Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehký jablečný závin

Jablečný závin patří mezi klasiku, která se pravidelně peče v našich kuchyních jako rychlá a sladká pochoutka k nedělní kávě. Vyzkoušejte tentokrát kupované listové těsto nahradit křehkou variantou našich babiček.

Hodnocení receptu je 4,4 (56×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hela22

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 30 min

70 min (40 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 379 kJ /
3 198 kcal
Bílkoviny52,29 g
Tuky231,21 g
Vláknina9,00 g
Cholesterol 1,32 g
Sodík 133 mg
Sůl0,28 g
Sacharidy222,39 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku dáme do mísy a nastrouháme do ní máslo. Směs zlehka prsty promneme a přidáme žloutky a vodu. Vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do sáčku a necháme v lednici odpočinout. Krok 2: Zatím oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka. Také zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 3: Z odpočatého těsta vyválíme 2 pláty. Každý plát posypeme trochou strouhanky a na ni rozprostřeme jablka. Krok 4: Jablka pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme skořicí, rozinkami a sekanými ořechy. Opět trochu posypeme strouhankou a pokapeme máslem. Krok 5: Okraje těsta přehneme do závinu. Konce i spoje dobře přitiskneme, aby šťáva z jablek nevytékala. Toto těsto se nebalí jako klasický závin, jen se přehne přes jablka, spoj se pevně prsty uzavře a závin se položí na plech s pečicím papírem spojem dolů. Konce se přehnutím také uzavřou. Krok 6: Záviny na plechu propícháme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem. Krok 7: Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C přibližně 30 minut.

TIP: Další oblíbené recepty na záviny a štrúdly

Zveřejněno 17. 1. 2010

Poznámka autorky hela22

Tento recept jsem zdědila po mamince. Z těsta jdou upéct také tzv. "soukromé záviny", tj. malinké záviny, kterých z těsta vyjde asi 7.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Křehký jablečný závin

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qnz7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Křehký jablečný závin

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qnz7

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (45)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 4,0

Rychly zavin. Testo neni vubec spatne, ulozim si na pozdeji

Závin se povedl, ale dala jsem jen 160 g tuku a místo vody víno, jak psal v komentáři Casíno. Těsto jsem udělala den předem.

Veronika.Hrozna: Přesně toho jsem se bála, že to bylo mastnější a bude to mazlavé při rozválení. Jen malinko jsem podsypala při rozválení a pracovalo se s tím super. Nechala jsem v lednici odpočinout 4 hodiny.;-)

janatka: Já taky vyzkouším. Předcházející recenze, no někdo si nevšiml, že necháme odpočinout a mastné těsto jedině v lednici a dobře ztuhlé mírně promísit studenými raukami a až pak, válet. Zkušenost mi velí, že se nic nestane a závin bude výborný. <3

Měla jsem strach, aby se mi tento závin povedl. Je to křehké těsto. Krásně se pracovalo s těstem a mé obavy byly zbytečné. Je jemný, křehký a moc nám chutná!!!! Příště dám hrušky.

Zdálo se nám že je to málo sladké, tak do jablek přidávám 2-3 lžíce medu. Závin nemá chybu

Dodržoval jsem přesný postup, pouze jsem přidal trochu cukru k jablkám. Teď jsem ho vyndal z trouby a je úplně rozpraskaný...

Dnes jsem dělala a těsto je vynikající. Budu to dělat často, mnohem chutnější než listové a křehké. Nesypala jsem strouhankou, ale do nastrouhaných jablíček jsem zamíchala pudinkový prášek. Krásně to drží - vůbec se nesype. Akorát bych řekla, že tam chybí ten cukr, jinak vynikajicí :-K

Rebelka: zkus olejový zavin vůbec se netrha a nelepi je pružný hezky se sním pracuje:-Dnez ten maslovy to jsem byla zklamaná drolilo se neslo to vyvalet trhalo jse.

casino: Děkuji mnohokráte! Vyzkouším :-)

Luc77:
Dělávám velmi podobný, podle zděděného rcp :yes:
Dávám 160g másla a místo vody bílé víno :yes::yes:
Závin neroluji, pouze těsto přeložím přes sebe viz bod 5 postupu :yes::yes::yes:
Tím se po upečení vyhnu srazku (brousku) - viz video :no:

Dobry den, strudlik jsem vcera zkousela - chutove byl vyborny, ale uz pri valeni se testo trochu lamalo a po upeceni bylo takove drobivejsi, rozpadalo se. Mam priste ubrat maslo? Predem moc diky. :-) Lucka

Tématické fráze:
jablečný zavin, jablečný závin recept, zavin, závin jablečný, recept na jablečný závin, křehký jablečný štrůdl, jablkový závin, krehky strudl, jablečný závin z listového, křehký jablkový závin, výborný jablečný závin, jablečnýzávin, jablečné záviny, recepty na jablecny zavin, závin z křehkého těsta, recepty jablečný zavin, závin recept, recept jablecný závin, jablečný štrůdl, jablečný závin

Suroviny:
mouka hladká, žloutek, máslo, voda, jablko, rozinky, ořechy, skořice mletá, máslo, strouhanka, vejce

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu