Jednoduché máslové croissanty
U máslových croissantů vás může odradit jejich příprava, proto jsme pro vás nachystali jednodušší recept, který sice také zabere nějaký ten čas, ale výsledná práce se vám stokrát vrátí. Vyzkoušejte si, že výjimečná chuť nemusí nutně znamenat hodiny precizní práce.
Suroviny pro 16 kusů
16kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 22 447 kJ / 5 365 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 121,38 g |
Tuky | 265,42 g |
Vláknina | 24,36 g |
Cholesterol | 1,42 g |
Sodík | 3,51 g |
Sůl | 8,59 g |
Sacharidy | 610,51 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do vlažného mlieka dáme 1 lyžicu cukru a rozpustíme droždie.
Krok 2: Múku preosejeme, zmiešame so soľou a cukrom. Pridáme vzkypené droždie s mliekom, žĺtky rozmiešané v jogurte a vymiesime pružné cesto.
Krok 3: Necháme v teple vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem.
Krok 4: Potom cesto rozdelíme na 8 častí - guliek. Necháme ich ešte na doske stáť cca 15 minút.
Krok 5: Každú rozvaľkáme na kruh, hrúbka asi 2-3 mm, nie je treba veľmi múčiť.
Krok 6: V tejto fáze vyberieme z chladničky studené maslo a na slzičkovom strúhadle nastrúhame. Rozdelíme ho na 7 kôpok - na zhruba rovnaké.
Krok 7: Na prvú placku rozhodíme jednu kôpku, prikryjeme druhou plackou. Znovu dáme kôpku masla, zas prikryjeme, atď. Posledná vrstva je placka bez masla.
Je možné na placky krájať a rozložiť plátočky stuhnutého masla (Tak či tak budeme mať zamastené ruky.). Krok 8: Teraz vyvaľkáme navrstvené placky na veľký kruh o priemere cca 60 cm, vaľkáme opatrne, aby sme nepretrhli vrstvy. Krok 9: Ostrým nožom kruh rozdelíme najprv na štvrtiny, potom na osminy, potom na 16 výsečí. Krok 10: Každú rolujeme od širšej časti k špici. Náplň dáme ľubovoľnú - džem, nutella, čokoláda..., prípadne necháme bez náplne. Krok 11: Ukladáme na pečiaci papier alebo fóliu. Necháme na plechu ešte stáť cca 20-30 minút, potierame rozšľahaným vajcom. Krok 12: Pečieme pri 200 °C asi 25 minút. Riadime sa skúsenosťami s vlastnou rúrou.
Je možné na placky krájať a rozložiť plátočky stuhnutého masla (Tak či tak budeme mať zamastené ruky.). Krok 8: Teraz vyvaľkáme navrstvené placky na veľký kruh o priemere cca 60 cm, vaľkáme opatrne, aby sme nepretrhli vrstvy. Krok 9: Ostrým nožom kruh rozdelíme najprv na štvrtiny, potom na osminy, potom na 16 výsečí. Krok 10: Každú rolujeme od širšej časti k špici. Náplň dáme ľubovoľnú - džem, nutella, čokoláda..., prípadne necháme bez náplne. Krok 11: Ukladáme na pečiaci papier alebo fóliu. Necháme na plechu ešte stáť cca 20-30 minút, potierame rozšľahaným vajcom. Krok 12: Pečieme pri 200 °C asi 25 minút. Riadime sa skúsenosťami s vlastnou rúrou.
Zveřejněno 3. 6. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jednoduché máslové croissanty
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vxMV
Moje poznámka
Jednoduché máslové croissanty
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vxMV
Nejnovější recepty
Pizza šneky
Přidáno před 20 minutami
Muffiny s kávovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Ořechový koláč s krémem a čokoládovou polevou
Přidáno před 3 hodinami
Salát s pečenými batáty
Přidáno před 5 hodinami
Makovník s citronovou polevou
Přidáno před 8 hodinami
Plněné vepřové řízky
Přidáno před 9 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí řízek v sýrovém těstíčku
PavRex před 37 minutami
Kynuté knedlíky s rebarborou
LudmilaT před 38 minutami
Tvarohový koláč na listovém těstě
Ivaho před 1 hodinou
Nadýchaný piškotový korpus
PavelK33 před 1 hodinou
Vietnamská grilovaná kachna
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 2 hodinami
Ředkvičkový salát
wimra před 3 hodinami
Hrnkový koláč s rebarborou
Misshell před 3 hodinami
Kuřecí nudličky na pivu a balsamiku
rybarka007 před 4 hodinami
Kuřecí kousky v pepřové omáčce
Vladimir74VD před 5 hodinami
Tématické fráze:
těsto na kroasany,
recept na kroasany,
krosanty,
recept na krosanty,
krosanty recept,
jednoduchy recept na kroasany,
domácí kroasany,
recepty ládi hrušky crosanty,
kroasány,
recept na krosany,
máslové kroasany,
domácí krosany,
rychlé croissanty,
krosany,
máslové krosanty,
kroasany recept,
crosanty,
máslové krosany,
maslove croisanty,
těsto na krosany
Suroviny:
mouka hladká,
droždí čerstvé,
mléko,
jogurt bílý,
žloutek,
sůl,
cukr krystal,
máslo,
vejce,
marmeláda,
nutella,
čokoláda
Komentáře (79)
Píšu, že vyteklo jen trošku, s tím jsem počítala, dyť je to máslo!
másla vyteklo při pečení jenom maličko. Natřít , nařezat, srolovat trvalo 5 minut. Úspora času a nimrání se s máslem.
No a tu fintu s nařezáváním základny trojúhelníku těsta před svinováním (že aby se takřka samy vytvořily půlměsíce) znáte?
https://www.toprecepty.cz/recept/38138-prave-franc...
(bod 16 postupu) k vidění zde na poslední /desáté/ fotečce
A docela dost, než to začalo vypadat , jako těsto na rohlíky: Měla jsem jogurt 200 g, 150 g mléko ,50 g žloutky tedy spolu 400 g tekutiny a ještě bylo potřeba asi cca150 ml mléko! Přidávala jsem pomalu po lžících, ale vyšlo to!
Vaše těsto na croissanty vypadá velmi chutně. Sice jsem bezlepkář, ale s menšími změnami v moukách si je budu moci dopřát taky. Určitě vyzkouším.
Pokud se nemýlím, tak z tohle těsta po ubrání másla by se dali udělat i sladké rohlíky.