidáno před 14 hodinami
Oříškové oválky
Přidáno před 17 hodinami
Americké lívance s javorovým sirupem
Přidáno před 17 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuře na kari s jablky
Kody74 před 18 minutami
Vepřová líčka na majoránce
poirotka před 22 minutami
Bramboračka
oldlhot před 53 minutami
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
Suumaa před 1 hodinou
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou
Danousek před 1 hodinou
Pomazánka z vepřovky s vejcem
Vladex před 1 hodinou
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
jaroslavsotak1 před 1 hodinou
Vaječný likér 8x jinak
KristaO před 2 hodinami
Domácí utopenci
mmmMichal před 14 hodinami
Rychlá rajská omáčka
vladhn před 14 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční recepty,
velikonoční vaječný sýr,
syr hrouda,
velikonocni vakecna,
velikosti vajec m a c v receptech,
velikonocni hrouda s vajec a mleka,
hrouda s mleka,
hrouda z vajec a mléka,
vaječna velikonočni,
velikonocni syr
Suroviny:
mléko plnotučné,
vejce,
sůl,
bylinky
Komentáře (13)
Janičko, sice všechny Vaše recepty jsou echt žravé, chci vyzkoušet i tento.
Není ten sýr výrazně cítit po vejcích a nebyly by lepší jen bílky?Já můžu sýr v jakémkoli množství (aby mi to ti moji rozmazlenci jedli)