Omáčky Š
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 762 kJ / 2 811 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 39,29 g |
Tuky | 185,35 g |
Vláknina | 27,40 g |
Cholesterol | 526 mg |
Sodík | 639 mg |
Sůl | 1,45 g |
Sacharidy | 203,01 g |
Postup přípravy
Šafránová omáčka
Nejprve si namočíme šafrán v bílém víně. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme smetanou, ochutíme bílým vínem se šafránem a osolíme. Při podávání zdobíme kadeřavou petrželí. Krok 2: Šťovíková základní omáčka
Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme jí vodou (vývarem), osolíme a povaříme dohladka a dohusta. Pak přidáme posekaný šťovík, povaříme a nakonec přidáme smetanu, dosolíme, osladíme a již nevaříme. Krok 3: Šunková omáčka
Bešamelovou omáčku uděláme z másla, mouky a mléka. Přidáme do ní šunku pokrájenou na kostičky, mléko, pepř, sůl a na mírném ohni povaříme 5 minut. Omáčku zjemníme máslem. Krok 4: Šumavská brusinková omáčka
Brusinky povaříme v troše vody. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji vodou, provaříme a prochladlé brusinky rozmixujeme tyčovým mixérem a pak propasírujeme do omáčky sítem. Přisolíme, přisladíme, případně mírně připepříme a zlepšíme citr. šťávou. Podáváme ke zvěřině. (Pokud použijeme sušené brusinky, které jsou slazené, tak omáčku přislazujeme jen opatrně, nebo vůbec ne. Ovšem z čerstvých brusinek nebo dom. brusinkového kompotu je omáčka mnohem lepší.) Krok 5: Švestko-slivovicová omáčka - podává se k srnčímu hřbetu
Rozvaříme200 g sušených švestek, které rozmixujeme. Získáme lepší chuť, než třeba ze švestkových povidel. Zahustíme maizenou, abychom dosáhli dostatečné hustoty. Osolíme a opepříme, přilijeme deci červeného vína a necháme lehce přejít varem. Potom přidáme nasekané mandle, rozinky a na závěr, těsně před podáváním, panáka dobré moravské slivovice. "To je celý kumšt" říká gastronomický odborník Zdeněk Šaroun.
(Tuto omáčku jedl na návštěvě v Praze i britský princ Charles)
Zveřejněno 27. 10. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčky Š
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JoLP
Moje poznámka
Omáčky Š
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JoLP
Nejnovější recepty
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno 14. 10. 2025 20:26:58
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno 14. 10. 2025 14:33:04
Jelení závitky
Přidáno 14. 10. 2025 13:01:02
Pikantní pečená rajčata
Přidáno 14. 10. 2025 12:33:53
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Znojemská omáčka
Komtesina před 1 hodinou
Koláč ze zakysané smetany s tvarohem a povidly
Lucka 12 před 1 hodinou
Srnčí guláš na červeném víně
Sahula před 1 hodinou
Hovězí roštěná na houbách s grilovanými bramborami
Sahula před 2 hodinami
Vepřová játra na zeleném pepři
Sahula před 2 hodinami
Rybičková pomazánka
Kajkajak před 2 hodinami
Zelná pečeně
radekfiala před 3 hodinami
Pečené zelníky se slaninou
radekfiala před 3 hodinami
Kuřecí roláda s játry
Sahula před 3 hodinami
Žampiony plněné vepřovým mozečkem
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 3 hodinami
Tématické fráze:
šafránová omáčka,
recepty od písmene s,
dvě zakladní omáčka
Suroviny:
máslo,
mouka hladká,
šafrán,
sůl,
víno bílé,
smetana ke šlehání,
petržel,
sádlo,
mouka hladká,
voda,
sůl,
cukr,
smetana,
šunka,
máslo,
mléko,
pepř,
brusinky,
voda,
mouka,
pepř,
šťáva citronová,
švestky sušené,
škrob kukuřičný,
pepř,
víno červené,
mandle sekané,
slivovice
Komentáře (7)