Panna cotta - italský dezert
Panna cotta je výborný a oblíbený smetanový nepečený dezert. Smetanu s vanilkou a cukrem stačí přivést k varu a poté do ní rozmíchat želatinu. Malinová omáčka s červeným vínem tomu dodá ten správný šmrnc.
Suroviny pro 12 porcí
12porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 382 kJ / 1 525 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 18,46 g |
Tuky | 56,80 g |
Vláknina | 19,20 g |
Cholesterol | 180 mg |
Sodík | 230 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 162,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Želatinu namočíme do vody a necháme chvíli nabobtnat.
Krok 2: Do hrnce nalijeme smetanu a přidáme polovinu množství cukru.
Krok 3: Přidáme vanilkový cukr, popř. vanilkový lusk (rozřízneme na půl, vyškrábeme z něj obsah a celé to dáme do hrnce i s luskem).
Krok 4: Za stálého míchání přivedeme k varu.
Krok 5: Jakmile se bude smetana vařit, odstavíme z ohně, vyjmeme vanilkový lusk a do smetany vložíme vymačkanou želatinu. Trochu želatiny necháme pro přidání do omáčky.
Krok 6: Poté obsah rozdělíme do sklenic/misek a dáme vychladit.
Krok 7: Malinová omáčka: Do hrnce nalijeme víno a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme maliny s citronovou šťávou a druhou polovinou cukru, až vznikne omáčka. Vmícháme zbytek želatiny.
Krok 8: Vychladlou omáčku nalijeme na každou porci ztuhlé smetany a dáme přes noc vychladit do ledničky.
Krok 9: Servírujeme za studena, ozdobit můžeme lístkem máty a trochou šlehačky.
Zveřejněno 17. 6. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Panna cotta - italský dezert
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LrLp
Moje poznámka
Panna cotta - italský dezert
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LrLp
Nejnovější recepty
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno před 6 hodinami
Maminčina bažantí stehna
Přidáno před 12 hodinami
Květákové kari s fazolkami edamame
Přidáno před 13 hodinami
Uzená kuřecí stehna s baby špenátem
Přidáno před 20 hodinami
Chuťovky z listového těsta
Přidáno před 22 hodinami
Těstoviny s treskou a pepřem
Přidáno 19. 10. 2025 21:05:20
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec na hořčici
Wenamo před 3 hodinami
Vepřové karé na cibuli
misula29 před 7 hodinami
Palačinky - klasické
Lukrejka před 7 hodinami
Vepřovo-špenátová roláda na česneku
PavlaJ před 8 hodinami
Hrníčková bábovka od babičky
Lukrejka před 10 hodinami
Závin tažený jablečný
Majkaa před 11 hodinami
Hlíva ústřičná jako "minutka"
KrisZaezemi před 12 hodinami
Domácí kmínový chleba
KristulaT před 12 hodinami
Babiččiny blbouny
KristulaT před 13 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Renata1101 před 13 hodinami
Tématické fráze:
dezert pana kota,
pana cota italský,
panna cotta,
panna cotta recept,
desert pana kota,
desert pana cota,
desert pana cotta,
italsky desert ze smetany s ovocem,
italský zákusek,
desert panna cotta,
pannacotta,
dezerty s panna cottou,
dezert ze smetany 33,
zakusek pana cotta,
pana kota dezerty,
dezet pana kota,
moučník pana cota,
recept panna cotta,
recept panna cota,
pana cotta
Suroviny:
smetana,
cukr krupice,
lusk vanilkový,
želatina,
víno červené,
šťáva citronová,
želatina,
maliny
Komentáře (6)
***
"Panna (smetana): Cotta (omáčka):"
Zajímavá lingvistická konstrukce
No, dosud jsem měl za to, že panna cotta = vařená smetana
Používám to tak pořád, pro rozdělení a aby to také pochopili ti méně rozumní a inteligentní lidé. :)