Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 947 kJ / 943 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 62,98 g |
Tuky | 5,28 g |
Vláknina | 52,44 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 1,70 g |
Sůl | 4,20 g |
Sacharidy | 137,12 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 26. 11. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
"Potaje" - fazolovočočková polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jnR5
Moje poznámka
"Potaje" - fazolovočočková polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jnR5
Nejnovější recepty
Zabaglione s jahodami
Přidáno před 10 hodinami
Drůbeží játra na rajčatech s opečenou polentou
Přidáno před 15 hodinami
Spicy chicken tenders
Přidáno před 17 hodinami
Jednoduché řezy s kakaovým krémem
Přidáno před 20 hodinami
Toast à la turecká vejce cilbir
Přidáno 31. 5. 2025 12:12
Brambory v pažitkové omáčce se sýrem
Přidáno 30. 5. 2025 15:37
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kynuté tlačené koláčky
Teruli před 2 hodinami
Rebarborový koláč s tvarohem a skořicí
martiline před 8 hodinami
Krkovička na houbách sušených a nakládaných
MarcelaPa před 9 hodinami
Jablková buchta s tvarohem
Irena_Hrr před 10 hodinami
Rychlý čočkový salát
Cejenka před 10 hodinami
Medová kuřecí prsa
Gustavo před 11 hodinami
Omáčka z hlívy ústřičné
Renefer před 12 hodinami
Jahodová zmrzlina
Vilem1 před 12 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
Cejenka před 13 hodinami
Rychlé tvarohové knedlíky
Jana Jurikova před 14 hodinami
Tématické fráze:
polévka z černé čočky,
čočková polévka s fazolemi,
fazolovo-čočková polévka,
fazolová polévka roman vaněk,
polevka z krkovice,
tlakovy hrnec fagor recepty,
potahe,
polévka z luštěnin,
potache,
polevka z černá čočka,
čočková polévka podle vaňka,
gulášová polévka roman vaněk,
fazolovocockova polivka,
jak se vaří čočka,
polévky z luštěnin,
kubánské potahe,
fazolová polévka od babičky,
čočková s fazolemi,
jak vařit v tlakovém hrneci,
polévka ze směsi luštěnin
Suroviny:
kosti vepřové,
čočka,
fazole černé,
masox,
koření polévkové,
paprika čerstvá zelená,
cibule,
česnek,
protlak rajčatový,
olej,
solamyl,
ocet,
sůl
Komentáře (41)
Potaje (vyslov potache a nie potahe, to je nespisovná výslovnosť na juhu Španielska, na Kanárskych ostrovoch a v niektorých krajinách Latinskej Ameriky, hlavne v Karibskom mori ale už nie napríklad v Mexiku), je niečo medzi polievkou a kašovitou omáčkou, ktorej hustota závisí od použitých ingrediencií a či je v nej rozmixovaná časť niektorých ingrediencií, obyčajne fazule a mrkvy. A nie je to jedlo, ktoré sa podáva s ryžou (možno na Kube...). Je to samostatné jedlo, ktoré býva ako prvý chod a je sa lyžicou ako hustá polievka.
A správná výslovnost kubánského potaje je "potahe" - na rozdíl od španělského "potache" :)
Nezapomeňte na to, že potaje není polévka, většinou se podává s vařenou rýží jako první chod.... (prostě na hluboký talíř s potaje servírujeme kopeček rýže)
To je spôsob, akým sa hovorí v Andalúzii, ale nie je spisovný.