Segedinský guláš z masáků (růžovek)
Muchomůrka růžovka neboli masák je u nás hojně rostoucí jedlá houba, která svou chutí hravě nahradí maso, a tak se hodí do gulášů a omáček. Vyzkoušejte z ní uvařit segedínský guláš, který se jinak v přípravě téměř neliší od originálu, a chutná skvěle.
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 253 kJ / 1 016 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 55,26 g |
| Tuky | 31,41 g |
| Vláknina | 101,16 g |
| Cholesterol | 90 mg |
| Sodík | 2,23 g |
| Sůl | 5,25 g |
| Sacharidy | 78,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nasekanou cibuli zesklovatíme na oleji. Přidáme nakrájené houby, lehce je osolíme a podusíme 10 minut.
Krok 2: Přidáme zelí, papriku a kmín, a dusíme dalších 15 minut.
Krok 3: Guláš zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody, krátce povaříme a odstavíme z ohně.
Krok 4: Vmícháme smetanu, případně ještě dochutíme cukrem, octem, pepřem nebo solí, a již nevaříme.
Krok 5: Podáváme s knedlíkem, noky nebo těstovinami.
Zveřejněno 16. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Segedinský guláš z masáků (růžovek)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BNx
Moje poznámka
Segedinský guláš z masáků (růžovek)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BNx
Nejnovější recepty
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 8 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 7 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 8 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 10 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 11 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 13 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 13 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 14 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 14 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 14 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 15 hodinami
Tématické fráze:
guláš,
guláš recept,
růžovka masák,
růžovka houba,
masák,
houba masák,
masak houba,
masák recepty,
houba růžovka,
masák růžovka,
ruzovky recepty,
recept guláš,
houby masák,
růžovka masák recepty,
růžovky recept,
houby recepty,
recepty guláš,
růžovka recepty,
růžovka,
guláše
Suroviny:
houba růžovka,
cibule,
zelí kysané,
smetana kysaná,
olej,
mouka hladká,
paprika sušená sladká,
kmín mletý,
pepř mletý,
sůl
Komentáře (17)
Šťourale.
Je to vynikající,samozřejmě individuální úpravy jsou možné!
Je to vynikající,samozřejmě individuální úpravy jsou možné!
Je to vynikající,samozřejmě individuální úpravy jsou možné!
Bylo to výborné - jen uvedu některé malinké změny podle naší chutě - přidala jsem kromě kysaného zelí i 250 g čerstvého zelí (to jsem nejdřív podusila 5 min. zvlášť), smetany jsem dala 200 g zakysanky a 50 g sladké. Bylo to každopádně moc dobré, předpokládám, že po rozležení do zítřka bude ještě lepší. Růžovky v tom jsou bez