Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maminkovská pórková polévka

Hodnocení receptu je 4,1 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janky3 janky3

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 45 min

45 min (45 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 194 kJ /
524 kcal
Bílkoviny10,89 g
Tuky50,66 g
Vláknina1,50 g
Cholesterol 387 mg
Sodík 477 mg
Sůl1,22 g
Sacharidy5,46 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Máslo dáme na hlubší pánev a přidáme nakrájený pórek. Mrkev nastrouháme na velkých slzách a restujeme na mírném plameni společně s pórkem. Když je na skus, přidáme krupičku a osmahneme . Krok 2: Zalijeme horkou vodou, přidáme masox a přivedeme k varu. Vejce rozklepneme a spustíme celé do polévky .
Rozmícháme kvedlačkou a vypneme. Dochutíme vegetou nebo Aromatem a zelenou petrželkou .

Zveřejněno 22. 5. 2019

Poznámka autorky janky3

Jako dítě jsem trpěla častými hnisavými anginami. Polykání bylo velmi bolestivé. Nechtěla jsem jíst, abych nemusela polykat. Mami mně uvařila pórkovou polévku a tak mi chutnala, že se to stalo tradicí. Pórek klouzal do krku a neodíral jej. Bolest mně sice střílela až do uší, ale byla jsem hladová a konečně jsem jedla něco, co nedrásalo můj krk.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maminkovská pórková polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v0VV

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maminkovská pórková polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v0VV

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

vcacky@gmail.com: váš vulgární komentář mažu. - Mimochodem, nenapadlo vás, že mnozí používají "vegetu" domácí? Já té mojí tak říkám, vegeta.

casino: To byla pouhá citace;-)

Anna Kocikova:
No, papouškovat tedy umíte, že :-D

casino: Já o vás také ne;-)Angláni říkají: "Vše je v hlavě"
S. Hawking (nebo spíše A. Einstein) zase: "Inteligence je schopnost přizpůsobit se změně"

janky3: Tak to by tatínkovi asi chutnala ikonická Marmite :-)

Anna Kocikova: Ironie:-?
No, ale o vás jsem se slůvkem nezmínil...; to by byla ironie :-8

magdalenka: Opravdu se neurazím, nejsem urážlivá. Tato vlastnost mě naštěstí minula. Ani závistivá. Navíc se docela ráda zapojím do debaty. Někdy je to i legrace. :-D

Anna Kocikova: Můj soused si dává magi na chleba. Je to zvyk z dětství, kdy žil u babičky s nepatrným důchodečkem a měl stále hlad. V padesátých létech. Do dnes je to pro něho pochoutka. Naši synové zase milovali kečup, dávali si ho také na chleba. Moje sestra zase chodila do špajzu ucucávat víno a odnesl to táta. A já zase obejdu zahradu a a všechny bylinky (koření) přežvykuji po lístečkách, a že jich mám.<3

casino: Přesně můj případ. Ale snad bude líp.:-D:-8

casino: Proč ta ironie:-(

Já pouze souzněl s cekrops: že tady jsou dochucovadla jaksi navíc...
Jen doufám, že se to nezvrtne v debatu o tom, kdo kdy byl (či je) na tom hůře 8-(
Nerad bych se kohokoli dotkl, ale Angláni říkají: "Vše je v hlavě"
S. Hawking (nebo spíše A. Einstein) zase: "Inteligence je schopnost přizpůsobit se změně"
No, přišla krize a když nemám na kaviár nebo na hovězí, tak si ho odepřu, a jím plesnivé sýry, piji stará vína a jezdím v autě bez střechy :-D;-):-K

janky3: Laděnko,včera večer jsem se na tuto hezkou komedii s chutí podívala a u výroku p.Augusty ohledně telecího hodně nasmála:-DMáš pravdu:yes::-K

magdalenka: Magdalenko,věřím,že se Laďka neurazí a navíc,není problém tyto komentáře nechat odstranit.A ano masox byl v tom povoskovaném kelímku.Babička měla vždy ten větší.Vařila pro hodně lidí a některým přeživším strávníkům je dnes přes 80 let:-)
Jinak já jsem čučnče po dědovi,do polévky sice nee,ale když mám chuť,tak si maggiho klidně cucnu:-O:-D
A synovi ho kupuji také když má přijet do ČR:-)

Anna Kocikova: snáď sa autorka receptu neurazí, že tu rozoberáme Masox...mne sa vybavuje z detstva, že v nejakom kelímku - cca 200 ml (zrejme povoskovaný papier?) mala niečo také, ako tvoja babička a tiež pridávala do varenia. A tekuté Maggi si otec tak isto (bez ochutnania obsahu taniera) kvapkal do každej polievky. Mamku to desne vytáčalo. :-D U nás dostať 1 litrové balenie - to som vozila synovi do zahraničia ako darček (okrem tresky, kofoly a rohlíkov a pod.) , tiež ho miloval.:-D

Anna Kocikova: Přesně tak. Já také nikoho neukřižuji, když se mi recept nelíbí. A moje babička říkala, že kdysi, za jejího mlada, mělo maso úplně jinou chuť a masox dávala i do sekané, aby to jakžtakž chutnalo po mase. A je to pravda. Já přestala jíst kuřata, protože jsem z nich cítila všechno možné, jen ne kuřecí maso. Ještě tak prsní maso do směsí na tortilu a pod. Hodně používám krůtí prsa, pokud jsou v dobré akci. Hovězí mám sice ráda, ale za současnou cenu ho nekupuji vůbec. Spousta " hovězích" jídel lze udělat z vepřového a krůtího. Dobré dochucovadlo je Aromat. Jak říkal kuchař ve filmu "Holka na zabití" "Hostu se musí vyhovět. Přeje-li si host telecí, dostane ho, i kdybych ho měl vykouzlit z krkovičky."

cekrops: Cením si toho,když tady kuchařinky do surovin po pravdě napíšou co opravdu použily;-)Mě se polévka líbí:-KPokud budu chtít dochucovat tak dám podle toho co mi vyhovuje.Když např.nemám ráda pepř tak ho vynechám-mám svůj rozum i chutě.
Ale,Vťo,promiň,ty ve svých rcp také používáš masox a místo vegety podravku:-(Má babička měla ve spíži 1/2kg kelímek s masoxem,do kterého jsem vždy nepozorovaně zadloubla lžičkou a pod stolem mlsala:-QBabi z toho mohlo vždy trefit:-DA ještě větší rána pro ni byla,když si děda,aniž by polévku ochutnal,tak dlouho do ni kapal maggi,dokud nebyla polévka hnědá8-(

Eja57: Od dob mého ranného mládí se používal Masox, zvykli jsme tak nazývat všechny kostky, i když to byl bujón, ale používám zejména zeleninový masox, tedy do polévek zeleninových. Za totáče, když jsme měli dvě malé děti, jeden plat a opravovali starou, napůl rozpadající se chalupu, jsem zase používala Masox místo masa do polévky, protože peníze se používaly na cement, vápno a písek.
Pak třeba do guláše, abych mohla udělat více omáčky a bylo vařeno na dva dny. Děti a manžel dostali maso, já byla na mateřské, (platila se se půl roku) takže sebe jsem dobrovolně šidila, ale vůbec mně to nevadilo. Co šlo a vydrželo to pět dní bez péče, jsme pěstovali na chalupě ( česnek, cibuli, mrkev, brambory a všechny možné bylinky, zejména kopr, petrželku, majoránku a další). Chodili jsme si do vedlejší vesnice pro mléko a tvaroh. Sebrala jsem smetanu a bylo na koprovku s našimi brambory a zase naše brambory s tvarohem.

casino: Asi to bude tím, že tyto kostky a prášky použiji jako dochucovadlo. Samozřejmě jsem měla napsat zeleninový masox, ten do zeleninových jídel použiji častěji, ale každopádně pórkovou polévku dělám, protože je rychlá, takže táhnout 3-4 hodiny vývar by dobu právě o ty hodiny protáhlo. Nejvíce používám v Aldi koupené Bio bujóny ve skleničkách- prášek. Hovězí a zeleninový nebo aromat. Nejsou tak slané a pak už není třeba solit. Navíc hovězí maso je nezaplatitelné, takže ho kupuji, jen když je velká sleva a rozmyslím si, jestli ho použít na polévku.
Ještě tak kuřecí hřbety nebo krůtí díly. Ale už je také zdražili. Vzhledem k tomu, že používám množství čerstvé zeleniny jak do polévek, tak do hlavního chodu, ta troška dochucovadla tam není ani znát. Hlavně nepoužívám magi, neboť pak páchne jídlo po magi, jako v hospodě. Ať si vaří každý, co mu chutná, vždyť se pole mého receptu nemusí řídit a může si to dochutit, čím chce. No ne?:-D

bofinka: :yes:;-)

cekrops:
;-)

Vždycky se divím, co dokáže 1 kostka Masoxu uvedená v receptu - a že tady podobných debat pamatuji hodně.
Recept není dogma-kdo dochucovadla např. Masox nepoužívá, tak ho tam prostě nedá. Jsem si teď pro zajímavost otevřela složení Masoxu a nestačil mi displej...
Autorka trochu v komentu mate vyjádřením, že porkovou polévku nedělá z vývaru...
Ale když si odmyslíme dochucovadla tak hezký recept:-K

cekrops: to vystihl perfektně :yes:
***
Pórkovou mám rád a chutnou lze uvařit i jen z tuku, póru, soli a zahuštěné vody ;-)
Asi si sedím na vedení:-D Ale uniká mi v komentáři formulace: "...pórková polévka se nedělala s masovým vývarem, to by se jmenovala vývar s pórkem.
***
Nevím, co tím chtěl vcacky@gmail.com: řicí :-O
janky3: ale na vás budu hodný, jak si přejete :-)
V rcp zmiňovanou Vegetu bych ještě pochopil - je to spousta soli a troška sušené zeleniny...
Položme se na otázku, co je masox? V minulosti to byl HOVĚZÍ vývar v kostce:-) (moje rodička tvrdila, že se vyrábí ze želvích krunýřů :-D
A cpát do pórkové polévky masox je ... (slušného výraziva se mi nedostává) :-8
Snad by se dal tolerovat slepičí vývar (záleží na značce), ale hovězí z kostky (bez ohledu na značce) posune jemnou chuť do jinam :-(
No, i kdyby byl masox zeleninový, tak i pak je zbytečné jej přidávat, že :-K

vcacky@gmail.com: Maminka tenkrát používala jiné dochucovadlo, ktré jediné existovalo.Malinké kostičky. Masox a bujóny začaly postupně později. Ale pórková polévka se nedělala s masovým vývarem, to by se jmenovala vývar s pórkem. Toto byla čistě pórková polévka s krupičkou a vejcem. Ale není mi jasné, proč se navážíte do mé matky. Ani já bych jí nedělala s vývarem. Hlavní je spousta pórku. Navíc je rychlá a výborná. Matka si odběhla si z práce kousek od domu, aby mi uvařila něco, co mohu polykat a aby se rychle zase do práce vrátila. Já nikoho v diskusích nenapadám, ani neomaleně nekritizuji. Každý vaří podle chuti a když mně recept nepřipadá chutný, tak si ho zkrátka neuvařím. Každý dává recepty, které mu chutnají a přidává je, aby se podělil s ostatními. A studená sprcha od Vás ho odradí. Buďme na sebe hodní.

Maminka byla taky taková chemička nebo neuměla udělat vývar a dochutit polévku? :-(

Dobrá rychlovka a chutnala :yes:

Masox a Vegetu do pórkové polévky ? Ale fujky fujky ! To je snad zbytečné !

Tématické fráze:
porková polevka, pórková polévka recept, porková polévka -recept, polévka porková, recepty porková polévka recept, pórková polevka recepty, recept na pórkovou polévku, polévky recepty, recept porková polévka, porková polévka-recept, polévka s pórkem, polévka z na pórku, recepty porkova polevka, polévka recept, recepty z pórku, polévky recepty porkova, zasmažená polévka pro dítě, top recepty pórková polévka, recept na polevky, porková

Suroviny:
pórek, mrkev, vejce, krupice dětská, pepř, masox, máslo, petrželka zelená, vegeta

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu