Hrušková povidla na koláče
Spolehlivý recept na hrušková povidla, která později využijeme na koláče nebo frgály. Pomalé pečení hrušek v troubě zajistí, že z nich bez přidání cukru nebo konzervantů vzniknou skvělá povidla, která po sterilaci vydrží i několik let.
Postup přípravy
Krok 1: Hrušky umyjeme, rozčtvrtíme, odstraníme stopku, zbytek okvětí a jádřinec. Slupku ponecháme.
Krok 2: Hrušky dáme na pekáč nebo do velkého hrnce, který se vejde do trouby a dusíme přikryté v troubě při 180 °C cca 2-4 hodiny. Hrušky se vydusí na polovinu, můžeme jimi naplnit celý obsah pekáče (hrnce).
Krok 3: Dušení trvá podle množství a šťavnatosti hrušek. Během dušení hrušky několikrát promícháme.
Krok 4: Upečené hrušky necháme vychladnout a pomeleme je na masovém mlýnku.
Krok 5: Namleté je plníme do sklenic, kterým otřeme hrdla a uzavřeme je víčkem. Sterilujeme 45 minut od bodu varu.
Krok 6: Takto zavařená povidla vydrží i 3 roky. Nejlepší je povidla dělat z hrušek, které nemají moc šťávy. Máslovky jsou hodně šťavnaté, tak je nutné šťávu během dušení odebírat.
Zveřejněno 24. 2. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hrušková povidla na koláče
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XQoA
Moje poznámka
Hrušková povidla na koláče
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XQoA
Nejnovější recepty
Jogurtový koláč se zakysanou smetanou
Přidáno před 2 hodinami
Švestkový džem
Přidáno před 7 hodinami
Mrkvovo-jablečné muffiny bez přidaného cukru
Přidáno před 11 hodinami
Pudinkové BeBe řezy
Přidáno před 13 hodinami
Topinky se salámovo-vaječnou směsí
Přidáno 15. 8. 2025 15:20:45
Mini chlebíčky s tataráčkem z uzeného lososa
Přidáno 15. 8. 2025 15:12:35
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nekynuté šátečky
Bohunka37 před 1 minutou
Litý kynutý koláč - hrníčkový, rychlý
majka-24 před 1 hodinou
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
Lucia81 před 1 hodinou
Slaný cuketový koláč
ihrdlick před 2 hodinami
Kuře na leču
Ivet88 před 2 hodinami
Babiččiny kynuté borůvkové knedlíky
Lelekovicero před 3 hodinami
Vynikající langoše
pazderka83 před 3 hodinami
Tortilla plněná kuřecím masem
karel_koutnik před 3 hodinami
Nekynuté mini koláčky
JaniLayer před 4 hodinami
Andělsky nadýchaný perník
Lasica před 5 hodinami
Tématické fráze:
hrušková povidla,
hrušková povidla v troubě,
nejlepší hrušková povidla,
hruškové povidla,
recept na hruskova povidla,
hrušková povidla z trouby,
hrušková povidla recept,
hrušková povidla na frgály,
hrušková povidla na frgale,
hruškové koláče,
hrušková povidla bez míchání,
hruškové povidla recept,
povidla z hrušek,
hrušková povidla z valašska,
hruškový povidla,
hruškova povidla z čerstvých hrušek,
dobrá hrušková povidla,
hruškové povidla v troubě,
prave hruskove povidla,
recept hrušková povidla
Suroviny:
hruška
Komentáře (35)
Úsporné důvody jsou u nás vágní pojem
https://www.toprecepty.cz/recept/41617-hruskova-po...
Sušená jablka se přidávají především z úsporných důvodů, trnková povidla kvůli lepší barvě
Před mnoha lety jsme měli obrovskou hrušku " no name" s úžasnými plody k sušení. Také elektřina nebyla tak drahá. Usušené hrušky se uvařily, pomlely, ochutily kořením a rumem. Byl chuťový zážitek, ale výše uvedená povidla jsou také úžasná. Kdo má možnost, vřele doporučuji. Žádná jiná se jim nevyrovnají.