

Guláš z růžovek a lišek
Suroviny
- 600 g hub čerstvé růžovky a lišky
- 1 cibule
- nať z mladé cibulky
- 2 rajčata
- 2 sladké bílé papriky
- mletá červená paprika
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- houbový bujon
- hovězí bujon
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- olej
- smetana
- polohrubá mouka
Postup přípravy receptu
Řádně očištěné a pokrájené houby uvaříme v 1 litru vody. Vyjmeme a necháme odkapat. Vývar z hub uchováme.
Na pánev dáme olej nebo sádlo a vložíme nadrobno nakrájenou cibulku nebo nakrájenou na půlkolečka a nať z mladé cibulky, posypeme sladkou mletou paprikou a dusíme.
Pak přidáme oloupaná, najemno nakrájená rajčata a na kostičky nakrájenou papriku. Osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín a dusíme do měkka. Přidáme okapané houby, lehce orestujeme a zalijeme vývarem z hub. Přidáme houbový a hovězí bujon. Pořádně provaříme min. 15-20 minut na slabém ohni a přidáme 2-3 lžíce rajčatového protlaku (KEČUP NE!!).
Nakonec guláš zahustíme smetanou, kde rozmícháme polohrubou mouku. Pokud je potřeba, postup se smetanou opakujeme. Dobrou chuť :-)
Poznámka od kuchařky
Podáváme s knedlíkem, chlebem, rohlíkem nebo jen tak na chuť bez přílohy :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Guláš z růžovek a lišek
-
Gábi - lahodná omáčka
někdy dávám i bobkový list a 3 kuličky nového koření
-
Tento recept znám pod názvem "Boubínský guláš" a je mňam.
Neměla jsem sice růžovky a lišky, ale jenom sušené křemenáče, ale recept je skoro totožný, takže přidávám fotečku a bodík
...+
-
-
Lišky jsem letos po dlouhé době našla u nás v Brně
, velký, krásný, proto hned tento guláš. Opravdu dlouho ale k mání nebyly....
-
Gabi, růžovek je spousta, lišky nééé - tedy v Jizerkách. Ale jelikož jen z růžovek je skvělý guláš, ty lišky tomu dají korunku
Teď mě muž opravil - prý - tys zapomněla, že jsem loni 4 lišky našel???